Το αμφιλεγόμενο σημείο της ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη και αφορά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για άτομα άνω των 30 ετών είναι διατυπωμένο ως εξής: «Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».
Επιπρόσθετα, η ίδια ανακοίνωση παραμένει φτωχή υπό την έννοια ότι δεν απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα – όπως, για παράδειγμα, πόσους μήνες μετά την 3η δόση πρέπει να υποβληθεί κανείς στην 4η δόση. ‘Η τι ισχύει για όσους στο μεταξύ έχουν νοσήσει;
Σύσταση που γεννά ασάφειες
Μοιραία, θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως μια επιστημονικά… μετέωρη σύσταση που γεννά ασάφειες. Και στην πράξη μετακυλίει στους ενδιαφερομένους το βάρος της ατομικής ευθύνης. «Η σύσταση θα έπρεπε να είναι πιο σαφής, πιο ξεκάθαρη», επιμένει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. Και προσθέτει πως «μία επιπλέον δόση δεν θα βλάψει κανέναν. Ομως, από την άλλη δεν υπάρχει επιστημονική βάση που να τεκμηριώνει το όφελός της σε άτομα κάτω των 60 ετών».
Είναι ενδεικτικό πως ο ΕΜΑ αλλά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν έχουν τροποποιήσει από τον περασμένο Απρίλιο τη κοινή γνωμοδότησή τους, που καταλήγει ότι «είναι ακόμη νωρίς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης μιας τέταρτης δόσης», τουλάχιστον στον γενικό πληθυσμό. Ετσι, στη Γαλλία και στη Γερμανία έχει υιοθετηθεί το μοντέλο προώθησης δεύτερης αναμνηστικής δόσεις σε πολίτες 60+, ενώ στην Αγγλία το ηλικιακό όριο είναι τα 75 έτη (με έμφαση στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας). Αντίστοιχα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει εκδώσει σχετική οδηγία για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών.
Επιφυλάξεις Μόσιαλου
Υπό τα δεδομένα αυτά, ο κ. Μόσιαλος ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. «Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός, βέβαια, δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση. Οι αποφάσεις δημόσιας Υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων» σχολίασε μεταξύ άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εν τούτοις, μέλη της Επιτροπής υπεραμύνονται της απόφασής τους, επικαλούμενοι τα ολοένα αυξανόμενα αιτήματα νεότερων πολιτών, διεκδικώντας το δικαίωμά τους να υποβληθούν σε 4η δόση για διάφορους λόγους. Μάλιστα, ανάμεσά τους είναι και αρκετοί επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.
Εν τω μεταξύ, στελέχη του υπουργείου Υγείας διευκρίνιζαν στο «Βήμα» πως οι νέες συστάσεις δεν διαφέρουν από αυτές του περασμένου Απριλίου, όταν άνοιξε η δεύτερη αναμνηστική δόση για τους 60+. Σύμφωνα με αυτές, προτείνεται η χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση. Επιπρόσθετα, σε άτομα που έχουν νοσήσει – και αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε – μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.
Απαντήσεις για την 4η δόση
Τις απορίες των πολιτών προσπαθεί να ξεδιαλύνει από την πλευρά του και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης.
Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη ανάρτησή του αναφέρει τα εξής: «Ποιοι θα έπρεπε να κάνουν την 4η δόση από τους άνω των 30 μετά με την πρόσφατη απόφαση της πολιτείας; Κατά τη γνώμη μου: αυτοί στους οποίους έχουν παρέλθει πάνω από 6-7 μήνες από την 3η δόση, τα άτομα με επιβαρυμένη υγεία (καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, μεταβολικά νοσήματα), οι ανοσοκατασταλμένοι και άτομα που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο».