Χαρακτηριστικά ντέρμπι ενδέχεται να έχει η ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει νωρίς το απόγευμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών για την ανάδειξη νέου/νέας αρχηγού.

Τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο, κυρίως εκτός της αίθουσας της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να ανατραπεί ο αρχικός σχεδιασμός και ουσιαστικά να μην εγκριθεί η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για εκλογές 3 και 10 Σεπτεμβρίου.

Την τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος επιθυμούν κυρίως η Εφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που διεκδικούν την αρχηγία και διαφωνεί ο έτερος υποψήφιος Νίκος Παππάς και στελέχη που είχαν αφήσει ανοιχτό να είναι υποψήφιοι όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας., κα.

Αναδιάταξη των εσωκομματικών συσχετισμών

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την αρχηγία οδήγησε σε αναδιάταξη των εσωκομματικών συσχετισμών και είναι ενδεικτικό ότι αρκετοί που ανήκαν στην μεγάλη ομάδα των προεδρικών με τις διάφορες υποομάδες δεν έχουν και δεν είχαν ενιαία γραμμή και για τους υποψήφιους αλλά και για το χρονοδιάγραμμα.

Όμως τις τελευταίες ώρες έγιναν αρκετές επαφές και πρόσωπα που ήταν σε απόσταση μεταξύ τους ξανασυζήτησαν και δεν αποκλείεται να δούμε αλλαγή του χρονοδιαγράμματος.

Αυτό μένει να αποτυπωθεί στην ψηφοφορία που εκτιμάται πως θα είναι ντέρμπι και ήδη εκφράζονται φόβοι μήπως εκφυλιστεί η διαδικασία.

Πάντως η τελευταία συμβιβαστική πρόταση για να αποτραπεί η ένταση και ο διχασμός είναι να υπάρξει μια μικρή παράταση το χρονοδιάγραμμα: διαρκές συνέδριο το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου και εκλογές 10 και 17 Σεπτεμβρίου. Αυτή η πρόταση έχει μια δυναμική.