Το επταήμερο του Διόδωρου

Φοίβος και Αριστέα

Η Αριστέα πολύ πριν γίνει 93 ετών και τη συναντήσει ο Φοίβος

Φοίβος και Αριστέα

Ο καταθλιπτικός μας ο καιρός συνεχίζεται, ημερολόγιό μου· υγροί νοτιάδες μάς χτυπούν αυτή την εβδομάδα, νοτιοδυτικοί για την ακρίβεια, ο γαρμπής των ναυτικών. Φέρνει σύννεφα, βροχές, χαλάζι, αστραπές και βροντές. Αν καταλαβαίνω καλά τον χάρτη που βλέπω, όλα αυτά μας τα στέλνει βαρομετρικό χαμηλό που έχει δημιουργήσει κυκλώνα στο Νότιο Ιόνιο, κάπου ανάμεσα Πελοπόννησο και Σικελία – αυτός πρέπει να είναι ο Φοίβος των μετεωρολόγων.

Ο Φοίβος-Απόλλων με τον Βορρά και τους Υπερβορείους είχε σχέση, δεν ήταν πρέπον όνομα για νότιο κυκλώνα – αλλά είχαν προαίσθημα φαίνεται οι μετεωρολόγοι πως θα συνδεόταν με βόρεια ζητήματα τούτος ο κυκλώνας: την Τρίτη είχε στείλει πάνω από το Αγρίνιο ανελέητες ριπές ανέμου και βροχής να τιμωρήσουν τη «Μαυρη Γη» που έπαιρνε για πάντα μαζί της την 93χρονη, γαλανομάτα και ξανθιά ως τα βαθιά γεράματα Αριστέα-Τέα. Ακουσε τον διάλογό της με τον θυρωρό του άλλου κόσμου η κόρη της, η Αννούλα:

Aπό πού μας ήρθες εσύ εν τόπω χλοερώ; Είσαι παράξενη, πολύ παράξενη. // Από Κυψέλη φτάνω, βασικά είμαι Θεσσαλή. // Πολύ ξανθιά για Θεσσαλή νομίζω. // Δεν με πιστεύετε; Εχω γίνει παράξενη από τη δυσπιστία πια! Γεμάτη ξανθούς είναι η Θεσσαλία! Είμαι Θεσσαλή, μεγάλωσα στο Αγρίνιο, οι γονείς μου νοσταλγούσαν τη Λάρισα, η γιαγιά μου τη Δράκεια, εγώ ονειρευόμουν να πάω στην Αθήνα. Και τα κατάφερα, παντρεύτηκα στην Αθήνα, δούλεψα στην Αθήνα, στην Τράπεζα Ελλάδος επί Ζολώτα· έζησα, μεγάλωσα τα παιδιά μου και γέρασα εκεί νοσταλγώντας το Αγρίνιο. Θα γυρίσω εκεί τώρα, διά παντός. Το έχω κανονίσει. // Ε, δεν έκανες δα και τον γύρο του κόσμου! // Κι όμως, έμοιαζε καμιά φορά.

Αρχή σοφίας, τέλος ονοματολογίας

Δεν είναι μόνο ο καιρός που με βυθίζει στην κατάθλιψη, δεν είναι μόνο η απώλεια της γιαγιάς Τέας-Αριστέας, είναι και όλο αυτό το άθλιο κλίμα το πολιτικό, οι κραυγές, οι φωτιές, οι τραυματισμοί, οι συλλήψεις, οι επιθέσεις στη Βουλή, η περιφρούρησή της από θηριώδεις κλούβες, τα όσα λέγονται μέσα στο ημικύκλιό της – αχ γιαγιά Τέα, πόσο δίκιο είχες που τόσο λίγο σε ενδιέφερε η πολιτική και τόσο πολύ νοιαζόσουν τα εγγόνια σου… Αυτό που τη βασάνιζε σε όλη της τη ζωή ήταν τα εγκλήματα των ταγματασφαλιτών και των Γερμανών στο κατεχόμενο Αγρίνιο – οι αγχόνες που έστηναν στην πλατεία, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες.

Την παρηγορούσε το πιάνο της για τα κακά του κόσμου τούτου – το χαμένο όνειρο της νιότης της ήταν να γίνει πιανίστρια, να παίζει σε κονσέρτα, να τη χειροκροτούν και να τη θαυμάζουν και για το παίξιμό της και για τα μοναδικά γαλάζια μάτια της και τα ξανθά μαλλιά της. Χάρισε στα εγγόνια της την αγάπη για τη μουσική, τα ωδεία, τις συναυλίες – τα εγγόνια που τα κανάκευε, τα προστάτευε από την αυστηρότητα των γονιών, που έκανε μαζί τους κοπάνες στην τηλεόραση και σε απαγορευμένα φαγητά σε μη επιτρεπόμενες ώρες.

Είναι ελαφρό και υγρό το χώμα που τη σκεπάζει – το ελάφρυναν οι άνεμοι και το νότισαν οι βροχές του υπερβόρειου συμπατριώτη της στα χρώματα, του Φοίβου.

l Είναι και όλη αυτή η σιχαμάρα, να λένε οι συριζαίοι για τους διαδηλωτές που θέλουν να κάψουν «το μπουρδέλο τη Βουλή» τα ίδια, σωστά, που έλεγαν πριν από πέντε χρόνια πασόκοι και νεοδημοκράτες. Και τότε οι συριζαίοι έλεγαν τις ίδιες αθλιότητες για το «ιερό δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει» που λένε σήμερα οι νεοδημοκράτες.

l Μακάρι να φθάσουμε τα χρόνια της Τέας, μακάρι να λύνονταν και τα υπόλοιπα «εθνικά θέματα» όπως έγινε με το Σκοπιανό – πρώτη φορά γράφω στις σελίδες σου αυτή τη λέξη που κρύβει τόσο μίσος στην εκφορά της, ημερολόγιό μου. Τώρα που είναι άχρηστη, αφού με 153 ψήφους η ελληνική Βουλή δέχθηκε να έχει πλέον όνομα η ακατονόμαστη χώρα: οι Μακεντόντσι, Αλβανοί, Βλάχοι, Τούρκοι και λοιπές μειονότητες που τη συναποτελούν κατοικούν πλέον στη Βόρεια Μακεδονία.

l Μου φαίνεται δεν δαπανήθηκε ποτέ τόση ενέργεια, τόση μαύρη και σκοτεινή εγκεφαλική ουσία, ποτέ δεν εκτοξεύθηκαν τόσα χημικά και περισσότερες ηλιθιότητες από όσες για την περιβόητη «ονομασία»: 28 ολόκληρα χρόνια η χώρα παραληρεί και παπαρολογεί για τα αρχαία μεγαλεία που δεν θα αφήσει κανέναν να της τα πάρει – τα αντίστοιχα φαινόμενα για τα μνημόνια κράτησαν μόλις πέντε-δέκα χρόνια.

Μικροί και ελάχιστοι

Μίλησε και ο Καραμανλής ο Μικρός να μας πει ότι η απόφαση που πέτυχαν με την Ντόρα Μπακογιάννη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι «προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας» – εγώ ξέρω ότι εκείνη η απόφαση κόστισε καταδίκη της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης γιατί η χώρα μας παραβίασε την «ενδιάμεση συμφωνία» – αφού δεν έχει τίποτα να πει, γιατί παριστάνει ότι μιλάει;

l Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο χειρότερος εαυτός του, ολόιδιος ο Αλέξης Τσίπρας του 2014.  Θα βάλει βέτο, λέει, όταν έρθει η ώρα για την εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας στην Ενωση – μα δεν ντρέπεται λίγο; Το ίδιο βέτο που έβαλαν η αδελφή του και ο Μικρός στο Βουκουρέστι και μας κόστισε την καταδίκη; Θέλει να καταλήξει Ελάχιστος;

l Τον στηρίζει ο στρατός της Βενεζουέλας, τον στηρίζουν ο Βλαδίμηρος Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Πάνος Σκουρλέτης του φιλά σεβαστικά το χέρι – ήτοι όλες οι υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις είναι στο πλευρό του, ο φιλόλαος ηγέτης Νικολάς Μαδούρο δεν κινδυνεύει να ανατραπεί.

Αλλωστε, αυτός που θα τον αντικαθιστούσε μήπως θα ήταν καλύτερος; Μερικές χώρες δεν έχουν στην ιστορία μοίρα. Είναι αυτές που οι πολιτικοί τους δεν έχουν αποδεχθεί την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

l Η γιαγιά Τέα έφυγε, ο Φοίβος είναι ακόμα εδώ, ημερολόγιό μου. Θύμωσε που δεν μπόρεσε να την κρατήσει, έγινε ακόμη βιαιότερος. Θα έπρεπε να είχε παρηγορηθεί, να είχε ξεθυμάνει και ευχαριστηθεί που επιτέλους έκλεισε το Σκοπιανό. Αλλά ούτε αυτός ασχολείται με την πολιτική· και καλά κάνει.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Επιτέλους, Διόδωρε, μετά από 28 χαμένα χρόνια, οι χάρτες των απανταχού τηλεοπτικών ειδήσεων θα πάψουν πλέον να ταυτίζουν ολόκληρη την Μακεδονία με τους βόρειους και μόνο κατοίκους της. Λίγο δεν το λες!

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΤΗΛΕΠΑΘΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

nnn

Το σωστό, πάντως, θα ήταν το πανό στην Ακρόπολη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών να είχε γραφτεί – εκτός από τα Αγγλικά – και στη γλώσσα του «Μακεδονικού Εθνους», που κάποτε προπαγάνδιζε το ίδιο το ΚΚΕ.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΟΓΝΩΣΤΗΣ

nnn

Εκτακτο συνέδριο εξήγγειλε η Φώφη. Θα βάλει αυτή τη φορά το κάρο πίσω από τα άλογα; Ήηηη…;

Συρροή Συριζαίων στην ονομαστική του κυρ-Αντώνη. Λιβάνισαν τον… Λιβάνη.

Σύνταγμα: Ο καταστατικός χάρτης της χώρας. Σύνταγμα: Η κεντρική πλατεία της Αθήνας όπου διαδηλώνεται ένθεν κακείθεν ο εθνικός ανορθολογισμός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Με τρεις θέσεις υπουργών και τρεις ψήφους της αισχύνης, / παίρνεις ψήφο εμπιστοσύνης, γράφεις, υπογράφεις, σβήνεις / – των Πρεσπών το θέμα «λύνεις» – και λογαριασμό δεν δίνεις!

Βαθύ σκοτάδι στην υπόθεση Novartis με παραιτήσεις τριών εισαγγελέων. Μόνες αποχρώσες ενδείξεις οι αφροί που βγάζει ο πρωτεργάτης της, πρωτάνθρωπος, πολλάκις.

Ολη η υφήλιος ξέρει τα «Σκόπια» ως Μακεδονία. Εμείς το βιολί μας, «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» – Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Για το προσφυγόπουλο από το Μάλι: 14 χρόνια σχολικής αριστείας πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου και κανένας δεν έμαθε να γράφει σωστά το όνομά του.

Οσο για τα δικά μας, η αλήθεια δεν κρύβεται στην πλειοψηφία αλλά στην ορθή σκέψη και δυστυχώς η κοινωνία μας μπατάρει λίγο, προς τα άκρα.

ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Χειμερινή σύναξη πολιτικών, συνταγματολόγων και άλλων ειδημόνων, όπου ακούγονται απόψεις επί απόψεων και γίνονται κωλοτούμπες επί κωλοτούμπων. «Ωρέ πού πάμε ρε, πού πάμε;» αναρωτιόταν προ 50ετίας ο Βασίλης Αυλωνίτης.

ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΘΕΑΤΗΣ ΦΕΥ

nnn

Θα έπρεπε να τους ενοχλεί όχι μόνο η Βόρεια Μακεδονία αλλά και η Στερεά Ελλάδα. Που ακούσθηκε η Ρούμελη να οικειοποιείται το όνομα Ελλάς!!

Η Ελλάδα ποτέ δεν στερφεύει – είναι γόνιμη σε αντίπαλα δέη: ο Λάνθιμος για τον Ανθιμο, ο Τσιτσιπάς για τους δίχως τσίπα.

Γ. Κ., ΚΥΜΗ

nnn

Εκκληση Τραμπ στον στρατό της Βενεζουέλας «Στηρίξτε δημοκρατία» και τα λατινοαμερικάνικα κομπιούτερ αποκωδικοποιούν… «Χούντα τώρα»!

Και καλοπροαίρετο να είναι το μήνυμα Τραμπ προς τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει τη δημοκρατία, μάλλον ο Πρόεδρος ως νέος αγνοεί την παραδοσιακή εξοικείωση του στρατού στη Λατινική Αμερική να στηρίζει… χούντες!

ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Νάσος Ηλιόπουλος: «Η Αθήνα θέλει Δημοτική Αρχή με ρίζες στις γειτονιές» (συνεπώς, καλλωπιστικό είναι, δεν είναι γλάστρα…)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Νέες Εποχές
Σίβυλλα
Helios Kiosk