Δύο κρίσιμα πορίσματα για το θρίλερ της Πάτρας
Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και στην Πάτρα, τα ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων και οι περίεργοι νέοι συσχετισμοί των θανάτων
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται τα κύρια-καθοριστικά στοιχεία για το επονομαζόμενο «θρίλερ της Πάτρας» με τον μυστηριώδη θάνατο τριών κοριτσιών ηλικίας επτά μηνών, τριάμισι και εννιά ετών, μέσα στην περίοδο 2019-2022. Με ιατροδικαστές που ασχολούνται με την υπόθεση να ερευνούν πλέον το ενδεχόμενο ο θάνατος τουλάχιστον δύο εκ των άτυχων κοριτσιών να οφείλεται στη λήψη μίας άγνωστης τοξικής ουσίας που προκάλεσε τον σχεδόν ακαριαίο θάνατό τους. Κι αυτό με το δεδομένο ότι τα δύο κορίτσια που πέθαναν αιφνιδίως σε δύο νοσοκομεία δεν λάμβαναν την ίδια φαρμακευτική αγωγή, αφού έπασχαν από διαφορετικά νοσήματα. Τις ίδιες ώρες συνεχίζεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την ολοκλήρωση των καταθέσεων περίπου 70 γιατρών και νοσηλευτών σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας (Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού») όπως και δύο της Πάτρας (ΜΕΘ Παίδων και Παιδιατρική Κλινική από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, καθώς και Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων), προκειμένου να αποσαφηνισθεί τι συνέβη στη διάρκεια της νοσηλείας της εννιάχρονης Τζωρτζίνας που απεβίωσε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου στην Αθήνα. Με κύριο ενδιαφέρον σε αναφορές περίπου 12 γιατρών και νοσηλευτών ότι υπήρχε καθυστερημένη, υποτονική αντίδραση για τις δύο ανακοπές (η δεύτερη προκάλεσε τον θάνατό της) που υπέστη η εννιάχρονη. Οπως και τις αναφορές δύο νοσηλευτών σε ισάριθμα νοσοκομεία που αναφέρθηκαν σε ερωτήσεις της μητέρας των τριών κοριτσιών σχετικά με την ύπαρξη καμερών στους θαλάμους που νοσηλευόταν η εννιάχρονη. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να διαψεύδουν ωστόσο ότι θα υπάρξουν «συλλήψεις από λεπτό σε λεπτό», όπως αναφέρεται συχνά τις τελευταίες ημέρες, και να μιλούν για έρευνα που είναι σε πλήρη εξέλιξη για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.
Δύο σημαντικά πορίσματα
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται λοιπόν δύο σημαντικά, καθοριστικά πορίσματα ιατροδικαστών που θα αποτελέσουν «πυξίδα» των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
Το πρώτο είναι η τεχνική, τοξικολογική μελέτη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Το κορίτσι είχε υποστεί ανακοπή στις 11 Απριλίου 2021, μέχρι τότε ήταν απολύτως υγιές, την ώρα που νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας όπου είχε μεταφερθεί με ελαφρά όσο και ασαφή συμπτώματα, όπως χαρακτηριστικά έχουν αναφέρει οι γιατροί του νοσοκομείου. Από την εν λόγω ανακοπή το κορίτσι υπέστη ανήκεστο εγκεφαλική βλάβη. Σύμφωνα με αναφορές, στην ιστολογική εξέταση που παραδόθηκε την Παρασκευή το πρωί από τον καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής κ. Σταμάτη Θεοχάρη, και η οποία συνοδεύεται για πρώτη φορά από αναλυτικές φωτογραφίες, στο άτυχο κορίτσι δεν εντοπίσθηκε κανένα πρόβλημα στην καρδιά, ενώ δεν φαίνεται να διαπιστώνονται σαφή παθολογικά αίτια που να εξηγούν τον θάνατό της. Με εστίαση του ενδιαφέροντος σε «εξωγενείς παράγοντες».
Επιπλέον, δεν βρέθηκαν ίχνη ασφυκτικού θανάτου αφού δεν φαίνεται να εντοπίσθηκαν οι ενδεικτικές εξαγγειώσεις στον εγκέφαλο, ασφυκτικές κηλίδες σε άλλα όργανα κ.λπ. Ακόμη δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως προς το παρόν ότι ο θάνατος οφείλεται σε πίεση στις καρωτίδες της Τζωρτζίνας, αφού δεν βρέθηκαν σχετικά ευρήματα μακροσκοπικά και μικροσκοπικά στον λαιμό της. Ακόμη βρέθηκαν στοιχεία εσωτερικής αιμορραγίας που αποδίδονται στην προσπάθεια ανάνηψης του κοριτσιού όταν υπέστη την ανακοπή στο «Αγλαΐα Κυριακού».
Σειρά νέων
ερωτημάτων
Ομως στην εν λόγω έκθεση προσδιορίζονται ορισμένες βλάβες που φαίνεται να παρατηρήθηκαν στο ήπαρ και στον πνεύμονα και για τα οποία ζητείται να διαπιστωθεί αν μπορεί να προέρχονται από άγνωστες ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λευχαιμία στο άτυχο κορίτσι. Κάτι που προκαλεί σειρά νέων ερωτημάτων καθότι η 3,5 χρόνων Μαλένα, αδελφή της Τζωρτζίνας, είχε νοσήσει από λευχαιμία το 2019 και είχε πεθάνει αιφνιδίως κι εκείνη στις 14 Απριλίου του ίδιου χρόνου με υπό αμφισβήτηση αίτια θανάτου. Με γιατρούς να αναφέρουν ότι η φαρμακευτική αγωγή (μυοχαλαρωτικά, κατασταλτικά, αντιεπιληπτικά κι άλλα) που λάμβανε η Τζωρτζίνα δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να της προκαλέσουν λευχαιμία, αλλά ούτε και τον αιφνίδιο θάνατό της. Πολύ δε περισσότερο που η Τζωρτζίνα υπέστη, υπό εξίσου μυστηριώδεις συνθήκες, την ανακοπή στο Καραμανδάνειο πριν από έναν χρόνο, όταν η φαρμακευτική αγωγή ήταν εντελώς διαφορετική για ήπια νόσηση.
Ο ιατροδικαστής κ. Σωτήρης Μπουζιάνης που έχει αναλάβει τη συνολική διερεύνηση της υπόθεσης για τους λόγους θανάτου της Τζωρτζίνας έχει ήδη αναφέρει ότι το κρίσιμο στοιχείο θα είναι οι τοξικολογικές εξετάσεις που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα. Με δικαστικούς λειτουργούς να σημειώνουν ότι ήδη έχουν υπάρξει ευρήματα, υπάρχει συγκριτική διαδικασία με τα φάρμακα που λάμβανε η εννιάχρονη και ότι «όλα θα διαφωτισθούν».
Ιατροδικαστική έρευνα για τον θάνατο της Μαλένας
Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα τριών ιατροδικαστών της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αττικής υπό τον προϊστάμενό της κ. Νίκο Καρακούκη για τα αίτια θανάτου της 3,5 χρόνων Μαλένας που αποδόθηκε σε «ηπατική ανεπάρκεια» που θεωρείται ωστόσο κι αυτή «αόριστη». Κι αυτό με το δεδομένο ότι οι ηπατολογικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί δύο ημέρες νωρίτερα στο νοσοκομείο «Ελπίς», όπου νοσηλευόταν με λευχαιμία το κορίτσι, δεν είχαν αναδείξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεότερες εξετάσεις επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη βλάβη στο ήπαρ της 3,5χρονης, όμως τώρα επαναδιερευνάται, με δεδομένους τους θανάτους δύο ακόμη κοριτσιών της ίδιας οικογένειας. Με το συμπληρωματικό δεδομένο παρόμοιας βλάβης που είχε και το ήπαρ της Τζωρτζίνας. Προκειμένου να διερευνηθεί αν τελικώς και ο θάνατος του 3,5 χρόνων κοριτσιού μπορεί να σχετίζεται με παθολογικά αίτια ή να αφορά «εξωγενείς παράγοντες» που της προκάλεσαν υποξία και άμεσο θάνατο από καρδιακή ανακοπή. Συμπληρώνεται ότι η Μαλένα ακολουθούσε εντελώς διαφορετική φαρμακευτική αγωγή (κυρίως χημειοθεραπείες) από την αδελφή της, που απεβίωσε τρία χρόνια αργότερα. Το μυστήριο διευρύνεται ασφαλώς και από τον αιφνίδιο θάνατο, στις 21 Μαρτίου 2021, στην οικογενειακή κατοικία στην Πάτρα και της έξι μηνών Ιριδας – του τελευταίου κοριτσιού της οικογένειας – που βρέθηκε νεκρό στην κούνια του από τη θεία των κοριτσιών. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε «αγενεσία φλεβοκόμβου» και την ανυπαρξία του κολποκοιλιακού κόμβου, δηλαδή τη μη ανεύρεση του φυσικού «βηματοδότη» της καρδιάς, που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο έως ανύπαρκτο ενδεχόμενο. Κι αυτό με το δεδομένο ότι η Ιριδα δεν λάμβανε οποιοδήποτε φάρμακο ή άλλη ουσία ώστε ο θάνατός της να μπορεί να συσχετισθεί – με βάση το σενάριο για «παρενέργειες» της θεραπείας που ακολουθούσαν – με τους θανάτους της Μαλένας και της Τζωρτζίνας. Με την πλευρά της οικογένειας των τριών κοριτσιών να αναφέρεται σε θάνατο των τριών κοριτσιών που δεν οφείλεται σε σκόπιμη ενέργεια και να μιλούν για «αλήθεια που θα λάμψει».

