GAPSTI Η επιστημονική γέφυρα Ελλάδας – Αγγλίας
Το πρόγραμμα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Γιάννας Αγγελοπούλου που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ συνεισφέρει στην εξέλιξη επιστημόνων που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους, από τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνά τους έως την επιτυχημένη εμπορική αξιοποίηση των ιδεών τους
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Την ενίσχυση των ακαδημαϊκών και άλλων δεσμών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας υπηρετεί ήδη επί έναν χρόνο με επιτυχία το πρόγραμμα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Γιάννας Αγγελοπούλου (GAPSTI) που λειτουργεί στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Το πρόγραμμα άλλωστε είναι αναγνωρισμένο και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς είχε ανακοινωθεί επίσημα από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και από τον βρετανό πρέσβη στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Ερευνα και επιχειρηματικότητα
Πρόκειται για ένα διεθνώς μοναδικό οικοσύστημα εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικής δραστηριότητας που υποστηρίζει σε υψηλό επίπεδο την κατάρτιση νέων επιστημόνων, τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, παράλληλα με τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων με τη χώρα μας και τη διεθνοποίηση του ακαδημαϊκού της προφίλ. Το πρόγραμμα προσφέρεται στο Τμήμα Φυσικής (Cavendish Laboratory) του Κέιμπριτζ και ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές του τον Οκτώβριο του 2019.
Τι ακριβώς κάνει; Συνδέει τους νέους, προωθεί την έρευνα και τη φέρνει κατευθείαν στις επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα εκπαιδεύει νέους επιστήμονες στηρίζοντας την έρευνά τους από το επίπεδο των μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών, δίνει υποτροφίες και τελικά τους βοηθάει να αξιοποιήσουν τα επαγγελματικά τους σχέδια και ιδέες. Ολα αυτά μέσω ενός δομημένου μοντέλου παράλληλης εκπαίδευσης, έρευνας, συνεργασίας με τις βιομηχανίες. Περίπου δηλαδή ό,τι χρειάζεται για να πετύχει σήμερα ένας νέος ή νέα επιστήμονας και, γιατί όχι, να φέρει τις ιδέες και τη δουλειά του πίσω στη χώρα μας.
Τα επιστημονικά πεδία που «θεραπεύει» το πρόγραμμα αφορούν υψηλού επιπέδου και εξειδίκευσης τομείς όπως η υπολογιστική πολυφυσική, η επιστημονική πληροφορική, η θεραπευτική ιατρική (επιστήμονες παθολόγοι, δηλαδή εξειδικευμένοι σε θεραπευτικά πρωτόκολλα), η υπολογιστική επιστήμη των υλικών. Τομείς δηλαδή υψηλού ενδιαφέροντος για επιχειρήσεις «πρώτης γραμμής» αλλά και τη διαχείριση των σύγχρονων υγειονομικών κρίσεων όπως αυτή που παρέλυσε το 2020 και συνεχίζει να παραλύει ολόκληρο τον πλανήτη.
Εκτός από τις υποτροφίες που δίνει, το GAPSTI προσπαθεί να στηρίξει την οικονομική αλλά και επιστημονική ανάπτυξη της χώρας μας, προσφέρει ακόμη ένα πλήρες πρόγραμμα υποστήριξης νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Αστρονομίας στο Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Ελλάδα.
Δράση και στον καιρό της πανδημίας
Σε αυτό το φόντο και παρά τις δυσκολίες που έφερε το 2020, το πρόγραμμα αύξησε τις δραστηριότητές του αλλά και τους καθηγητές που συνεργάζονται και διδάσκουν στο εσωτερικό του. Αλλωστε, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί του, δεν υπήρξε ποτέ ένα πρόγραμμα απλά χρηματοδότησης ερευνητικών δραστηριοτήτων ή υποτροφιών, αλλά και ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να τροφοδοτήσει απευθείας τα σύμπλεγμα έρευνας – επιχειρήσεων, πεδίο το οποίο και κρατάει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ψηλά στον διεθνή «χάρτη» της έρευνας και καινοτομίας επί δεκαετίες. Στόχος βέβαια σε όλα αυτά είναι η έρευνα που «απαντά» στις ανάγκες των ίδιων των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων, αλλά και των σύγχρονων κοινωνιών.
Η κίνηση αυτή οδηγεί στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να επενδύσουν πιο πολύ στην έρευνα και στην καινοτομία των νέων σε παγκόσμιο επίπεδο επιτρέποντας τα χτίσιμο πανίσχυρων δεσμών μεταξύ ακαδημαϊκών και πανεπιστημίων, βιομηχανίας και δημόσιων οργανισμών.
Πάντως το πρόγραμμα συνδέεται στενά με τα ελληνικά ΑΕΙ, διευκολύνοντας την αμφίδρομη ανταλλαγή ανθρώπων και ιδεών.
Το Πρόγραμμα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Γιάννας Αγγελοπούλου ήδη προσέφερε υποτροφίες σε 15 διδακτορικούς φοιτητές που σπουδάζουν σε ελληνικά πανεπιστήμια που θα παρακολουθήσουν ένα από τα προγράμματά του στο πεδίο της αστροφυσικής και προσέφερε επιχορηγήσεις σε πέντε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν σε ένα τρίμηνο σεμινάριο ανάπτυξής τους στο Κέιμπριτζ.
Οπως αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα για την επόμενη χρονιά ο κ. Νικος Νικηφοράκης, καθηγητής Υπολογιστικής Πολυφυσικής στο Ιδρυμα, το 2021 το GAPSTI θα βασιστεί στα σταθερά θεμέλια που έχτισε αναπτύσσοντας νέες ανατρεπτικές τεχνολογίες. Τις ευχαριστίες του στην κυρία Αγγελοπούλου για την ίδρυση του προγράμματος μετέφερε στον εφετινό πρώτο απολογισμό της λειτουργίας του ο αντιπρύτανης του Κέιμπριτζ, γνωστός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθηγητής Stephen Toope.
«Ελλάδα 2021 – Μαθηματική Κληρονομιά»
Από την πλευρά της η κυρία Αγγελοπούλου, που έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στη Σχολή Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κέντεντι του Χάρβαρντ των ΗΠΑ (Harvard Kennedy School), έχει ηγηθεί συχνά πολλών προγραμμάτων για τη σύνδεση των νέων με επιστημονικά, επιχειρηματικά φόρουμ παγκοσμίως. Ως πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους συνέδεσε το πρόγραμμα με την ιστορική επέτειο. Ετσι, αντί να προκύψει ένα εφήμερο γεγονός όπως ένα συνέδριο, το GAPSTI πρότεινε την ίδρυση στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ του προγράμματος «Ελλάδα 2021 – Μαθηματική Κληρονομιά», του οποίου θα ηγηθεί ο γνωστός του έλληνας καθηγητής Μαθηματικών Αθ. Φωκάς, και του προγράμματος «Ελλάδα 2021 – Πρόγραμμα μοντελοποίησης της επόμενης γενιάς».
Τα δύο αυτά προγράμματα θα ξεκινήσουν μακροχρόνιες συνεργασίες μεταξύ ερευνητών του Κέιμπριτζ και των ομολόγων τους στην Ακαδημία Αθηνών αλλά και σε άλλα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του ΙΤΕ. Οι συνεργασίες αυτές θα επικεντρωθούν αρχικά στους τομείς της ιατρικής ακριβείας, καθαρής ενέργειας και αστροφυσικής, και θα προωθηθούν κοινά ερευνητικά έργα, εποπτευόμενα προγράμματα διδακτορικής κατάρτισης και αμφίπλευρης μεταφοράς της τεχνολογίας. Και οι δύο αυτές δραστηριότητες θα αναφέρονται ως GAPSTI@Greece2021.

