Τέσσερις ήταν οι βασικοί πυλώνες που καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα κατά τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, το Κυπριακό, η διαφθορά, η οικονομία, αλλά και ο κομματικός πατριωτισμός των παραδοσιακών ψηφοφόρων.

Πιστεύω ότι οι ίδιοι πυλώνες θα ισχύσουν και κατά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών με μονομάχους τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μόνο που αυτή τη φορά θα υπάρξει διαφοροποίηση στη σειρά προτεραιότητας και ιεράρχησης αυτών των πυλώνων.

Ο κομματικός πατριωτισμός θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο από εκείνον που διαδραμάτισε στον α’ γύρο των εκλογών. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον πληγωμένο κομματικό πατριωτισμό των παραδοσιακών ψηφοφόρων, του ΔΗΣΥ κατά πρώτο και κύριο λόγο. Αυτοί είδαν τον υποψήφιο της ιδεολογικής τους καρδιάς Αβέρωφ Νεοφύτου να μένει εκτός νυμφώνος. Ομως, μεταξύ α’ και β’ γύρου, με δράστη και πάλι το επιτελείο Χριστοδουλίδη, εθίγη και ο κομματικός πατριωτισμός των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Αφού, προς άγραν νέων ψήφων, επιλέχθηκε και προτάχθηκε ο… κομμουνιστικός κίνδυνος!

Δημιουργήθηκαν αμφίρροπες τάσεις προσθαφαιρέσεων ψήφων αυτή την βδομάδα. Βέβαια οι εκλογές δεν είναι απλά μαθηματικά και σκέτη αριθμητική. Και τα νούμερα πάντα επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Η πλειοψηφία των ψήφων που έλαβαν οι Χρίστος Χρίστου και Γιώργος Κολοκασίδης περίπου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τον Χριστοδουλίδη. Ομοίως και αντιστοίχως πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τον Μαυρογιάννη η πλειοψηφία των ψήφων που έλαβαν οι Αχιλλέας Δημητριάδης και Κωσταντίνος Χριστοφίδης. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι το 28% της αποχής και οι σχεδόν 157 χιλιάδες ψηφοφόροι που δεν πήγαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή. Αυτή είναι μια τεράστια δεξαμενή άντλησης ψήφων την οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν μόνον άρτια οργανωμένοι κομματικοί μηχανισμοί.

Δεν πιστεύω στην άνετη επικράτηση κανενός από τους δύο υποψηφίους. Το αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά μεταξύ τους. Ομως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο πολιτικο-κομματικός χάρτης της Κύπρου έχει ήδη αλλάξει. Αυτό απομένει να το δούμε να αποτυπώνεται στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αυτές οι εκλογές είχαν ακόμη μια παράπλευρη απώλεια, ουδόλως αμελητέα. Ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχασε το στοίχημα διαφύλαξης της υστεροφημίας του προτού καν ολοκληρωθεί η συνολική διαδικασία των προεδρικών εκλογών.

Ο κ. Γιώργος Φράγκος είναι πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου.