Ούτε λίγο ούτε λίγο πολύ, 261 εκρήξεις από τις επονομαζόμενες «βόμβες της διπλανής πόρτας», δηλαδή τις προβληματικές φιάλες υγραερίου, έχουν σημειωθεί την τελευταία τετραετία στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία κρατικών υπηρεσιών που παρουσιάζει «Το Βήμα».

Από αυτές τις εκρήξεις οι 220 έχουν σημειωθεί σε κατοικίες, οι εννιά σε καφετέριες κι άλλα καταστήματα κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι επτά σε εμπορικά καταστήματα. Κι όλα αυτά στη συνέχεια της έρευνας της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά και τις ισχυρότατες εκρήξεις, προ δύο εβδομάδων, σε κατάστημα εμπορίας φιαλών υγραερίου στην οδό Αχαρνών, οι οποίες προκάλεσαν την καταστροφή πολλών γειτονικών διαμερισμάτων.

Έκρηξη στην Αχαρνών: Αντί για 10 φιάλες το κατάστημα είχε πάνω από 100

Σόμπες-δυναμίτης

Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπεύθυνος είχε τουλάχιστον 140 επιπλέον φιάλες υγραερίου από αυτές που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας και με ισχυρές ενδείξεις ότι πραγματοποιείτο από αγνώστους νόθευση-παραποίηση των φιαλών αυτών. Με τους ίδιους αξιωματικούς να μιλούν για ένα τεράστιο πρόβλημα και δημόσιο κίνδυνο λόγω του λαθρεμπορίου των σχετικών φιαλών και για μία κατάσταση που επιδεινώνεται καθημερινά. Με πελάτες, εκτός των άλλων, υπευθύνους εστιατορίων, καφετεριών, όπου δίνουν «παρών» καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται δίπλα σε σόμπες-«μανιτάρια» κ.λπ. οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, λειτουργούν με μη πιστοποιημένες, εργοστασιακές φιάλες. Επιπλέον σε έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται ορισμένες προδιαγραφές ασφαλείας με αισθητήρες διαρροής υγραερίου κ.λπ.

 

Το λαθρεμπόριο ανθεί

Στη χώρα μας κυκλοφορούν περίπου 5-6 εκατ. φιάλες υγραερίου (των 10 κιλών) και το ποσοστό λαθρεμπορίας και παρανομίας θεωρείται ότι πλέον υπερβαίνει το 30%-40% με κέρδη άνω των 20-30 εκατ. ευρώ. Με τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής να εκτιμούν ότι στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν περίπου 80-100 παράνομα εμφιαλωτήρια υγραερίου που προωθούν στην αγορά περίπου 1.500.000 παράνομες φιάλες. Πολλά από αυτά θεωρείται ότι λειτουργούν στην περιοχή του Βοτανικού, του Ασπροπύργου και αλλού, ενώ το πρόβλημα διαπιστώνεται ότι έχει γίνει μεγαλύτερο στην επαρχία. Κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. και άλλες κρατικές υπηρεσίες εντοπίζουν 3-4 παρόμοιες υποθέσεις νόθευσης φιαλών υγραερίου. Ενδεικτικό είναι ότι σε παλαιότερο έλεγχο στο Αιγάλεω κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας στον χώρο βρέθηκαν συνολικά 1.369 φιάλες υγραερίου και προπανίου, κατασχέθηκαν 56 οχήματα, μεταξύ των οποίων πολυτελή ΙΧΕ, ΙΧΦ – επικαθήμενα -, ρυμουλκά, μοτοσικλέτες και Κλαρκ και υπήρξε σύλληψη συνολικά 19 ατόμων.

Με στελέχη της Πυροσβεστικής να ζητούν περαιτέρω ελέγχους από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και εκτός των άλλων σε μικρά καταστήματα ή μίνι μάρκετ που πωλούν τέτοιου είδους φιάλες χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές κι ελέγχους.  Σύμφωνα με αναφορές τους τα κυκλώματα προχωρούν στην παράνομη εμφιάλωση του προϊόντος με λιγότερες ποσότητες υγραερίου στις φιάλες επωνύμων εταιρειών και εν συνεχεία τοποθετούν στις στρόφιγγες πλαστά συρρικνωτικά και προβληματικές τάπες ασφαλείας προκειμένου να τις διοχετεύσουν στην αγορά ως αυθεντικές με τιμή μικρότερη κατά 20%-40% της κανονικής.

Πώς γίνεται η νοθεία με τις μεταγγίσεις

Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων με πολλούς χρήστες τέτοιου είδους φιαλών να αναζητούν πιο φθηνές αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνες λύσεις με την αγορά προϊόντων από το διαρκώς αυξανόμενο λαθρεμπόριο. Με υπευθύνους των εταιρειών να επισημαίνουν ότι «οι παράνομοι χώροι αποθήκευσης δίπλα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνιστούν πυριτιδαποθήκες, ενώ και οι παράτυπα γεμισμένες φιάλες για οικιακή χρήση ή αλλού να αποτελούν πραγματικές βόμβες αφού είναι γεμισμένες χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας. Το υγρό υγραέριο διαστέλλεται 15 – 20 φορές περισσότερο από το νερό με τις αλλαγές της θερμοκρασίας και για τον λόγο αυτόν οι εταιρείες εμπορίας έχουν συγκεκριμένο ποσοστό πλήρωσης των φιαλών, που αν μεταβληθεί σε ένα παράνομο γέμισμα μπορεί να οδηγήσει σε μοιραίες εκρήξεις. Επιπλέον, επειδή οι φιάλες υγραερίου δεν επιστρέφονται στις εταιρείες για να ελεγχθούν κι αρχίζουν μεταγγίσεις μεταξύ αυτών που παρακρατούνται, πολλές παρουσιάζουν επικίνδυνες ρωγμές». Ακόμη ορισμένες τοπικές εταιρείες σφραγίζουν πλαστά τις φιάλες, με αποτέλεσμα αυτές να φαίνονται ότι έχουν πιστοποιηθεί προκειμένου να αποφύγουν το κόστος ενός πραγματικού ελέγχου στεγανότητας και καταλληλότητας, ο οποίος διεξάγεται από τρίτους πιστοποιημένους φορείς. Η επιβεβαίωση επανελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο γίνεται με χάραξη ανάγλυφης σφραγίδας με χρονολογία επόμενου ελέγχου πάνω στη χειρολαβή της φιάλης. Την ευθύνη να ελέγχει τις ημερομηνίες έχει η εταιρεία στην οποία ανήκει η φιάλη.