Εχοντας λάβει ενεργό μέρος στην 9η Διεθνή Διάσκεψη των Ωκεανών στην Αθήνα, που ως θεσμός ξεκίνησε προ δεκαετίας έπειτα από πρωτοβουλία του ιδίου, ο Τζον Κέρι, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή και πρώην υπουργός Εξωτερικών, μιλάει στο «Βήμα» για να καταθέσει τις ανησυχίες του εν όψει των προεδρικών εκλογών στην πατρίδα του τον Νοέμβριο, να κάνει μια αποτίμηση των εργασιών της ελληνικής OOC-9 και να περιγράψει τα βήματα που πρέπει να γίνουν στη Μέση Ανατολή προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία, βλέποντας στη διαδικασία ειρήνευσης να έχει ενεργό ρόλο και η Ελλάδα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο άγχος σας, εκτός από την κλιματική κρίση, για τα επόμενα χρόνια; Για παράδειγμα, ανησυχείτε για τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο;

«Είναι μια μεγάλη εκλογική χρονιά παντού. Ο μισός κόσμος έχει εκλογές. Μπορούμε να δούμε μια επικίνδυνη νεολαϊκιστική απόρριψη των θεσμών στις κάλπες σε πολλά μέρη.

Κάποιες από αυτές αντικατοπτρίζουν την απογοήτευση που πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, στο παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 2008, αλλά περισσότερο ανησυχώ για τους τρόπους με τους οποίους οι θεμιτές προσδοκίες των ανθρώπων μπορούν να παραβιαστούν και να δελεαστούν από τη δημαγωγία, τις ψεύτικες υποσχέσεις και την πολιτική του διχασμού. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επανεκλεγεί, αλλά τίποτα σημαντικό δεν έρχεται εύκολα».

Το σχόλιό σας για την κρισιμότητα της στιγμής στη Μέση Ανατολή. Πρέπει η Ελλάδα να διαδραματίσει ρόλο στον τομέα της διπλωματίας τις επόμενες εβδομάδες; Ανησυχείτε για περαιτέρω κλιμάκωση;

«Ολοι γνωρίζουμε την ευθραυστότητα αυτής της στιγμής. Μια περιφερειακή ανάφλεξη και ένας ακόμα ευρύτερος πόλεμος θα ήταν αποσταθεροποιητικός και επικίνδυνος πέρα και πάνω από οτιδήποτε έχουμε δει από τη δεκαετία του 1970.

Κάθε χώρα με φωνή και με κρίσιμες σχέσεις δεν είναι απλώς σε θέση να ζητήσει αποκλιμάκωση, αλλά μπορεί και να βοηθήσει στη δημιουργία της εικόνας ενός πιθανού μέλλοντος εντός του οποίου το Ισραήλ θα έχει ασφάλεια, ώστε να μην υποβληθεί ξανά στη φρίκη των τρομοκρατών της Χαμάς που χρησιμοποιεί σεξουαλική βία και δολοφονεί αθώους ανθρώπους, και οι αθώοι Παλαιστίνιοι θα έχουν ένα μέλλον με ασφάλεια και ευκαιρίες.

Αυτό είναι ένα όραμα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη και οι εταίροι του Κόλπου μπορούν να βοηθήσουν να ανανεωθεί, ώστε να φανεί ότι υπάρχει κάτι πέρα από την αιματοχυσία που περιμένει στην άλλη άκρη αυτής της επισφαλούς στιγμής».

Οι σκέψεις σας για την 9η Διεθνή Διάσκεψη των Ωκεανών που ξεκίνησε με δική σας πρωτοβουλία το 2014. Το ελληνικό συνέδριο ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σας;

«Η Ελλάδα υπήρξε ένας εξαιρετικός οικοδεσπότης και διοργανωτής και εργάστηκε σκληρά για να βεβαιωθεί ότι αυτή η διάσκεψη θα επικεντρωνόταν στα αποτελέσματα. Πριν από 10 χρόνια πιστεύαμε ότι ο κόσμος χρειαζόταν απεγνωσμένα μια ενιαία ετήσια εκδήλωση που θα επικεντρώνεται σε σαφείς τρόπους για την ανάδειξη της κρίσης στους ωκεανούς και την κινητοποίηση για νέες, απτές δεσμεύσεις που θα την αντιμετωπίζουν.

Αυτή η ανάγκη έχει γίνει ακόμα πιο επιτακτική, καθώς νέα επιστημονικά στοιχεία τονίζουν ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη για το κλίμα χωρίς να αναγνωρίσουμε τη δυνατότητα των ωκεανών να μετριάσουν την κλιματική κρίση. Και δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους ωκεανούς χωρίς επείγουσα δράση επί της ίδιας της πηγής της κλιματικής κρίσης.

Η Διάσκεψη των Ωκεανών έχει γίνει αυτή η συσπειρωτική κραυγή που ενώνει τους ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο εν όψει της κρίσης της θάλασσας και του κλίματος. Είναι μια αναγκαία συνάντηση που παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι απίστευτα περήφανη για τη συνεισφορά της».