Το θέμα των προνοιακών δομών και των καταγγελιών που έχουν διατυπωθεί από φορείς και πρώην φιλοξενούμενους, μετά τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σ’ αυτήν θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, καθώς και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και άλλοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Θα εξεταστούν όλες οι καταγγελίες

Από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί για όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου», είτε πρόκειται για επικεφαλής ή εργαζόμενους.

Το κυβερνητικό επιτελείο θα αναζητήσει λύσεις για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής, αλλά και για τι θα γίνει με τα παιδιά όσο θα βρίσκεται σε εξελιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κλείσει η «Κιβωτός», καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να βρεθούν στο δρόμο.

Συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης

Την ίδια ώρα, από τις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να ανατεθεί ο φάκελος της υπόθεσης σε εισαγγελείς ανηλίκων από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται πέντε δομές, της Αθήνας, του Βόλου, της Χίου, των Ιωαννίνων και της Καλαμάτας.

Οι καταγγελίες μάλιστα αξιολογούνται ως πολύ σοβαρές, καθώς προέρχονται από διαφορετικά πρόσωπα και χώρους και αφορούν διάφορα αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων έχουν ήδη καταθέσει τρία άτομα:

• Ο 19χρονος, που έχει καταγγείλει περιστατικά ασέλγειας και κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος του κατ’ εξακολούθηση από στέλεχος της Κιβωτού.

• Ένας 16χρονος, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει τα όσα φρικτά αποκάλυψε ο 19χρονος, υποστηρίζοντας ότι έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας των όσων κατήγγειλε.

• Ένας εργαζόμενος δομής, που μίλησε στους αστυνομικούς και για άλλα περιστατικά ασέλγειας.

Μιχαηλίδου: Δεν γνώριζα, θα γίνει έρευνα σε βάθος

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει συνέχεια τι συμβαίνει στις δομές, τόνισε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχολιάζοντας τις σοκαριστικές καταγγελίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα για την «Κιβωτό του Κόσμου».

«Λάβαμε γνώση όταν διέρρευσαν τα δημοσιεύματα και ήρθα σε επικοινωνία, στο πλαίσιο της νομιμότητας, με τον εισαγγελέα αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, μία μέρα πριν από τη 17 Νοέμβρη. Για να είμαι σαφής, καμία μα καμία γνώση για οτιδήποτε άλλο μέχρι στιγμής, παρ’ ότι η μέρα ήταν πολύ δύσκολη και η αστυνομία και η εισαγγελία ήταν από πάνω στην υπόθεση» σημείωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου σχολίασε επίσης όσα φρικιαστικά έρχονται στο φως για την Κιβωτό του Κόσμου και τον πατέρα Αντώνιο και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει όσες παρεμβάσεις χρειάζεται για να προστατέψει τα παιδιά.

«Τα στόματα έχουν ανοίξει και εμείς, αν θέλετε, είμαστε και σχετικά αισιόδοξοι. Ένα από τα κομμάτια που βλέπουμε στα στοιχεία τα οποία μαζεύουμε είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο οι εισαγγελικές παραγγελίες για απομάκρυνση παιδιών από τις βιολογικές τους οικογένειες, οπότε αυτό είναι και αποτέλεσμα του ότι έχει σπάσει λίγο ο φόβος» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι, τα τελευταία τρία χρόνια, το 40% των παιδιών από τα ιδρύματα έχουν πάει σε ανάδοχες οικογένειες και εξήγησε ότι, για την ώρα, η θέση της Πολιτείας είναι να περιμένει τις αποφάσεις της εισαγγελίας για την υπόθεση.

Θεοδωρικάκος: Οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου και πως όποιοι και αν είναι οι δράστες θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία, όποιοι κι αν είναι οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» επανέλαβε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι «όσο κι αν σοκαριζόμαστε, είναι προτιμότερη η αλήθεια» σημείωσε και πρόσθεσε πως «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, δεν υπάρχουν πολίτες ανώτερης ή κατώτερης βαθμίδας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές όπως και στην αστυνομία».

«Αν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, οι δράστες θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, όποιοι κι αν είναι. Η υπόθεση αφορά παιδιά και υπάρχει μεγάλη ευαισθησία. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε, και οι περιφέρειες που έχουν υπό την εποπτεία τους αυτές τις δομές και όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός» συμπλήρωσε.