Σε υπαλλήλους «ειδικών μονάδων» της ΕΥΠ που προμηθεύονταν παλιά… πακιστανικά τηλέφωνα μαθαίνω ότι στρέφεται η έρευνα για τους τρεις μυστηριώδεις αποστολείς του παράνομου λογισμικού Predator που αποκάλυψε «Το Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή. Οι ίδιοι υπάλληλοι, μου λένε, αγόραζαν επίσης υπηρεσίες μαζικής αποστολής SMS και mail.
Γιατί το έκαναν; Μα για να συγκαλύψουν τη δράση τους ή να κάνουν δοκιμές για επιθέσεις με στόχο το «χάκινγκ». Σας θυμίζω ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει ανακαλύψει τα ονόματα τριών αποστολέων τέτοιων μαζικών μηνυμάτων μέσω εταιρειών στην Ελλάδα και στην Ελβετία. Υπολογίζεται ότι είχαν στείλει κατ’ αυτόν τον τρόπο συνολικά 300 SMS-παγίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, τα ονόματά τους (εδώ θα αναφέρω μόνο το αρχικά τους) είναι Δ.Κ., Κ.Κ. και Ι.Π. Για αυτόν τον τελευταίο υπάρχουν και τα λιγότερα διαθέσιμα στοιχεία.
Υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο τα ονόματα αυτά να μην είναι τα αληθή. Ομως οι δικαστικοί λειτουργοί κι άλλοι ερευνητές επιχειρούν να βρουν από συνδυασμό δεδομένων την πραγματική ταυτότητά τους. Το ενδιαφέρον στρέφεται (και) σε αποσπασμένους αστυνομικούς στην ΕΥΠ, που ήταν υπό τις διαταγές γυναίκας συναδέλφου τους, η οποία υπέγραψε και το έγγραφο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Οπως έχει ήδη διαπιστωθεί, αρκετοί από αυτούς προμηθεύονταν (επικαλούμενοι τις μυστικές έρευνές τους) με ψεύτικες ταυτότητες τηλέφωνα που ανήκουν σε αλλοδαπούς και αγόραζαν «πακέτα αποστολής SMS». Οι συσκευές που αγόραζαν ήταν παλιές και δεν δέχονταν Viber ή Whatsap ώστε να εξαφανίσουν έτσι τα ίχνη τους. Τέτοιου είδους πακέτα ηλεκτρονικών μηνυμάτων φέρεται να αγόραζαν και ορισμένοι στρατιωτικοί που ασχολούνταν με ζητήματα απόκρουσης κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίοι έφυγαν από την ΕΥΠ την επίμαχη χρονική περίοδο.
Γιατί «πακετάρουν» στο Μαξίμου
Μια εβδομάδα απομένει έως τις εκλογές και στα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται για το σκηνικό της επόμενης ημέρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησαν, όπως μου ειπώθηκε αρμοδίως, το… πακετάρισμα (αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι), αφού εάν δεν υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να παραχωρήσει στις αρχές Ιουνίου το Μέγαρο στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο κ. Σαρμάς θα είναι αυτός ο οποίος θα ορίσει και την υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα μας οδηγήσει στις δεύτερες εκλογές και στη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Να σημειώσω ότι σε αυτήν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν θα έχει τυπικώς καμία ανάμειξη ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε κανείς άλλος. Το μόνον βέβαιο για τους υπηρεσιακούς υπουργούς είναι ότι θα παραμείνει στη θέση της η Καλλιόπη Σπανού ως υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών.
«Ευλόγησον» το… ψηφοδέλτιο
Με τις… ευλογίες του παπα-Γιάννη Βάθη, του «κόκκινου» ιερωμένου από τα Σελλιά Ρεθύμνου, μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και φανατικού «τσιπρικού», παρουσιάστηκε προ ημερών το ψηφοδέλτιο του κόμματος στον νομό παρουσία του Ευάγγελου Αποστολάκη, υποψηφίου στο Επικρατείας αλλά παρ’ ολίγον υποψηφίου στο Ρέθυμνο όπου εκλέγεται o «ομπρελίστας» Ανδρέας Ξανθός. Το ενδεχόμενο αυτό είχε προκαλέσει έναν σχετικό εκνευρισμό στο τοπικό «συριζαϊκό» σύστημα, καθώς τυχόν «σφήνα» του ναυάρχου θα αποτελούσε πρόβλημα για τον πρώην υπουργό Υγείας, το οποίο όμως αποσοβήθηκε. Πάντως η παρουσίαση του ψηφοδελτίου έγινε από τον κ. Αποστολάκη στο Ωδείο Ρεθύμνου, με τον κ. Ξανθό να κάθεται στην άλλη άκρη του τραπεζιού… Καλά που ήταν ο ακτιβιστής παπα-Γιάννης, ο οποίος ως άλλος «παπα-Ανυπόμονος» (ο θρυλικός παπάς του Αρη Βελουχιώτη) προσπάθησε να εμπνεύσει αισιοδοξία στο όχι και τόσο ενθουσιώδες κοινό: «Μην καταδέχεστε να ρωτάτε: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολεμάτε! Θα νικήσουμε».
Μπόμπες στην ΕΡΤ για τους αρχηγούς
Ο ζητούμενος πολιτικός πολιτισμός των αρχηγών των κομμάτων μπορεί να μην εμφανίστηκε στο ντιμπέιτ της Τετάρτης, εμφανίστηκε όμως στους διαδρόμους της ΕΡΤ, αλλά μόνον κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Η ΕΡΤ, η οποία μάλιστα θέλησε να κεράσει τους αρχηγούς (και τη συνοδεία τους), ίσως για να απολογηθεί για το… στούντιο-ψυγείο μέσα στο οποίο τους έβαλε για περίπου τρεις ώρες. Τους «φίλεψε» λοιπόν… μπόμπες (αυτά τα τριγωνικά σαντουιτσάκια με μπόλικη μαγιονέζα και γαλοπούλα, ή σολομό και τυρί), αναψυκτικά και καφέ. Η διοίκηση της ΕΡΤ έκανε ρεπορτάζ και έμαθε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πίνει άλλο νερό παρά ανθρακούχο (το κανονικό νερό της βρύσης το πίνει μόνον από το βήμα της Βουλής) και έτσι φρόντισε και του έφερε το νερό της αρεσκείας του.
Πολιτικός πολιτισμός, αλλά στους… διαδρόμους
Στο διάλειμμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ολα αυτά που γράφτηκαν ότι δήθεν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν θέλησε να χαιρετήσει τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα δεν ισχύουν και τούτο γιατί ο κ. Ανδρουλάκης ήρθε κάπως καθυστερημένος στο στούντιο (ώρα ΠαΣοΚ) και κάθισε απευθείας στη θέση του. Ηταν μάλιστα ιδιαίτερα φιλικός (πάντα στο διάλειμμα) με τον κ. Τσίπρα. Του γνώρισε μάλιστα και έναν συνεργάτη του λέγοντάς του ότι «αυτός είναι που ανακάλυψε το Predator». Αλλά ο κ. Τσίπρας είχε κάποιες… απορίες. Ρώτησε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ εάν είχε υποψίες ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται και για αυτόν τον λόγο το έδωσε για έλεγχο. Ο κ. Ανδρουλάκης του εξήγησε ότι το πήγε για έλεγχο γιατί θεωρεί ότι η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών προέχει, κυρίως στο Ευρωκοινοβούλιο.
Tο ντιμπέιτ και τα φλερτ της επόμενης μέρας
Διεξήχθη στο γνωστό ασφυκτικό πλαίσιο, κράτησε και το συνηθισμένο τρίωρο. Αλλά αν το ντιμπέιτ α λα γκρέκα κέρδισε κάτι παραπάνω από τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αξίζουν δεν είναι για όσα ειπώθηκαν – αυτά ούτως ή άλλως τα ξέραμε. Είναι για τον τρόπο που ειπώθηκαν. Αναφέρομαι φυσικά στην υπόθεση των υποκλοπών, τον «εθνικό κίνδυνο» που δεν αποτελεί ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, τη «φυλακή» που, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πάνε κάποιοι και τον πρωθυπουργικό χαρακτηρισμό της ιστορίας ως «σκανδάλου». Πόσο χρόνο δημοσιότητας να κερδίσουν όλα αυτά μαζί; Να γίνουν τα 15 λεπτά μισή ώρα; Μισή μέρα; Θα παρατηρήσατε την εργώδη προσπάθεια του τρίτου πόλου της ιστορίας, του κ. Αλέξη Τσίπρα, να διατηρήσει το θέμα στον αφρό της επικαιρότητας. Αυτό για το οποίο οφείλω να σας πληροφορήσω επιπροσθέτως είναι η επιθυμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει αυτό το νέο langage του ντιμπέιτ ως μαγιά για να αναθερμάνει τη σχέση του με τον επικεφαλής της ελάσσονος. Στο μεταξύ, δύο είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν. Το ένα, εάν θα «τσιμπήσει» ο κ. Ανδρουλάκης και θα υποκύψει στο φλερτ με τον κίνδυνο να φανεί πως πηγαίνει στις εκλογές μέσα στην αγκαλιά του κ. Τσίπρα. Το άλλο ερώτημα αφορά τη σχέση Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη. Για την οποία, σας διαβεβαιώνω αρμοδίως, πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης.
Σαμαράς – Καραμανλής κατά της ΕΕ!
Το πιο εντυπωσιακό στη νεοδημοκρατική συνάντηση κορυφής του Ζαππείου δεν είναι ότι συνυπήρξαν χωρίς (εμφανή τουλάχιστον…) δυσκολία οι Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής. Εκλογές έχουμε, ποιος θα περίμενε κάτι διαφορετικό; Το πιο εντυπωσιακό είναι η σκληρή κριτική των δύο πρώην πρωθυπουργών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία αμφότεροι υπηρέτησαν με συνέπεια κατά τις θητείες τους. Και ο μεν Σαμαράς επικεντρώθηκε περισσότερο στα ζητήματα των δικαιωμάτων μέσα στην Ευρώπη. Ο Καραμανλής όμως πήγε πιο μακριά επικρίνοντας ακόμη και την ευρωπαϊκή πολιτική στον πόλεμο της Ουκρανίας με μια πιο ισορροπημένη άποψη απέναντι στη Ρωσία. Κάτι σαν «πρωθυπουργός 1» και «πρωθυπουργός 2» – κατά το «γονέας 1» και «γονέας 2» που εξόργισε τον Σαμαρά!
Πρώτος σε «πρώτες προτιμήσεις» ο Γεράσιμος Σιάσος
O πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος βγήκε πρώτος σε «πρώτες προτιμήσεις» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά τις εκλογές για το νέο Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος, που έγιναν την Πέμπτη που πέρασε. Εάν γίνονταν εκλογές με το περασμένο σύστημα των πρυτανικών εκλογών, θα ήταν και αυτός που θα αναλάμβανε να ηγηθεί του Ιδρύματος την επόμενη τετραετία. Ωστόσο, με βάση τον νέο νόμο που ψήφισε πέρυσι το υπουργείο Παιδείας, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.Το σύστημα της ταξινομικής ψήφου που έφερε ο νέος Νόμος (μέτρηση «πρώτων επιλογών», «δεύτερων επιλογών» κ.λπ.) μπέρδεψε λίγο τα πράγματα, αλλά τα προβλήματα του νέου αυτού συστήματος έχουν γραφτεί και αναλυθεί συχνά.Ας ελπίσουμε έτσι ότι νομικές δυσλειτουργίες δεν θα εμφανιστούν και στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να εκλέξει ήρεμα πρύτανη μεταξύ των νεοεκλεγέντων μελών του νέου Συμβουλίου του, καθώς το αντίθετο θα αποδείξει για άλλη μια φορά την αποτυχία του σχετικού νομοθετήματος.