Το καλοκαίρι του 2019 η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τα ηνία της χώρας με μια πρόταση διακυβέρνησης που είχε ως βασικό στόχο να ανασυγκροτήσει θεσμικά ένα Κράτος, το οποίο είχε χάσει την αξιοπιστία του από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για όσους από εμάς προετοιμάζαμε το σχέδιο του Πρωθυπουργού για τη νέα διακυβέρνηση, η 7η Αυγούστου 2019 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η ημέρα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος. Και αν εκείνη την ημέρα αναλογιζόμουν τις βελτιώσεις που θα επέλθουν στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους με το νομοσχέδιο αυτό, τρία χρόνια μετά, η πραγματικότητα το επιβεβαίωσε.

Το Επιτελικό Κράτος, στα τρία αυτά χρόνια, ενώ αντιμετώπισε ποικίλες κρίσεις, όχι μόνο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά αλλά χρησιμοποίησε τις προκλήσεις για να αυτοβελτιωθεί, υλοποιώντας παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις του Προγράμματος της ΝΔ. Ετσι, ένας βασικός στόχος, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Κράτος, φαίνεται να επιτυγχάνεται μέρα με τη μέρα, όπως αποτυπώνεται και στους δείκτες του ΟΟΣΑ (https://data.oecd.org/gga/trust-in-government.htm).

Για να γίνει αυτό όμως, έπρεπε να υπάρξει και μια δεύτερη τομή: η ψηφιοποίηση του Κράτους. Διότι, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη περνάει μέσα από τη βελτίωση της παροχής δημοσίων υπηρεσιών και η τελευταία προϋποθέτει τη χρήση νέων τεχνολογιών. Και έτσι, με το πδ 81/2019 γεννήθηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ένα Υπουργείο με αποστολή την αντιμετώπιση όλων των παθογενειών του παρελθόντος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την απλούστευση των διαδικασιών και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Μέσα σε τρία χρόνια το Επιτελικό και το Ψηφιακό Κράτος έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα. Για πρώτη φορά, θεσμοί, όπως το Υπουργικό Συμβούλιο, λειτουργούν αποτελεσματικά προκειμένου να συντονίσουν το κυβερνητικό έργο, τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε νομοθετικό επίπεδο. Αυτό βοηθά στη διπλή πρόκληση της αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων αλλά και στην υλοποίηση σημαντικού μεταρρυθμιστικού έργου στην υγεία, στην παιδεία, στα εργασιακά αλλά και στην γρήγορη έγκριση και απορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ή το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι νέοι θεσμοί των Υπηρεσιακών Γραμματέων, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του ετήσιου Κυβερνητικού Σχεδίου Δράσης, διασφαλίζουν την αποκομματικοποίηση και τη θεσμική συνέχεια του Κράτους ενώ στηρίζουν την ανοιχτή διακυβέρνηση.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης όχι μόνο μειώνει τη γραφειοκρατία και βελτιώνει τις σχέσεις Κράτους – Πολίτη, αλλά μαγνητίζει και σημαντικές ξένες επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Amazon WS, η Teamviewer κ.ά., ενώ ανοίγει δρόμους σε νέους δυναμικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο οπτικοακουστικός τομέας και η καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Τα τρία, αυτά, χρόνια όμως έδειξαν και κάτι ακόμα. Πως εφεξής θα ζούμε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που θα χαρακτηρίζεται από συνεχείς προκλήσεις, περιβαλλοντικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές κ.ά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα Κράτη θα πρέπει να μπορούν να προσαρμόζουν τα διοικητικά τους συστήματα προκειμένου να διατηρούν την κοινωνικο-οικονομική σταθερότητα και συνοχή.

Το Επιτελικό Κράτος δημιουργεί τα θεμέλια για μια θεσμικά συμπαγή και τεχνολογικά ώριμη διακυβέρνηση, ικανή να μετασχηματίζεται ανάλογα με τις συνθήκες, έκτακτες ή μη, διασφαλίζοντας όμως με αυτόν τον τρόπο τη θεσμική σταθερότητα, την εμπιστοσύνη των πολιτών και την ευημερία όλων.

Μια διακυβέρνηση με τέτοια χαρακτηριστικά, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παρακαταθήκες της Κυβέρνησης της ΝΔ για το μέλλον της χώρας μας.

Ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος είναι γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Διαδικασιών.