Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Από τον ακαδημαϊκό νατουραλισμό μέχρι τα πρωτοποριακά κινήματα, η έκθεση «Η ανθρώπινη μορφή στην ελληνική ζωγραφική: 20ός αιώνας» στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη συστήνει στον επισκέπτη τους τρόπους με τους οποίους αποτύπωσε την ανθρώπινη φιγούρα η νεοελληνική ζωγραφική και παράλληλα τον ξεναγεί στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και στις τάσεις που υιοθέτησαν ή δημιούργησαν οι καλλιτέχνες της.
Είτε υιοθετώντας ένα ιμπρεσιονιστικό στυλ είτε με έκδηλες στο έργο τους τις επιδράσεις από την Belle Epoque, τις εξπρεσιονιστικές τάσεις ή με αυτό το ιδιαίτερο αμάλγαμα παράδοσης και μοντερνισμού από τη Γενιά του ’30 και τους επιγόνους της, είτε τέλος φτάνοντας στην αφαίρεση και στην πρωτοποριακή παραστατική ζωγραφική και στις υπαρξιακές αναζητήσεις δασκάλων και μαθητών μετά τη μεταπολίτευση.
Οι πίνακες, 73 τον αριθμό, προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα παραμένει κλειστή μέχρις ότου εγκαινιαστεί το νέο της κτίριο το 2021, και είναι δημιουργίες καλλιτεχνών όπως ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Σπύρος Παπαλουκάς, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Χρίστος Καράς, ο Δημήτρης Μυταράς, ο Θανάσης Μακρής, ο Γιώργος Ρόρρης κ.ά. Η επιμέλεια ανήκει στη Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου (επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου).
Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, ως τις 26/4).
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΑΣΤΡΑΠΕΛΛΟΥ