ALPHA BANKO τουρισμός «σωσίβια λέμβος» της οικονομίας

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Βαρόμετρο για την ελληνική οικονομία αποτελεί τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός, με τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων να εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους στα τουριστικά μεγέθη, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως η εφετινή.
«Η οικονομική ευημερία της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη του τουρισμού που αποτελεί έναν από τους κομβικούς κλάδους της, με σημαντική πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία» αναφέρει χαρακτηριστικά πρόσφατη έκθεση-μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank με τίτλο «Ελληνικός τουρισμός: Η συμβολή του κατά τη δεκαετή κρίση και η μεταπανδημική του ανάκαμψη».
Ο στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν τριπλός:
Να αναδείξει το αποτύπωμα της πανδημίας στον εγχώριο τουριστικό κλάδο. Να αξιολογήσει την ταχύτητα και την ένταση της ανάκαμψης. Να εμβαθύνει στις κύριες ευκαιρίες και απειλές που μπορεί να προκύψουν και να οδηγήσουν τελικά στην αναμόρφωση του τουριστικού κλάδου.
Οπως επισημαίνουν οι μελετητές της Alpha Bank, ο τουρισμός αποτέλεσε τη «σωσίβια λέμβο» της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αφού απορρόφησε μερικώς το παρατεταμένο υφεσιακό σοκ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία ο τουριστικός κλάδος της Ελλάδας άνθησε καθώς η ελκυστικότητα της χώρας ως ταξιδιωτικού προορισμού παρέμεινε υψηλή. Ετσι, ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών και των ταξιδιωτικών εισπράξεων διπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2010-2019, «απορροφώντας» ως έναν βαθμό τους κραδασμούς της υφεσιακής διαταραχής που ακολούθησε την εγχώρια κρίση χρέους το 2010. Ωστόσο, η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό την καθιστά ευάλωτη σε εξωτερικές διαταραχές, όπως η πρόσφατη πανδημική κρίση, επισημαίνεται στη μελέτη της Alpha Bank.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προ της πανδημίας οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αποτελούσαν σημαντικό μέρος των εξαγωγών υπηρεσιών (44%, κατά μέσο όρο, την περίοδο 2015-2019), μετριάζοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στο σχετικά υψηλό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις «κάλυπταν», κατά μέσο όρο, από το 2015 έως το 2019 το εμπορικό έλλειμμα κατά 76%, που σημαίνει ότι ο τουρισμός ήταν η κύρια πηγή «χρηματοδότησης» του εμπορικού ελλείμματος!
«Ελ. Βενιζέλος»: «Θα ξεπεράσουμε
τις αφίξεις του 2019»
Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και εφέτος. Οι προσδοκίες των φορέων και των επιχειρήσεων του τουρισμού για την πορεία της τουριστικής αγοράς είναι και πάλι αισιόδοξες.
Τη δυναμική των αερομεταφορών επιβεβαιώνουν τα πρώτα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών, που σε ορισμένες κρίσιμες αγορές ξεπερνούν ακόμα και εκείνα του 2019, της τελευταίας «ισχυρής χρονιάς» πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο του 8ου Travel Trade Athens η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου, τον Απρίλιο, σε σχέση με δύο χρόνια πριν, οι προγραμματισμένες πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν αυξημένες κατά 92% και η επιβατική κίνηση κατά 85%!
Ενδεικτικές της αισιοδοξίας που επικρατεί για τη νέα τουριστική σεζόν είναι κυρίως οι προβλέψεις ότι εφέτος η Ελλάδα ενδέχεται να καταγράψει 20,7 εκατ. ταξιδιωτικές αφίξεις, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τα 14,7 εκατομμύρια του 2021, αλλά αρκετά μικρότερος από τα 31,3 εκατ. αφίξεων που κατέγραψε η χώρα την προπανδημική χρονιά του 2019.
Από πλευράς άμεσων εσόδων, προβλέπεται ότι θα μπορούσαν να κυμανθούν στα 15 δισ. ευρώ εφέτος, ποσό και πάλι υψηλότερο από τα έσοδα του 2021 (10,65 δισ. ευρώ).

