Αν ξεφυλλίσει κανείς το «ημερολόγιο της ποινικής δικαιοσύνης» του δικαστικού έτους που ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεται ότι μοιάζει με ένα «ψηφιδωτό της κοινωνίας».

Στους δέκα μήνες που τα δικαστήρια λειτουργούν με «φουλ» τις μηχανές έφτασαν στις αίθουσες των ακροατηρίων και εκδικάστηκαν μία σειρά από υποθέσεις που απασχόλησαν και απασχολούν έντονα την κοινωνία, καθώς το αποτύπωμά τους ξεπέρασε τα στενά όρια μίας ποινικής δικογραφίας.

Υποθέσεις με πολλές διαστάσεις

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό θα επαναληφθεί και με το νέο δικαστικό έτος που θα ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι μέσα από τη δικαιοσύνη, για μία ακόμα φορά, θα περάσουν ποινικές υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, όπως αυτή με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου για τη δολοφονία των τριών κοριτσιών της , υποθέσεις με ιστορική σημασία, όπως η κατ’ έφεση δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, και υποθέσεις με πολιτικές διαστάσεις, όπως είναι τα Ειδικά Δικαστήρια, με κατηγορουμένους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να λογοδοτήσουν για πράξεις που φέρονται να τέλεσαν κατά την άσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων.

Διαβάστε ακόμα: Στο ειδικό δικαστήριο Παπαγγελόπουλος – Τουλουπάκη 19 Σεπτεμβρίου

Φιλιππίδης και «Dr. Kontos»

Η «αυλαία» των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων, εκεί όπου κατά κυριολεξία χτυπά η καρδιά της ποινικής δικαιοσύνης, έχει προγραμματιστεί να ανοίξει μάλιστα πριν από την επίσημη έναρξη του δικαστικού έτους, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση δύο σοβαρών υποθέσεων για τις οποίες αναμένεται με ενδιαφέρον, τόσο από τους κατηγορουμένους όσο και από τα θύματα, η ετυμηγορία των φυσικών δικαστών. Των τριών τακτικών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων, των λαϊκών δικαστών που εκπροσωπούν την κοινωνία.

Την πρώτη κιόλας ημέρα του Σεπτεμβρίου έχει προσδιοριστεί η πρώτη δικάσιμος με κατηγορούμενο τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος προσέρχεται πλέον ελεύθερος, χωρίς χειροπέδες και συνοδεία αστυνομικών στο εδώλιο παρακολουθώντας την εξέλιξη της δίκης του. Με βάση τον προγραμματισμό του δικαστηρίου μάλιστα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου έχουν προσδιοριστεί οκτώ δικάσιμοι, με στόχο η υπόθεση αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν με την ετυμηγορία των δικαστών για τον ένα βιασμό και τις δύο απόπειρες βιασμού που αποδίδονται στον κατηγορούμενο ηθοποιό.

Στην τελική ευθεία όμως μπαίνει και η δίκη με τον αποκαλούμενο ψευτογιατρό, τον «Dr. Kontos», όπως συστηνόταν, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο για δώδεκα ανθρωποκτονίες και δεκατέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονιών σε βάρος ασθενών με σοβαρές παθήσεις. Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι εκμεταλλευόμενος την πίστη τους και την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονταν, τους έπεισε, έναντι αμοιβής, όπως έχουν καταθέσει, ότι ακολουθώντας τις δικές του συμβουλές και εναλλακτικές θεραπείες θα μπορούσαν να γίνουν καλά. Στις 15 Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, αξιολογώντας τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν στη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας, θα αγορεύει επί της ενοχής ή μη του 49χρονου αποκαλούμενου «ψευτογιατρού» και των συγκατηγορουμένων του.

 

Ερχεται η ώρα για το Μάτι

Μέσα στους πρώτους μήνες του νέου δικαστικού έτους, πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να προσδιοριστεί η πολυαναμενόμενη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών. Η Εισαγγελία της Αθήνας μετά την έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με βάση το οποίο έχουν παραπεμφθεί για πλημμεληματικές πράξεις συνολικά 21 κατηγορούμενοι, έχει ξεκινήσει «αγώνα δρόμου» για την επίδοση των αναγκαίων εγγράφων σε όλους τους διαδίκους. Πρόκειται για μία δίκη-ορόσημο, λόγω της εθνικής τραγωδίας που προκλήθηκε από τη φωτιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, που άφησε πίσω της 103 νεκρούς, 30 εγκαυματίες και τεράστια οικολογική καταστροφή.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά στο Μάτι: Σε δίκη παραπέμπονται 21 άτομα

Οι συγγενείς όλων των ανθρώπων που πλήρωσαν με τη ζωή τους την παντελή έλλειψη του κρατικού μηχανισμού, όπως είχε καταγραφεί από το πρώτο εισαγγελικό πόρισμα, θα είναι εκεί μέσω των δικηγόρων τους διεκδικώντας το αυτονόητο από τη δικαιοσύνη: Την τιμωρία των υπευθύνων εις μνήμην των δικών τους ανθρώπων, με την ελπίδα ότι η απόφαση της δικαιοσύνης θα μπορέσει να αποτελέσει ένα μελλοντικό «ανάχωμα» για παρόμοιες συμπεριφορές που εκδηλώνονται διά εγκληματικής παραλείψεως από τους εκπροσώπους της πολιτείας.

Η δεύτερη πράξη για τη Χρυσή Αυγή

Στις 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά επί της ουσίας και η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Το στοίχημα για τη δικαιοσύνη, που απέρριψε στο τέλος Ιουλίου το αίτημα για αναβολή της δίκης από τον καταδικασμένο ως αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, είναι να ολοκληρώσει τον δικαστικό κύκλο της ιστορικής αυτής υπόθεσης μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας στην τελευταία συνεδρίαση αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει η δίκη επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, την «αφόρητη διαιώνιση της διαδικασίας ιδίως για τους συγγενείς των θυμάτων ανθρωποκτονίας από πρόθεση», όπως στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται για μία δίκη «δημοσίου συμφέροντος και τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς η δίκη αφορά τη λειτουργία ενός κόμματος του Κοινοβουλίου».

Τα δύο Ειδικά Δικαστηρια για Παπαγγελόπουλο και Παππά

Οι προβολείς της Δικαιοσύνης, μέσα στο έτος που ξεκινά σε λίγες μέρες, θα ανάψουν και στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπου αναμένεται να προσδιοριστούν άμεσα όχι ένα, αλλά δύο Ειδικά Δικαστήρια με κατηγορουμένους τους πρώην υπουργούς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά. Ηδη το πρώτο από αυτά, με κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, προσδιορίστηκε και αναμένεται να ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για δύο υποθέσεις που η ιδιότητα και μόνο των κατηγορουμένων τούς προσδίδει πολιτικό «βάρος». Και οι όποιες αποφάσεις που θα εκδοθούν, είναι βέβαιον ότι θα έχουν και πολιτικό αντίκτυπο, καθώς εκ των πραγμάτων χρονικά θα συμπέσουν μέσα στην προεκλογική χρονιά.