Τακάσι Μουρακάμι, Σοφία Βάρη, Αλέξανδρος Χαιρετάκης, Κυβέλη-Ζωή Στενού, Κώστας Βαρώτσος, Θανάσης Λάλας, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Χρύσα Βέργη, η Ιωάννα Ράλλη και άλλοι επιδραστικοί εικαστικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν με έργα τους στην έκθεση και ηλεκτρονική δημοπρασία της CREAID, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δημιούργησε το 2015 η Μαρίνα Βερνίκου με στόχο την προσφορά στα παιδιά.

Το σημαντικό γεγονός με τίτλο «Art & Design», που θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 21 Απριλίου, αναμένεται να συγκεντρώσει, όχι μόνο στο Πάρκο Ελευθερίας όπου θα εκτεθούν σε φυσική μορφή τα έργα, αλλά και στο www.creaid.com χιλιάδες συλλέκτες και φιλότεχνους από ολόκληρο τον κόσμο.

Αλλωστε αυτό ονειρεύτηκε η ιδρύτρια της CREAID, Μαρίνα Βερνίκου, καλλιτεχνική φύση και η ίδια, η οποία βρήκε τον καλύτερο τρόπο να ενώσει τον κόσμο της τέχνης με την αγάπη της για τα παιδιά και την προσφορά σε αυτά.

Από τα κέρδη προηγούμενων δημοπρασιών έχει δημιουργηθεί πρότυπη παιδική χαρά στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», αλλά και στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», αγοράστηκε ιατρικός εξοπλισμός για τα νεογνά στο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», καθώς και ένας υπερσύγχρονος ψηφιακός υπερηχοτομογράφος για την έγκαιρη διάγνωση του παιδικού καρκίνου.

Για τα εφετινά της σχέδια, για την επικείμενη έκθεση αλλά και για το πώς ονειρεύεται το μέλλον της CREAID μας μίλησε η Μαρίνα Βερνίκου, καθώς και για τα ταξίδια και τη δίκη της ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση.

Στις 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης της CREAID «Art & Design» με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι τα δώρισαν για τους σκοπούς της οργάνωσης, και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουν σε ποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα θα διατεθούν τα κέρδη από τη δημοπρασία τους, η οποία θα διενεργηθεί ηλεκτρονικά μέχρι τις 21 Απριλίου. Πώς αισθάνεστε που σας εμπιστεύονται με αυτόν τον τρόπο τέτοιοι άνθρωποι; Πώς πιστεύετε ότι το έχετε επιτύχει αυτό;

Πράγματι, είναι συγκινητική η διάθεση του κόσμου να βοηθήσει και να συμβάλει στο έργο μας. Το «Art & Design» είναι η έκτη δημοπρασία που διοργανώνει η CREAID και για ακόμη μία χρονιά η ανταπόκριση των δωρητών ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Διακεκριμένοι καλλιτέχνες δεν δίστασαν να δωρίσουν μοναδικά έργα τέχνης από τη συλλογή τους.

Νομίζω ότι αυτό που κάνει τον κόσμο να μας εμπιστεύεται είναι το έργο που έχουμε παράξει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι στιγμής όλες οι δημοπρασίες έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και στο τέλος με μεγάλη χαρά εκπληρώνουμε τον φιλανθρωπικό μας στόχο.

Οι άνθρωποι που στηρίζουν την CREAID έχουν πειστεί για τη σημασία του έργου και της προσπάθειάς μας. Aλλωστε σκοπός της CREAID είναι κάθε φορά η βοήθεια σε παιδιά που έχουν ανάγκη, και αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν.

Φωτογραφία: Κοσμάς Κουμιανός
Fashion Editor: Αριστείδης Ζώης

Μέχρι στιγμής ποια είναι η αίσθηση που έχετε από την εφετινή δημοπρασία; Τι σας λένε οι άνθρωποι που στηρίζουν την CREAID όλα αυτά τα χρόνια;

Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά και εφέτος! Ελπίζω καλύτερα από ποτέ, γιατί κάθε χρόνο στοχεύουμε ακόμα πιο ψηλά. Είναι η πρώτη φορά που η δημοπρασία της CREAID αφορά σε συλλεκτικά έργα τέχνης τα οποία δώρισαν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση «Art & Design» φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μείζον καλλιτεχνικό και κοινωνικό γεγονός που θα συγκεντρώσει πλήθος κόσμου και θα θέσει στο κέντρο της συζήτησης ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια τέχνη. Δουλεύουμε για τη διοργάνωση της έκθεσης σχεδόν έναν χρόνο και είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

Βέβαια κάθε φορά έχω παράλληλα και μεγάλη αγωνία, γιατί αισθάνομαι ευθύνη απέναντι σε όλους όσοι στηρίζουν την προσπάθειά μας και φυσικά απέναντι στα παιδιά που θέλουμε να βοηθήσουμε.

Από την περιήγηση που κάναμε στην ιστοσελίδα σας διακρίναμε μια σειρά από πολύ διαφορετικά μεταξύ τους έργα. Ανάμεσά τους και ένα του σπουδαίου ιάπωνα εικαστικού Τακάσι Μουρακάμι. Μιλήστε μας για αυτό το έργο και για το πώς έγινε η προσέγγιση στον καλλιτέχνη.

Ο Τακάσι Μουρακάμι είναι πράγματι ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς στον παγκόσμιο χώρο της τέχνης αυτή τη στιγμή και πρεσβευτής της ιαπωνικής κουλτούρας. Είμαι πολύ χαρούμενη που ένα έργο του θα αποτελεί μέρος της έκθεσής μας!

Το συγκεκριμένο συλλεκτικό έργο ονομάζεται «Flower Ball» και έχει σαν κεντρικό θέμα τα λουλούδια, σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη. Κάθε λουλούδι είναι μοναδικό στους χρωματισμούς και το μέγεθός του, τοποθετημένο αρμονικά για να δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας τρισδιάστατης μπάλας.

Τα χαμογελαστά πρόσωπα που μοιάζουν με emojis στο κέντρο κάθε λουλουδιού ενσαρκώνουν μια αίσθηση χαράς και αθωότητας και έχουν γίνει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοτίβα του Μουρακάμι. Η προσέγγιση στον καλλιτέχνη έγινε μέσω του αντιπροέδρου της CREAID, Δημήτρη Τσερτσίδη, ο οποίος ζει στο Χονγκ Κονγκ και είναι συλλέκτης έργων τέχνης.

Φωτογραφία: Κοσμάς Κουμιανός
Fashion Editor: Αριστείδης Ζώης

Άλλο ένα αξιοσημείωτο έργο, και για συναισθηματικούς λόγους, είναι εκείνο της Σοφίας Βάρη, της ελληνίδας εικαστικού διεθνούς βεληνεκούς, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Ποια η σημασία της παρουσίας του στην έκθεση και πώς έγινε η δωρεά του;

Η δωρεά έγινε από την κόρη της Σοφίας Βάρη, Ηλιάνας Μπούμπουλη, η οποία μάλιστα θα βρίσκεται στην Αθήνα τις ημέρες της έκθεσης. Η προσέγγιση και σε αυτήν την περίπτωση έγινε μέσω του Δημήτρη Τσερτσίδη. Είναι τιμή μας που ένα έργο της Σοφίας Βάρη προσφέρθηκε για τον σκοπό μας.

Η Σοφία Βάρη ήταν μια σπουδαία εικαστικός με διεθνή καλλιτεχνική παρουσία και η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της είναι τεράστια και εμποτισμένη με την αγάπη της για την Ελλάδα.

Το έργο που μας προσφέρθηκε έχει τίτλο «I Love Greece» και είναι εμπνευσμένο από την Ελλάδα, την ελληνική σημαία και το γαλανόλευκο χρώμα. Είμαι σίγουρη ότι η παρουσία αυτού του έργου στην έκθεσή μας θα συγκινήσει το φιλότεχνο κοινό.

Ξεχωρίζετε εσείς κάποια άλλη δημιουργία; Έχετε κάποια αγαπημένη από την εφετινή δημοπρασία;

Είναι πολύ δύσκολη αυτή η ερώτηση, γιατί όλα τα έργα είναι τόσο ξεχωριστά, τόσο μοναδικά και διαφορετικά μεταξύ τους. Ομολογώ ότι μέσα από τη διαδικασία της προετοιμασίας της έκθεσης ένιωσα να συνδέομαι και να με εμπνέουν όλα τα έργα. Ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα. Μακάρι να μπορούσα να τα αποκτήσω όλα.

Από το 2015 που ιδρύσατε την CREAID έχετε στηρίξει πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα που ασχολούνται με τα παιδιά. Προφανώς τούς έχετε ιδιαίτερη αδυναμία. Θα κάνετε το ίδιο και εφέτος; Eχετε δηλαδή αποφασίσει τελικά ποιον σκοπό θα στηρίξετε με τα κέρδη; Θέλετε να το ανακοινώσετε;

Η ανιδιοτελής προσφορά είναι μια αξία που μου τη δίδαξαν οι γιαγιάδες μου και μεγάλωσα με νοοτροπία να βοηθάω. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο ιδανικό από την προσφορά. Η CREAID λοιπόν γεννήθηκε από την επιθυμία μου να προσφέρω σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Είναι σκοπός της ζωής μου να βοηθάω παιδιά και να τους χαρίζω χαμόγελα.

Eτσι λοιπόν και εφέτος ο σκοπός μας παραμένει η στήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη. Τα έσοδα από την εφετινή δημοπρασία θα διατεθούν για την αγορά σημαντικού ιατρικού εξοπλισμού για το ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».

Ποιο είναι το πράγμα ή η δωρεά της CREAID για τα οποία είστε ιδιαιτέρως υπερήφανη;

Κάθε δωρεά είναι εξίσου σημαντική και για όλες αισθάνομαι περήφανη! Θα αναφέρω χαρακτηριστικά την τελευταία μας δωρεά, η οποία έγινε πριν από μερικούς μήνες, όταν παραδώσαμε στο νοσοκομείο Παίδων έναν υπερσύγχρονο ψηφιακό υπερηχοτομογράφο για την έγκαιρη διάγνωση παιδικού καρκίνου.

Κρατάω ακόμη στην καρδιά μου, και συγκινούμαι όταν σκέφτομαι, τα λόγια της ιατρικής ομάδας του νοσοκομείου που μας διαβεβαίωσε ότι με τη δωρεά αυτή δίνουμε ελπίδα και θα σωθούν πολλές ζωές μικρών παιδιών.

Στην καρδιά της οργάνωσης βρίσκεται η δημιουργία. Είστε κι εσείς ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με πολλά πράγματα, με ιδιαίτερη αδυναμία στη φωτογραφία. Τι σας εμπνέει;

Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία είναι κινητήριος δύναμη για εμένα και γι’ αυτό άλλωστε ασχολήθηκα με τη φωτογραφία. Από τη στιγμή που ο μπαμπάς μου μού έκανε δώρο την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή στα εννέα μου χρόνια, δεν σταμάτησα να φωτογραφίζω. Βασική πηγή έμπνευσης για εμένα αποτελεί πάντα η ομορφιά της χώρας μας, και ειδικά των νησιών μας.

Το ξεχωριστό φως και το μπλε του ουρανού και της θάλασσας είναι στοιχεία που δεν χορταίνω να απαθανατίζω μέσα από τον φακό μου. Μου αρέσει πάντα να βλέπω την ομορφιά σε ό,τι υπάρχει γύρω μας, και αυτό επιδιώκω να κάνω με τις φωτογραφίες μου.

Φωτογραφία: Κοσμάς Κουμιανός
Fashion Editor: Αριστείδης Ζώης

Eχετε επίσης κάνει πολλά ταξίδια σε μέρη τα οποία έχετε απαθανατίσει με τον φωτογραφικό σας φακό. Ποιο είναι εκείνο που επισκεφθήκατε και μαγευτήκατε; Προτιμάτε τους εξωτικούς προορισμούς;

Eχω την τύχη να έχω ταξιδέψει σε 144 χώρες του κόσμου και κάθε φορά που επιστρέφω από έναν καινούργιο προορισμό επιβεβαιώνω την πεποίθησή μου ότι η Ελλάδα είναι η ωραιότερη χώρα του κόσμου.

Είμαστε ευλογημένοι που ζούμε εδώ. Αν λοιπόν έπρεπε να επιλέξω έναν προορισμό αυτός θα ήταν σίγουρα ελληνικός και ειδικότερα κάποιο νησί του Ιονίου ή των Κυκλάδων. Μάλλον θα ήταν η Σίφνος, που αποτελεί και τον τόπο καταγωγής μου και έχω αμέτρητες παιδικές αναμνήσεις να με συνδέουν.

Από το εξωτερικό θα επέλεγα τη Γαλλική Πολυνησία. Είναι το μόνο μέρος που συναγωνίζεται την Ελλάδα μας. Εκεί με μάγεψαν τα τιρκουάζ νερά, η έντονη βλάστηση και η φυσική ομορφιά του τοπίου.

Στα σχεδόν δέκα χρόνια ύπαρξης της CREAID τι είναι αυτό που εσείς κρατάτε ως το πλέον σημαντικό και ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος σας στόχος; Πώς βλέπετε δηλαδή το μέλλον της;

Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε παιδιά. Eχω πολλά όνειρα για την CREAID και θέλω να πιστεύω ότι κάθε χρόνο θα μεγαλώνει το έργο μας. Aλλωστε η κεντρική ιδέα της CREAID στηρίζεται στη δημιουργία, και αυτό είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και γέννησης νέων ιδεών για τις επόμενες διοργανώσεις μας.

Eνας ακόμη σκοπός που επιδιώκουμε να επιτυγχάνουμε μέσα από τις διοργανώσεις μας είναι να αναδεικνύουμε και να συστήνουμε στο κοινό νέους καλλιτέχνες. Αυτό όμως που με κάνει να ονειρεύομαι και να σχεδιάζω το μέλλον της CREAID είναι η στήριξη που έχουμε από τον κόσμο.

Είναι καθοριστικής σημασίας και μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια. Μας κάνει να στοχεύουμε ακόμα πιο ψηλά και ελπίζουμε ότι η CREAID θα είναι παρούσα να διοργανώνει projects που θα χαρακτηρίζονται από αυθεντικότητα, καλώντας τον κόσμο να γίνεται κοινωνός του έργου που επιτελεί.

Τέλος, πείτε μας κάποιες λεπτομέρειες για τη διοργάνωση της έκθεσης «Art & Design».

Tα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 15 Απριλίου στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας από τις 19.00 έως τις 23.00. Η έκθεση «Art & Design» θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 21 Απριλίου.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι εξής: από Τρίτη έως Παρασκευή 11.00-19.00 και Σάββατο-Κυριακή 10.00-15.00. Η ηλεκτρονική δημοπρασία των έργων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15-21 Απριλίου μέσω της ιστοσελίδας της CREAID. Σας περιμένουμε όλους με μεγάλη χαρά.