Οδεύοντας προς το τέλος της άτυπης προεκλογικής περιόδου η αντιπαράθεση των δύο «μονομάχων» που διεκδικούν τον πρωθυπουργικό θώκο δημιουργεί περιβάλλον ασύλληπτης πόλωσης και τοξικότητας. Φιλοτεχνείται σκηνικό που απαγορεύει κάθε δυνατότητα αντιπαράθεσης προτάσεων διακυβέρνησης και πολιτικού προγράμματος. Σκηνικό που είναι εντελώς αναντίστοιχο με τα προβλήματα, τις κρίσεις και τα αδιέξοδα που βιώνει η χώρα. Εισέρχεται στον νέο χρόνο με κακούς οιωνούς.

Σε αυτό το κλίμα που μέχρι τις εκλογές θα γίνει με μαθηματική ακρίβεια αφόρητο είναι απορίας άξιο πώς ένας πρωθυπουργός σε παροξυσμό προεκλογικής παροχολογίας και ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιμένει να αντιπαραβάλλει το δικό του χθες με το αδιέξοδο σήμερα εγκαλούν το ΠαΣοΚ «με ποιον θα πάει». Η αμφίπλευρη πίεση που έχει στόχο να αποτρέψει τη δυνατότητα του Κινήματος να γίνει καταλύτης στις μετεκλογικές εξελίξεις μέχρι ενός σημείου είναι κατανοητή παρότι πολυφορεμένη. Οταν, όμως, επιστρατεύεται για να δικαιώσει το «αυτοδύναμος αντί πάσης θυσίας» του Κ. Μητσοτάκη ή την προσωπική επιδίωξη του Αλ. Τσίπρα να επανέλθει στην πρωθυπουργία είναι φανερό ότι πρόκειται για μια απόλυτα υποκριτική στάση. Ζητούν από τον Ν. Ανδρουλάκη να γίνει δεκανίκι της δικής τους επιδίωξης.

Το ΠαΣοΚ σε αντίθεση με αυτή τη στάση, αφού έχει ολοκληρώσει τις προγραμματικές του επεξεργασίες και τις προτάσεις του πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα, θα επιμείνει με κάθε τρόπο να τα θέτει στην προεκλογική ατζέντα. Και να διεκδικήσει το ποσοστό εκείνο που θα του επιτρέψει να πρωταγωνιστήσει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Και επειδή σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία θα το επιχειρήσει με τις πρώτες εκλογές, που θα εκφραστεί αυθεντικά ο πολίτης. Είναι χρέος του απέναντι στους θεσμούς και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Το Κίνημα εισέρχεται στην καθαυτό προεκλογική περίοδο αποφασισμένο παράλληλα με την επιμονή στον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο για την επόμενη μέρα να συμβάλει στην άρση των εκκρεμοτήτων που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή και τραυματίζουν βαριά τη Δημοκρατία. Δεν θα γίνουν οι εκλογές «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για έναν πρωθυπουργό που επιμένει να αρνείται τη διαφάνεια, να χειραγωγεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και να διαχειρίζεται επιλεκτικά και κατά το δοκούν τους πόρους.

Οσον αφορά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για συρρίκνωση και περιθωριοποίηση του ΠαΣοΚ «οψόμεθα εις Φιλίππους». Το 2023 θα διαψεύσει όσους επενδύουν στην ήττα του για να αλλάξει σελίδα η χώρα.

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης είναι πρώην υπουργός.