Η ομάδα του Ρουβίκωνα φαίνεται ότι… επανεφηύρε τον εαυτό της αξιοποιώντας τις βασικές αρχές του μάρκετινγκ και προχωρώντας σε ένα θεαματικό «re-branding»! Ετσι, από αναρχική συλλογικότητα, όπως πρωτοεμφανίστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, εξελίχθηκε ξαφνικά σε «φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνας» εξαπολύοντας έναν πόλεμο εντυπώσεων, που σε πρώτη φάση έληξε με τις πρυτανικές αρχές να δέχονται το πρώτο «γκολ». Και αυτό γιατί η ομάδα μπήκε μέσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατέλαβε ανενόχλητα μια αίθουσα, οι πανεπιστημιακοί επιχείρησαν να τη διεκδικήσουν, ωστόσο ο Ρουβίκωνας την ανακατέλαβε με θεαματική άνεση σπάζοντας κλειδαριές και βάφοντας πόρτες και τοίχους. Μέχρι την Παρασκευή παρέμενε στη Φιλοσοφική, περιμένοντας μάλιστα κάθε Τετάρτη όσους ενδιαφέρονται για την πολιτική του δράση. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε τελικά έρευνα για το θέμα, αλλά μόνο με βάση τα δημοσιεύματα του Τύπου, καθώς κανείς από τη διοίκηση του Ιδρύματος δεν ζήτησε τη βοήθεια των Αρχών.

Η «ιστορία» της αίθουσας 516

Τι γυρεύει όμως ο Ρουβίκωνας μέσα στο Πανεπιστήμιο; H επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία. Ηταν μάλλον η εύκολη λύση ώστε να ξεκινήσει από το ΕΚΠΑ το (προαναγγελθέν από μέλη του) άνοιγμα της αναρχικής ομάδας στη φοιτητική κοινότητα. Και έτσι το άλλοτε γραφείο καθηγητών της Φιλοσοφικής, η αίθουσα 516, που βρίσκεται υπό κατάληψη διαχρονικά, άλλαξε χέρια στην τακτική της αγνόησης και απαξίωσης των Αρχών του Ιδρύματος. Από στέκι της συλλογικότητας «Ελευθεριακή Παρέμβαση Φιλοσοφικής» έγινε γραφείο επικοινωνίας του Ρουβίκωνα, που ως «φοιτητική ομάδα» πλέον καλεί σε… παράδοση μαθημάτων αντίδρασης και αυτοοργάνωσης, για τρεισήμισι ώρες, κάθε Τετάρτη.
Τα προηγούμενα χρόνια στο ίδιο γραφείο η «Ελευθεριακή Παρέμβαση», που συγκροτήθηκε ουσιαστικά το 2006 στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, διοργάνωνε γενικές συνελεύσεις και συζητήσεις με θέματα «η παρακμή των φοιτητικών συλλόγων» ή «η δικτύωση των αυτόνομων ομάδων στα πανεπιστήμια» κ.λπ. Η συγκεκριμένη ομάδα αυτοπροσδιορίζεται ως «συλλογικότητα που αποσκοπεί στην οριζόντια και αυτόνομη οργάνωση των φοιτητών», ενώ τώρα ο Ρουβίκωνας, που έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων σε εισβολή στη Βουλή και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και σε πλήθος καταδρομικών επιθέσεων σε πρεσβείες και πρεσβευτικές κατοικίες, θέλει την αίθουσα 516 ως έδρα του για εγγραφή νέων μελών.
Εκεί, στον πέμπτο όροφο της Φιλοσοφικής, υπάρχουν και τα γραφεία των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. «Δεν προκύπτει φοιτητική ομάδα. Νομίζουν ότι αλλάζοντας τις λέξεις κατοχυρώνονται» σχολιάζει η πρόεδρος του ΦΠΨ Μαρίζα Φουντοπούλου και προσθέτει: «Κάποιοι πάντως έδειχναν φοιτητικές ταυτότητες. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε εξακρίβωση ταυτοτήτων και προφανώς λύση δεν δίνεται με ανθρώπινες αλυσίδες από καθηγητές. Πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, όπως να απαντήσουμε πρώτα στο ερώτημα εάν το Πανεπιστήμιο είναι αυτοδιοίκητο ή όχι. Φοβάμαι ότι ο κλεφτοπόλεμος θα έχει συνέχεια».
Οπως λέει και καθηγητής του Ιδρύματος «πιο προνομιακός χώρος δεν υπάρχει για να… ξεκινήσει την επανάσταση».

Η αντίδραση των πανεπιστημιακών

«Η κατάληψη αίθουσας της Φιλοσοφικής Σχολής είναι έξω από τη λογική και το ήθος του Πανεπιστημίου και με την περιφρούρηση της εισόδου μπροστά από αυτή δείξαμε ότι τα μέλη της ομάδας αυτής δεν είναι επιθυμητά μέσα στο Πανεπιστήμιο» δηλώνει από την πλευρά της στο «Βήμα» η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Ελένη Καραμαλέγκου.
Πώς θα αντιδράσει η διοίκηση της Σχολής τις επόμενες ημέρες, εκτός από το να την κλείσει ξανά για μία ή δύο ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας; «Θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε και θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε» επισημαίνει η κυρία Καραμαλέγκου. «Προσπαθούν να δείξουν ότι έγιναν φοιτητική ομάδα και έχουν κοινωνικό πρόσωπο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει» προσθέτει. Και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει δείξει ότι αυτό το μόρφωμα δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και αυτό τους έχει φέρει σε αμηχανία. Απέτυχαν να επιβληθούν ως αυτό που είναι, οπότε προσπαθούν να αλλάξουν εικόνα και ταυτότητα».
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ) και καθηγητής του Ιδρύματος κ. Στάθης Ευσταθόπουλος υπογραμμίζει ότι το Πανεπιστήμιο «δεν είναι ξέφραγο αμπέλι όπου κάθε συλλογικότητα θα αποκτά αυθαίρετα και ανενόχλητα στέγη καταλαμβάνοντας παράνομα χώρους, ούτε είναι κοινόχρηστος χώρος όπου στο όνομα του ασύλου όποιος θέλει θα επιβάλλει με τη βία και την αυθαιρεσία την παρουσία του και τις απόψεις του». Αντίθετα, αναφέρει «το Πανεπιστήμιο είναι χώρος πρώτιστα ακαδημαϊκής ελευθερίας, δηλαδή ελευθερίας άσκησης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών καθηκόντων όλων των συντελεστών του, και χώρος ελευθερίας έκφρασης, ελευθερίας διακίνησης ιδεών, ανοιχτός στην κοινωνία και σε άμεση συνέργεια με αυτή, χώρος όπου οι κανόνες και οι νόμοι της κοινωνίας θα πρέπει να είναι το ίδιο σεβαστοί και να εφαρμόζονται από όλους για όλους. Οι κάθε λογής οργανώσεις ή μεμονωμένοι πολίτες που αυθαιρετούν και παρανομούν δεν έχουν θέση μέσα στο Πανεπιστήμιο». Κάνοντας λόγο για δράσεις εντυπωσιασμού και θράσος εκ μέρους του Ρουβίκωνα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ καταλήγει: «Θα πρέπει άμεσα να φύγουν. Ζητάμε από την πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της να λύσουν το πρόβλημα».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και ειδικός γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Γεράσιμος Σιάσος σχολιάζει: «Οι πολίτες της χώρας, αντί να αναγνωρίζουν το υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και τις διεθνείς διακρίσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγκάζονται να ασχολούνται με εξωπανεπιστημιακές και πολλές φορές παράνομες δράσεις».