Η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού
«Κλειδιά» οι αποφάσεις των μεγάλων τουριστικών αγορών για τα ταξίδια και η ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των προορισμών για τις κρατήσεις
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το άνοιγμα όλων των ξενοδοχείων σε ολόκληρη τη χώρα, οι αποφάσεις των μεγάλων τουριστικών αγορών για τα ταξίδια και η ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των προορισμών για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι τα στοιχεία που θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις τουριστικές ροές των επόμενων 3-4 μηνών.
Επίσης, η διευκόλυνση των μετακινήσεων των ταξιδιωτών με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID και το «πρασίνισμα» της χώρας στο μέτωπο της πανδημίας (μείωση κρουσμάτων με παράλληλη αύξηση των εμβολιασμένων) είναι βασικοί παράγοντες για την έκβαση της εφετινής τουριστικής περιόδου.
Ολοι συμφωνούν ότι προβλέψεις για την έκβαση της εφετινής χρονιάς δεν είναι ακόμα ασφαλείς και πως η τουριστική σεζόν θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και ιδιαίτερα για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Πάντως, ο πρώτος μήνας ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού καταγράφει στα θετικά του μόνο τις αυξημένες κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Οι αφίξεις κατά τη διάρκεια του Ιουνίου ήταν υποτονικές. Ομως, όπως δείχνουν και τα στοιχεία από τον προγραμματισμό των διεθνών αεροπορικών θέσεων, η κατάσταση θα βελτιώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, με τον μεγάλο όγκο των αφίξεων να τοποθετείται για μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Η προσοχή των ανθρώπων του τουρισμού είναι στραμμένη στον ανταγωνισμό, καθώς όλοι οι μεγάλοι προορισμοί της Μεσογείου έχουν μπει στην κούρσα της διεκδίκησης μεριδίων από τις «last minute» κρατήσεις και σε έναν αγώνα δρόμου για την κάλυψη όσο το δυνατόν των περυσινών τεράστιων απωλειών.
Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν το χαμένο πρώτο εξάμηνο του 2021, χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, ακόμα και η Τουρκία, οι πιο μεγάλοι ανταγωνιστές της Ελλάδας, επιχειρούν το μεγάλο come back στην τουριστική σκηνή.
Διαβαθμίσεις ασφαλείας
Ολα αυτά τη στιγμή που η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας για τις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παραμένει ακόμα κλειστή, η αγορά της Ολλανδίας περιλαμβάνει διαβαθμίσεις ασφαλείας για τους προορισμούς, ενώ και η ταξιδιωτική κίνηση από τις σκανδιναβικές χώρες και τη Ρωσία χρειάζεται ακόμα χρόνο για να αποκτήσει ικανοποιητικές ροές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ισπανοί εφέτος προσδοκούν να επανακτήσουν το 70% της τουριστικής κίνησης του 2019, έναντι 30% πέρυσι. Στη χώρα επιτρέπεται η είσοδος όλων των εμβολιασμένων ατόμων, όποια και αν είναι η χώρα προέλευσής τους. Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες οι προερχόμενοι από την ΕΕ θα παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου τουλάχιστον 72 ωρών πριν από την είσοδό τους και θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο.
Η Ιταλία αναμένει μια καλύτερη τουριστική σεζόν σε σύγκριση με πέρυσι, με αυξημένη κίνηση κατά περίπου 20%. Οι ταξιδιώτες από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ ή τεστ αντιγόνων 48 ωρών πριν από την άφιξή τους.
Η επιστροφή στην αισιοδοξία
Οπως επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Ν. Μεταξάς, επιχειρηματίας στο χώρο του τουρισμού, «το ελληνικό καλοκαίρι είναι εδώ και η ελληνική φιλοξενία άνοιξε την αγκαλιά της με ασφάλεια. Η ανοιχτή πόρτα των ξενοδοχείων είναι, κυριολεκτικά και συμβολικά, η επιστροφή στην αισιοδοξία.
Πρώτα απ’ όλα, είναι ένα μεγάλο βήμα ελευθερίας προκειμένου να ξαναβρούμε τον τρόπο ζωής μας, τις διαχρονικές αξίες μας, τις ανθρώπινες σχέσεις μας.
Ταυτόχρονα είναι και ένα σημαντικό βήμα προς την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας, με δεδομένο ότι ο κλάδος της φιλοξενίας τροφοδοτεί άλλους 17 κλάδους και 9 τομείς της οικονομίας και είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στη χώρα. Με πλήρη συναίσθηση αυτού του καταλυτικού ρόλου για την οικονομία και την κοινωνία, η ελληνική ξενοδοχία δίνει, υπό δύσκολες συνθήκες, τον καλύτερο εαυτό της.
Οσο καλύτερη αποδειχθεί η σεζόν που έχουμε μπροστά μας μέχρι τον Νοέμβριο, όπως ελπίζουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάσα που θα πάρει, σε μια συγκυρία που το έχει απόλυτη ανάγκη, η εθνική οικονομία. Παράλληλα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους».
«Πόλεμος» τιμών από την Τουρκία
Η Τουρκία, η μεγάλη χαμένη των δύο τελευταίων σεζόν, ετοιμάζεται για «πόλεμο» τιμών. Η χώρα φαίνεται να χάνει τη ρωσική αγορά, που ήταν από τους σημαντικότερους τροφοδότες σε τουριστικές εισπράξεις. Η επέκταση της απαγόρευσης πτήσεων από τη Ρωσία στην Τουρκία έως τις 21 Ιουνίου θα μπορούσε να προκαλέσει στην Τουρκία ζημιά 274 εκατ. ευρώ μόνο τον Ιούνιο!
Σημειώνεται ότι πέρυσι οι απώλειες για όλες τις τουριστικές χώρες της Μεσογείου ήταν ανυπολόγιστες. Τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών υποδέχθηκε η Ισπανία (15,7 εκατ. ταξιδιώτες), με τις αφίξεις στη χώρα να είναι μειωμένες κατά 73% σε σχέση με το 2019. Ανάλογη μείωση κατέγραψαν την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Τουρκία (-74%) και στη Μάλτα (-71%), ενώ στην Κροατία η πτώση ήταν μικρότερη (59%). Επίσης, κατά 59% μειώθηκαν οι ταξιδιωτικές αφίξεις και στην Ιταλία. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το πρώτο οκτάμηνο του 2020, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, συρρικνώθηκε περισσότερο από τις παραπάνω χώρες, κατά 78% και 84,5%, αντίστοιχα.

