Για το άνευ προηγουμένου «κομφούζιο» που αναμένεται να γίνει στη Βουλή κατά τη συζήτηση και κυρίως κατά την ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, θα διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες του «Βήματος». Εκείνο όμως που θα προσθέσω εγώ είναι η έκτακτη παραγγελία που, όπως πληροφορούμαι, έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να προμηθευτούν καινούργιες κάλπες.
Βλέπετε, δεν υπάρχει προηγούμενο που να χρειάστηκε να στηθούν ταυτόχρονα 14 κάλπες, ισάριθμες με τα ονόματα των πολιτικών που, με βάση τις προτάσεις κατηγορίας που κατατέθηκαν, εγκαλούνται για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 10 κάλπες που στήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την αλήστου μνήμης υπόθεση Novartis το 2018. Με αυτά και με άλλα πολλά, το πολιτικό μας σύστημα μάχεται σκληρά για να ξεπεράσει τον κακό του εαυτό και να γίνει χειρότερο από πριν…
***
Reunion στην άνω και κάτω πλατεία
Και επειδή μιλάμε για την ολοένα και χειρότερη εικόνα του πολιτικού μας συστήματος, δεν μπορώ να μη σας κάνω κοινωνούς των όσων ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής για την ετερόκλητη «συμμαχία» που είδαμε να συμπτύσσεται από τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, της Πλεύσης Ελευθερίας και των «κασσελακικών», μια συμμαχία που πολλοί παρομοίαζαν με τη συμπόρευση της άνω και της κάτω πλατείας την εποχή των «αγανακτισμένων».
Εμπειρος κοινοβουλευτικός από τον χώρο της αντιπολίτευσης έλεγε σε συνεργάτη μου ότι «η «συμμαχία» αυτή είναι μια κακή εξέλιξη και για το κίνημα των Τεμπών και για τη δημοκρατική αντιπολίτευση, αλλά και για το πολιτικό σύστημα συνολικά».
Κατά την άποψή του, η οποία με προβλημάτισε οφείλω να ομολογήσω, «προοιωνίζεται στροφή προς τη λαϊκιστική Δεξιά των άκρων, κάτι που διευκολύνει τη ΝΔ, την οποία, σε κάθε περίπτωση ωφελεί, λέω εγώ, καθώς τη συσπειρώνει. Θα έχουμε να δούμε πολλά ακόμα».
***
Το δίδυμο και το σφύριγμα
Μαθαίνω ότι το δίδυμο της συριζαϊκής… επιτυχίας, που απαρτίζουν ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, προετοιμάζεται να εξαπολύσει σφοδρό πυρ κατά του αρχηγού Σωκράτη Φάμελλου στη διάρκεια του κομματικού συνεδρίου που ξεκινά τις εργασίες του την προσεχή Πέμπτη.
Ο «αψύς Σφακιανός» και αρκετά άλλα μέλη της ΚΕ, που είναι του δικού του «κλίματος», έστειλαν την Παρασκευή κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο με σαφείς επικριτικές νύξεις για την ηγεσία. «Ολα τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν ότι η κοινωνία δεν μας ακούει» είναι το «κλου» του κειμένου. Με το οποίο επίσης οι υπογράφοντες ζητούν να ασκηθεί «σκληρή, συντονισμένη, επιθετική και όχι φοβική αντιπολίτευση μέχρι τις επόμενες εκλογές».
Πέρα, όμως, από τις «σάλτσες», για τις οποίες τόσο εύστοχα είχε μιλήσει παλαιότερα ο Στέφανος Κασσελάκης, το ενδιαφέρον είναι ότι κάτω από το κείμενο έβαλαν τις υπογραφές τους ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, ο πρώην υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης – που και οι δύο συντάσσονται για πρώτη φορά με τον Πολάκη –, ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και οι πρώην βουλευτές Χρήστος Μπγιάλας και Πέτρος Κωνσταντινέας. Ο τελευταίος που, ως γνωστόν, έχει χρηματίσει και διαιτητής, ίσως επελέγη για να σφυρίξει τη λήξη του παιχνιδιού που παίζεται στην Κουμουνδούρου και το οποίο κόβει πλέον όλο και λιγότερα εισιτήρια.
***
Αμφιθυμίες και διλήμματα
Προβληματισμούς πληροφορούμαι ότι προκάλεσε στις Βρυξέλλες η πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη να ζητήσει κατεπείγουσα συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ιερά Μονή Σινά. Οι Σοσιαλιστές, όμως, στους οποίους ανήκει ο Μανιάτης και είναι μάλιστα και αντιπρόεδρός τους, δεν μπορούν από μόνοι τους να το βάλουν στην ατζέντα των επερχόμενων συζητήσεων στην Ολομέλεια.
Χρειάζεται και η στήριξη από το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και οι οποίοι, όπως μου λένε, εμφανίζονται αμφίθυμοι. Και αυτό γιατί αν υιοθετήσουν την πρόταση του Μανιάτη, θα φανεί ότι σέρνονται πίσω από τους Σοσιαλιστές και το ΠαΣοΚ, που στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τους έσυρε τα εξ αμάξης επειδή σήκωσαν το θέμα.
Από την άλλη, όμως, αν δεν στηρίξουν, θα φανούν υπόλογοι στα μάτια εκείνων που περιμένουν να διεθνοποιηθεί το θέμα της Μονής Σινά και να πιέσει με αυτόν τον τρόπο και η ΕΕ την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Διλήμματα…
***
Ιστορία και συμβολισμοί
Αν και το διδακτορικό που είχε ξεκινήσει πριν αναλάβει την ηγεσία του ΠαΣοΚ ήταν στη Φιλοσοφία, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πήρε το πρώτο πτυχίο του στην Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών της Ξάνθης, είναι λάτρης της Ιστορίας.
Γι’ αυτό και στις επισκέψεις που κάνει στο εξωτερικό έχει πάντα μαζί του ιστορικά βιβλία τα οποία δωρίζει στους συνομιλητές του. Ετσι, τις προηγούμενες μέρες που βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προσέφερε στον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ το τετράτομο έργο του Σπυρίδωνος Τρικούπη για την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που χρονολογείται από το 1888.
Δεν ξέρω πόσο καθησύχασε η χειρονομία του αυτή τους ελληνορθόδοξους της Αιγύπτου, που είναι ανήσυχοι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τη Μονή Σινά, αλλά ο συμβολισμός του ταξιδιού του εκεί και οι συναντήσεις που είχε στο Σχολείο της Κοινότητας και στο Ιδρυμα Καβάφη δεν είναι αμελητέος. Νωρίτερα, πάντως, είχε συναντηθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό.
***
Θαλάσσια πάρκα και Λέσχη Μπίλντερμπεργκ
Ταξιδιωτικό «μαραθώνιο» ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μέσα σε έξι μέρες θα επισκεφθεί τέσσερις διαφορετικές χώρες, αναγνωρίζοντας ίσως έτσι ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε «έξω δεν πάμε καλά».
Πρώτος σταθμός στο μπαράζ των διεθνών επισκέψεών του είναι η Νίκαια της Γαλλίας, όπου σήμερα και αύριο συνέρχεται η 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (UNOC3). Με βάση τον προγραμματισμό, ο Πρωθυπουργός στην παρέμβαση που θα κάνει θα περιγράψει τις νέες προτεραιότητες της Ελλάδας σε σχέση με τις θάλασσες και τους ωκεανούς.
Ενώ προβλέπεται να συμπροεδρεύσει σε πάνελ για τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα. Οπως πληροφορούμαι αρμοδίως, ο Πρωθυπουργός επενδύει πολλά στη σύνοδο για τους ωκεανούς προκειμένου να τονώσει το διεθνές του προφίλ. Κάτι που θα φανεί βεβαίως από το χειροκρότημα των συνέδρων όταν ανακοινώσει τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα μας για την προστασία των θαλασσών.
Κατά τα λοιπά, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Αγκυρας όταν παρουσιαστεί ο χάρτης του θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Οι δικές μου πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι τα όρια έχουν μετακινηθεί ώστε και ενιαία μορφή να αποκτήσει το πάρκο, και να μη διαταραχθούν τα περιλάλητα «ήρεμα νερά».
Την Τετάρτη 11 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Οδησσό για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχει συγκαλέσει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Την επομένη, 12 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη στη Μολδαβία με στόχο να στείλει «μήνυμα στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός θα πετάξει για τη Σουηδία, όπου θα έχει συνάντηση με τον σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον.
Θα συζητήσουν, εκτός από τα διμερή ζητήματα, θέματα προτεραιότητας της ευρωπαϊκής ατζέντας με αιχμή το Μεταναστευτικό και τη συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένα για το τέλος του τρέχοντος μήνα. Και, εν συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη.
***
Τον κίνδυνο να προκαλέσει η υπόθεση της Μονής Σινά «μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση από εκείνη που της προκάλεσε ο γάμος των ομοφύλων» επεσήμαινε στη στήλη σοβαρή και έγκυρη διπλωματική πηγή. «Η εξέλιξη των πραγμάτων προοιωνίζεται πολύ δύσκολη και το bras de fer με τους Αιγύπτιους δεν εύκολη υπόθεση» πρόσθεσε.
Η ίδια πηγή επέμενε ότι «σε αντίθεση με το κλίμα που καλλιεργούν η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποι της λαϊκίστικης Δεξιάς στο εσωτερικό της ΝΔ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης (σ.σ.: φωτογραφία) κάθε άλλο παρά υποχωρητικός ή ενδοτικός ήταν στην επαφή της περασμένης Τετάρτης με τον αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελατί».
Εξ ου και ο συνομιλητής μου επέμενε ότι «ο καθηγητής τρώει τζάμπα ξύλο στη συγκεκριμένη περίπτωση, διότι δεν υπάρχει κάποιος διπλωματικός χειρισμός που να μπορούσε να κάνει και να μην τον έκανε».
Για να αναγνωρίσουμε και του στραβού το δίκιο, πάντως, αν όντως το Κάιρο έχει βάλει στο μάτι την περιουσία της Μονής για να μετατρέψει την περιοχή σε έναν ακόμη φαραωνικό τουριστικό προορισμό, όπως αυτοί που βλέπουμε στα Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία, δεν ξέρω ποιος διπλωματικός χειρισμός θα μπορούσε να ανατρέψει τα τετελεσμένα που πάνε να δημιουργηθούν με πρόσχημα την ανεξάρτητη αιγυπτιακή Δικαιοσύνη.