«Η πολιτική μας υποχρέωση είναι να πρωταγωνιστήσουμε σε μια αντεπίθεση των αριστερών και προοδευτικών ιδεών» ήταν μια φράση κλειδί της Εφης Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της.

Η Εφη Αχτσιόγλου κάνει συλλογική αυτοκριτική κινούμενη στην ίδια γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς τα στοιχεία αυτά τα έχει αναφέρει πρώτος ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός στην ομιλία του αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΚΕ. Η Εφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι προϋπόθεση αυτής της πολιτικής αντεπίθεσης είναι να κατανοηθούν τα αίτια της πολιτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και στη συνέχεια ανέφερε:

Σε συνθήκες απλής αναλογικής, δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια αξιόπιστη πρόταση κυβερνητικής λύσης. Η αδυναμία μας να κατανοήσουμε στο απαιτούμενο βάθος πόσο σημαντική ήταν στην παρούσα φάση για την ελληνική κοινωνία η κυβερνητική σταθερότητα, που μετατράπηκε σχεδόν σε κοινωνικό αίτημα» είπε.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε την αδυναμία να αξιοποιηθεί η στρατηγική της διεύρυνσης για να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ένα κόμμα όχι μόνο μαζικό αλλά ταυτόχρονα συμμετοχικό, παρεμβατικό και χρήσιμο για την κοινωνική πλειοψηφία.

«Αντίθετα πολλές φορές η διεύρυνση αξιοποιήθηκε για να χαραχτούν στρεβλές εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές, να οικοδομηθούν σκληροί μηχανισμοί εντός του κόμματος» τόνισε και ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι το εξής:

«Η αδυναμία μας να μιλήσουμε θετικά, για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, για την άλλη πολιτική που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια και με ρεαλιστικούς όρους σ’ ένα καλύτερο μέλλον για όσους δημιουργούν στη χώρα μας.

Η έλλειψη μιας αναγκαίας επάρκειας τεχνικού χαρακτήρα στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο που θα προσέδιδε και μεγαλύτερο βάθος στο σχέδιό μας. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε σε ατομικό επίπεδο επάρκεια, αλλά δεν αξιοποιήσαμε συλλογικά τις επιμέρους δυνατότητες» ανέφερε.

Οι αιτίες της ήττας

Παράλληλα σημείωσε ότι η συζήτηση για τις αιτίες της ήττας είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει. «Πρέπει όμως να γίνει εν κινήσει» διευκρίνισε και συμπλήρωσε: «Διότι η κατανόηση της σημερινής μας συνθήκης οφείλει να συμβαδίσει με την ανασυγκρότηση του κόμματος. Γνωρίζω πολύ καλά ότι μετά από μια πολιτική ήττα θα υπάρξει μια περίοδος ενδοσκόπησης. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ίσως είναι και αναγκαίο».

Επίσης υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να γεμίσουμε με περιεχόμενο τις έννοιες ώστε αυτές να μην περιφέρονται ως αδειανά πουκάμισα στον δημόσιο διάλογο. «Να δώσουμε προβάδισμα στο περιεχόμενο της πολιτικής» είπε και τόνισε πως τα πολιτικά μου διαπιστευτήρια τα έδωσα εκεί που έπρεπε, στον κόσμο της εργασίας.

Κατά την ίδια το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα βρει η Νέα Δημοκρατία απέναντι της. Ένα αδύναμο, εσωστρεφή και χωρίς κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Ή έναν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προγραμματικά, πολιτικά, και οργανωτικά έτοιμο; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους. Χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο.

Στο τέλος κάλεσε όλους για αγώνα ώστε με την πολιτική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενός νέου σύγχρονου αριστερού κόμματος που μπορεί να είναι ο κορμός, το κέντρο και ο βασικός εκφραστής του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου.