Σοκ, αναστάτωση και σειρά ερωτημάτων προκαλούν οι διαρκείς μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με κακοποιήσεις παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» και οι οποίες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας μετά την καταγγελία 19χρονου ότι στέλεχος της δομής ασελγούσε εις βάρος του για δύο ολόκληρα χρόνια. Η καταγγελία έγινε στον Συνήγορο του Πολίτη που έστειλε τον φάκελο στην Εισαγγελία, η οποία αξιολογώντας το περιεχόμενό της ως ιδιαίτερα σοβαρό διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την εν λόγω ΜΚΟ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από προγενέστερες έρευνες του «Συνηγόρου του Πολίτη» αλλά και από τις αναφορές μίας τροφίμου της «Κιβωτού του Κόσμου» σε ημερίδα για την κατάσταση σε παρόμοια ιδρύματα που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο είχε δημιουργηθεί σαφής εικόνα σε κυβερνητικά στελέχη ότι «κάτι σοβαρό συμβαίνει στις εν λόγω δομές που φιλοξενούν 200 τουλάχιστον παιδιά».

Το απόγευμα της Παρασκευής η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και η έρευνα θα συνεχιστεί από την Εισαγγελία Ανηλίκων. Παράλληλα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας ενόσω αυτή βρίσκονταν στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Οποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και γκρίζες ζώνες ελέγχου και επιβολής του νόμου. Γι’ αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί και σε αυτή την περίπτωση όλη η αλήθεια».

Το στέλεχος και οι καταγγελίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα επικεντρώνεται σε τουλάχιστον πέντε δομές (Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας) ενώ διερευνώνται εξονυχιστικά τρεις καταγγελίες για ασέλγεια και τέσσερις για ξυλοδαρμούς. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές θα κληθούν να καταθέσουν παιδιά αλλά και υπάλληλοι.

Οπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ο 19χρονος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες για ανάλογα περιστατικά, ενός ενηλίκου σήμερα και ενός ανηλίκου. Ο 19χρονος φιλοξενήθηκε σε δομή της «Κιβωτού» επί σειρά ετών, ενώ τους τελευταίους μήνες ζει σε διαμέρισμα που του έχει παραχωρηθεί από τη ΜΚΟ μαζί με τη μητέρα του. Σύμφωνα με όσα έχει πει στους αστυνομικούς, το στέλεχος της ΜΚΟ τού έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια, του ζητούσε να τον συνοδεύσει σε ταξίδια εκτός Αττικής, ενώ το 2021 ασέλγησε εις βάρος του.

Εις βάρος του ίδιου στελέχους έχει υποβληθεί ακόμα μία παρόμοια καταγγελία για περιστατικό που είχε λάβει χώρα σε δομή της ΜΚΟ στη Χίο. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε μέσω μαρτυρίας ατόμου που φιλοξενείτο στην ίδια δομή. Οπως ανέφερε, μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο είδε το καταγγελλόμενο στέλεχος να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Η αστυνομία ενημερώθηκε για το περιστατικό, όμως όταν οι αστυνομικοί προσέγγισαν το θύμα εκείνο αρνήθηκε να καταθέσει για όσα είχε βιώσει.

Τα στρεβλά της ιδρυματοποίησης

Την ίδια στιγμή παιδιά που είχαν φιλοξενηθεί σε δομές της ΜΚΟ δηλώνουν ότι βίωναν απάνθρωπες καταστάσεις με σκληρές τιμωρίες, ξυλοδαρμούς και απομόνωση. Παράλληλα ένας 27χρονος καταγγέλλει ότι ενώ βρισκόταν τιμωρημένος σε απομόνωση σε δομή στη Λ. Αλεξάνδρας, ένας υψηλά ιστάμενος της ΜΚΟ μπήκε στο δωμάτιο ξάπλωσε δίπλα του στο κρεβάτι και άρχισε να τον χαϊδεύει σεξουαλικά. «Του έριξα χαστούκι κι έφυγε» φέρεται να έχει καταθέσει ο 27χρονος, ο οποίος μίλησε και για ανάλογα περιστατικά σε κατασκήνωση στη Ραφήνα. Πριν από λίγους μήνες η δημόσια τοποθέτηση 22χρονης φοιτήτριας, η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση, σε εκδήλωση με θέμα «Παιδική κακοποίηση στο άβατο των ιδρυμάτων», αναφερόταν σύμφωνα με πληροφορίες στην «Κιβωτό του Κόσμου» (στην ομιλία της δεν την είχε κατονομάσει). Η ίδια είχε ενθαρρύνει και άλλους ενηλίκους που πέρασαν την παιδική ή την εφηβική τους ηλικία σε κάποιο ίδρυμα να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό. «Πρέπει να πάψουμε να είμαστε τα αόρατα παιδιά, πρέπει να αναδείξουμε τα στρεβλά της ιδρυματοποίησης» είχε τονίσει.

Οι αλυσιδωτές αποκαλύψεις για το ίδρυμα έφεραν και αντιδράσεις που θα έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία του. Το υπουργείο Εργασίας ακυρώνει την παραχώρηση ακινήτου στην «Κιβωτό» μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα. Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε εγκρίνει απόφαση επιχορήγησης ύψος 50.000 ευρώ για την «Κιβωτό». Το απόγευμα της Παρασκευής έκανε γνωστό ότι ανακαλεί τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η ΜΚΟ είχε βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα και τον Αύγουστο μετά από καταγγελία για ξυλοδαρμό τριών παιδιών στη δομή του Βόλου. Με ανακοίνωσή της δήλωσε άγνοια για τα περιστατικά αυτά και ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Η παιδική προστασία είναι αδιαπραγμάτευτη»

Τι λέει η Δόμνα Μιχαηλίδου στο Βήμα

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε δήλωσή της στο «Βήμα» τονίζει:

«Ο καθένας οφείλει να επιτελέσει το καθήκον του. Η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη να διαλευκάνουν την υπόθεση. Εμείς να προστατεύσουμε τα παιδιά που βρίσκονται εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Δεν φοβάμαι τίποτα. Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μπορώ να πω ότι είμαι και η πρώτη που έβαλε το μαχαίρι στο κόκαλο. Την περασμένη χρονιά αμέσως μόλις έλαβα μια σοβαρότατη καταγγελία στα χέρια μου πήγα την ίδια μέρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τα στόματα για πρώτη φορά άνοιξαν και το ίδρυμα έκλεισε. Για εμάς, αλλά και για εμένα προσωπικά, η παιδική προστασία είναι η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Θεσπίσαμε σαφείς κανόνες λειτουργίας στις δομές προστασίας παιδιών, οι οποίες παρέμεναν παντελώς αρρύθμιστες, χωρίς προδιαγραφές και κανόνες, με μόνο στόχο να προστατεύουμε κάθε παιδί και τα δικαιώματά του. Θέσαμε ως απαραίτητη (και αυτονόητη) προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο για όσους φροντίζουν τα παιδιά μας. Για πρώτη φορά συστήσαμε, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Δικαιοσύνης, μεικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους. Τα παιδιά ελέγχονται ένα-ένα ώστε να διαλευκανθεί κάθε τυχόν υποψία για κακοποίησή τους. Θεσπίσαμε για πρώτη φορά την υποχρέωση των δομών που φιλοξενούν παιδιά να διαθέτουν υπεύθυνο προστασίας ανηλίκων ο οποίος είναι αποδέκτης των αναφορών κακοποίησης και έχει την ευθύνη να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές και τη διοίκηση της Μονάδας, όπως ορίζει ο νόμος. Σπάμε τον φαύλο κύκλο της σιωπής. Ενισχύσαμε τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας 1107. Λειτουργεί παντού και όλο το 24ωρο. Μπορεί οποιοσδήποτε επώνυμα ή ανώνυμα να αναφέρει μια περίεργη συμπεριφορά που έχει δει μέσα στην οικογένειά του, μέσα στο σχολείο του παιδιού του, στην παιδική χαρά που πηγαίνει το παιδί του, στη γειτονιά του, ώστε η πληροφορία να μεταβιβάζεται άμεσα στις αρμόδιες αρχές. Επίσης, μέσω του 1107 μπορεί να λάβει και συμβουλευτική υποστήριξη από τους ειδικούς παιδοψυχολόγους».