Μπορεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τους «FT», να συγκαταλέγεται για το 2022 «μεταξύ των επτά οικονομικών θαυμάτων του πλανήτη», καθώς μαζί με το Βιετνάµ, την Ινδονησία, την Ινδία, την Πορτογαλία, τη Σαουδική Αραβία και την Ιαπωνία βρέθηκε στην λίστα των χωρών µε αξιοσημείωτες οικονομικές επιδόσεις, η παγκόσμια οικονομική καταιγίδα ωστόσο που εκτιμάται πως θα ενταθεί, καθιστά θολό το τοπίο και για την ελληνική οικονομία το 2023.

Το 2022 πάντως, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει ανάπτυξη-έκπληξη και στο ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου, και θα φθάσει στο 6%, με το ονομαστικό ΑΕΠ να κυμαίνεται στα 210 δισ. ευρώ. Οπως σημείωναν και οι «Financial Times», η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, την ώρα που τα µη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν σε μονοψήφια επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός δείχνει να υποχωρεί ταχύτερα, στηρίζοντας ανάκαμψη της οικονομίας.

Ρεκόρ επενδύσεων

Στο πεδίο των επενδύσεων, η χώρα καταγράφει μάλιστα σύμφωνα με οικονομολόγους  ρεκόρ 28ετίας στις συνολικές επενδύσεις (αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) και ρεκόρ 31ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις (βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη).

Η Ελλάδα κατέστη ξανά επενδύσιμη χάρη στη βελτίωση του ισοζυγίου ρίσκου – οφέλους, αναφέρουν οι αναλυτές, καθώς εμφανίστηκε πιο φιλική προς τις επενδύσεις ενισχύοντας  μεγάλες συναλλαγές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η επάνοδος της Ελλάδας σε θετική πορεία οικονομικής ανάπτυξης έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Pfizer, Cisco, Deloitte, Microsoft κ.ά. (με την Google να  ανακοινώνει μάλιστα το πρώτο cloud region), υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις, ανέφερε πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Σε αυτό συνετέλεσε, όπως σημειωνόταν, η θετική εξέλιξη της αφαίρεσης της Ελλάδας, ήδη από το 2020, από τον κατάλογο χωρών μη ικανοποιητικών επιδόσεων σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, στην ειδική έκθεση του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου ΗΠΑ (USTR) «Special 301 Report on IPR».

Η ανάπτυξη

Πώς θα πάνε όμως τα πράγματα το 2023 για την Ελλάδα, σε μία εκλογική χρονιά και με την ενεργειακή κρίση και το γεωπολιτικό σκηνικό να τρομάζουν αγορές και οικονομίες; Αρχικά, εκτιμάται πως η περίφημη επενδυτική βαθμίδα θα έρθει το νωρίτερο μερικούς μήνες μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης και αφού πρώτα υπάρξουν δείγματα γραφής πως η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της.

Το πού θα κυμανθεί η ανάπτυξη αποτελεί επίσης τεράστιο ερωτηματικό. Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση μιλάει για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,1%, η ΤτΕ για 2,8%, πρόσφατα η Unicredit για 0,7% και το εύρος των προβλέψεων των διεθνών τραπεζών ξεκινά από ύφεση  (-1,2%) και φθάνει ως και ισχυρή ανάπτυξη (+4%).

Η χρονιά εξάλλου αναμένεται δύσκολη, με την Deutsche Bank να εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία που κινείται σε στασιμοπληθωριστική κατεύθυνση θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 2,2%, πολύ κάτω δηλαδή από τη μακροπρόθεσμη τάση (+3,5%), τις ΗΠΑ να εισέρχονται σε ύφεση το β΄ εξάμηνο και να κλείνουν τη χρονιά με ανάπτυξη μόλις 0,6% και την ευρωζώνη να εισέρχεται σε βαθιά ύφεση (-2,2%), με βαθύτερη την ύφεση στη Γερμανία (-3,5%).

Την ίδια ώρα, η Fed θα συνεχίσει τον επιθετικό κύκλο ανόδου των επιτοκίων και μετά από αυξήσεις κατά 0,75% τον Νοέμβριο, κατά  0,50% τον Δεκέμβριο, θα τα οδηγήσει σε κορύφωση λίγο κάτω από το 5% το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τα επιτόκια

Η ΕΚΤ πάλι μετά από μία άνοδο κατά 0,75% τον Οκτώβριο και 0,50% τον Δεκέμβριο, θα συνεχίσει κορυφώνοντάς τα στο 2,5% τον Μάρτιο του 2023 (άλλες επενδυτικές τράπεζες αναμένουν κορύφωση στο 3% ως τον Ιούνιο του 2023).

Ολες αυτές οι εξελίξεις αναγκαστικά επηρεάζουν και τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Αλλά όπως σημειώνουν τραπεζίτες, μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία, η χώρα ίσως βρίσκεται, για πρώτη φορά μετά από καιρό, σε πιο ευνοϊκή συγκριτικά θέση.

Παράγοντες που συνηγορούν σε μια τέτοια διαφοροποίηση είναι η βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, η αξιοποίηση μιας σειράς ευκαιριών που δημιούργησε η μακρόχρονη κρίση, η σταδιακή απόδοση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε δύσκολα χρόνια, τα πρωτοφανή σε ύψος ευρωπαϊκά κεφάλαια περί τα 90 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια και η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.