Στην ιστορική πόλη της Καρταχένα στην Κολομβία, σε μια πανέμορφη, art deco τριώροφη έπαυλη βρίσκεται ένα από τα καλύτερα bars του κόσμου – συγκεκριμένα το 9ο καλύτερο. Ανήκει στον Γαλλοβιετναμέζο Ζαν Τριν, ο οποίος όταν το άνοιξε, το 2016, σίγουρα δεν περίμενε την επιτυχία που θα γνώριζε επτά χρόνια αργότερα. Ξεκινώντας με ένα αρχικό budget 15.000 δολαρίων και μόλις έξι άτομα προσωπικό, το Alquímico αρχικά καταλάμβανε μόνο τον έναν όροφο του κτιρίου. Από την αρχή, όμως, η φιλοσοφία του ήταν τα πάντα να λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας και γι’ αυτό προσάρμοσε το μενού του ώστε να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερα εισαγόμενα υλικά, μείωσε το αποτύπωμα άνθρακα των προσφερόμενων πιάτων του και έδωσε έμφαση στις τοπικές πρώτες ύλες.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των υπαλλήλων του δεκαπλασιάστηκε, αλλά το κατάστημα αναγκάστηκε να κλείσει λόγω των μέτρων κατά της COVID-19. Και ίσως αυτό να ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να του έχει συμβεί, αφού ο ίδιος ο ιδιοκτήτης και το προσωπικό του είδαν αυτή την ανάπαυλα ως ευκαιρία για αυτοβελτίωση. Μάλιστα, ο Τριν τούς πρότεινε να τον συνοδεύσουν στην Τζαμάικα, όπου διατηρούσε μια φάρμα μέσα σε φυτείες καφέ, στην οποία σχεδίαζε να καλλιεργεί πρώτες ύλες (φρούτα, βότανα, μυρωδικά, καφέ κ.ά.) για το μπαρ του.

Είκοσι δύο άτομα απάντησαν θετικά και έτσι ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Μοιράστηκαν τις εργασίες της φάρμας: καλλιέργησαν τη γη, φύτεψαν δέντρα, φρούτα και λαχανικά, έστησαν μελίσσια και έγιναν μια ακόμα πιο δεμένη ομάδα, η οποία μόλις επέστρεψε στην κοσμοπολίτικη πλέον Καρταχένα, κατέλαβε την 47η θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου. Το 2022 το Alquímico ανέβηκε στη 10η θέση της κατάταξης και εφέτος σκαρφάλωσε ακόμη μία θέση.

Σήμερα το μπαρ λειτουργεί και στους τρεις ορόφους μιας έπαυλης, η οποία αρκετές βραδιές φιλοξενεί μέχρι και 1.000 θαμώνες. Κάθε όροφος έχει το δικό του cocktail menu, με τον πρώτο να τιμά τις διαφορετικές περιοχές της Κολομβίας και τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα τους, τον δεύτερο να σερβίρει κλασικά κοκτέιλ με κολομβιανό twist χάρη στα τοπικά προϊόντα, και με το rooftop να αποτελεί μια εμπειρία «farm to… bar», με δημιουργίες βασισμένες στα υλικά του αγροκτήματος του Τριν. Cheers!