Να μεγαλώσει το μερίδιο της πολιτικής επιρροής του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και διαθέτει ισχνό κομματικό μηχανισμό από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, και δεν έχει μεγάλη δύναμη σε δήμους και περιφέρειες.
Υπό τη σκιά της συζήτησης που γίνεται κυρίως στην κοινωνική και όχι στην κομματική βάση για ευρύτερες συμμαχίες και την υποστήριξη κοινών υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ απέναντι στη ΝΔ, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου αναζητούν ως επί το πλείστον πρόσωπα που θα τους βοηθήσουν να διευρύνουν την παρουσία τους στον αυτοδιοικητικό χάρτη.
Κύριος στόχος είναι να ενισχυθεί το αφήγημα περί της ανάγκης δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου που θα κάνει την εμφάνισή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ως εκ τούτου προχωρεί και ο σχεδιασμός του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη. Η λογική που επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Π. Σκουρλέτη, είναι να υποστηριχθούν, εκτός από αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδιοικητική πορεία και εμπειρία, και άλλα πρόσωπα σε δήμους και περιφέρειες, τα οποία μπορούν να εκφράσουν ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και έχουν σοσιαλδημοκρατικό προφίλ.
Ηδη στην προ ημερών συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα ετέθησαν οι πολιτικές συντεταγμένες για την αυτοδιοικητική μάχη, στην οποία ακόμη πολλοί εμφανίζονται απρόθυμοι να ριχτούν. Εκεί συμφωνήθηκε ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τους υποψηφίους για τις περιφέρειες και τους κεντρικούς δήμους της χώρας.
Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά προβλήματα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, η πολιτική συμμαχία σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο με πρόσωπα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου θεωρείται αναγκαία συνθήκη για να έχει το κυβερνών κόμμα παρουσία σε δήμους και περιφέρειες. Εξάλλου τα όσα συνέβησαν το 2014, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πρόθυρα της εξουσίας και ανέβαινε δημοσκοπικά, αποτελούν οδηγό για αποτροπή παρόμοιων λαθών. Βέβαια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ομοφωνία, καθώς από κεντρικά στελέχη προβάλλεται η άποψη ότι πρέπει να υποστηριχθούν αυστηρά κομματικά στελέχη, μια επιλογή που ουσιαστικά υπάρχει ο κίνδυνος να περιχαρακώσει το κόμμα σε ένα στενό ακροατήριο.
Πολιτικό σχέδιο
Ο Πρωθυπουργός όμως έχει άλλη άποψη και θεωρεί ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να προχωρήσει το πολιτικό σχέδιο για διεύρυνση του κόμματος σε άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν ότι θα εκδηλωθούν ενδιαφέρουσες συμμαχίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο που θα ενισχύσουν το κεντρικό σχέδιο του Αλ. Τσίπρα για το άνοιγμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο με οδηγό και την απλή αναλογική .
Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί εκλογικός στόχος, ενώ τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας είχε ρίξει τον πήχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την επισήμανση ότι ο στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στις περισσότερες περιφέρειες στον δεύτερο γύρο, ενώ η αρχική επιδίωξη ήταν να είναι σε όλες τις περιφέρειες.
Οριστικές αποφάσεις για πρόσωπα δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αλλά οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τις περιφέρειες και τους κεντρικούς δήμους, με φόντο και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του Οκτωβρίου ή στις αρχές του Νοεμβρίου.
Ο Π. Σκουρλέτης είναι σε διαρκή επικοινωνία με βουλευτές και στελέχη της Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα και προσπαθεί να συνθέσει ένα δύσκολο πολιτικό παζλ. Παράλληλα, είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό, στην προσπάθειά του οι όποιες επιλογές γίνουν και τον βασικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν και παράλληλα να υπηρετείται το κεντρικό σχέδιο του Μαξίμου για τη διεύρυνση στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Για την Περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι θα είναι ξανά υποψήφια η νυν περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και δεν υπάρχει περίπτωση, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, να μετακινηθεί στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο ένας εκ των αντιπεριφερειαρχών της, ο Γιώργος Καραμέρος, αποφάσισε να διεκδικήσει τον Δήμο Αμαρουσίου.
Για τον Δήμο Αθηναίων, όπου το ισχυρό όνομα από την πλευρά της ΝΔ θα είναι του Κώστα Μπακογιάννη, νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, υπάρχει δυστοκία.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ισχυρό όνομα, ούτε ένα πρόσωπο, όπως το 2014 ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που κατέγραψε μια πολύ καλή παρουσία. Προ ημερών κυκλοφόρησε με διαρροή από ένα υποσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείδωσε» το όνομα του αρχιτέκτονα μηχανικού Νίκου Μπελαβίλα, αναπληρωτή καθηγητή Πολεοδομίας στο ΕΜΠ, μέλος της Γραμματείας Περιβάλλοντος του κυβερνώντος κόμματος.
Ο ίδιος όμως ο Ν. Μπελαβίλας, στον οποίο ο Αλ. Τσίπρας δεν είχε κάνει πρόταση, ούτε είχε συζητήσει για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του αν και χαίρει εκτίμησης, έσπευσε να… κάψει το σενάριο. Εξάλλου, μόλις πριν από περίπου σαράντα ημέρες τοποθετήθηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ. «Η συζήτηση με τιμά και με κολακεύει, όμως εκτιμώ και μετέφερα ότι αυτό δεν θα είναι μια καλή εξέλιξη για τον στρατηγικό σχεδιασμό (για την ανάπλαση της Αθήνας)» είπε.
Δύο σενάρια
Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχουν δύο σενάρια, εκτός της περίπτωσης της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, η οποία θα είναι, όπως όλα δείχνουν, υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, παρά τη σχετική φημολογία.
Το ένα σενάριο είναι να επιλέξει ο Πρωθυπουργός ένα πρόσωπο της νεότερης γενιάς 35-40 (π.χ. σε κάποιους κύκλους συζητείται το όνομα του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου) για να αναμετρηθεί με τον Κ. Μπακογιάννη και το άλλο έχει στο επίκεντρό του την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά που θεωρείται μια ιδανική υποψηφιότητα για πολλούς λόγους. Η Ελ. Κουντουρά, η οποία έχει κερδίσει πάρα πολλούς πόντους στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου λόγω της αποτελεσματικότητάς της στο υπουργείο, έχει «πέρασμα» και στο κεντροδεξιό ακροατήριο.
Στήριξη εκ νέου σε νυν περιφερειάρχες
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου και τους νυν περιφερειάρχες που εξελέγησαν με τη σημαία του το 2014: τον Θόδωρο Καρυπίδη (Δυτική Μακεδονία) και τον Θοδωρή Γαλιατσάτο (Ιονίων Νήσων). Στην Κρήτη και στη Δυτική Ελλάδα θα υποστηριχθούν οι κεντροαριστεροί περιφερειάρχες Σταύρος Αρναουτάκης και Απόστολος Κατσιφάρας, παρά το γεγονός ότι θα έχουν τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Αυτό θα συμβεί και στη Θεσσαλία, όπου το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει τον γιατρό Νίκο Τσιλιμίγκα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός να συνδράμει πολιτικά. Για τη Στερεά Ελλάδα συζητείται ο νυν γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης, αν και υπάρχει σενάριο για τον βουλευτή και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Στην Πελοπόννησο, όπου η ΝΔ έχει διχαστεί (μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του Παναγιώτη Νίκα που φέρεται ως πιθανός υποψήφιος), θα στηριχθεί ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο οποίος το 2014 είχε τη στήριξη του ΠαΣοΚ. Στην Ανατολική Μακεδονία ακούγεται το όνομα του μηχανικού Κώστα Κατσιμίγα, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης. Στο Νότιο και στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στην Ηπειρο (κάποιοι συζητούν για τον Γιώργο Ζάψα) υπάρχουν εκκρεμότητες που θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες.
Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα στηριχθεί ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, για την Πάτρα ακούγονται τα ονόματα του Βασίλη Αϊβαλή (προέδρου ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας), του δικηγόρου Αλέξη Σκαρμέα και του πρώην προέδρου του ΤΕΙ Μεσολογγίου Βαγγέλη Πολίτη (διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Λυδίας Κονιόρδου όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού). Στον Δήμο Ιωαννίνων δεν αποκλείεται να στηριχθεί ο καθηγητής Ιατρικής Μωυσής Ελισάφ, αν και προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ που διατηρεί και καλές σχέσεις με τον επί σειρά ετών δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο. Στο Ηράκλειο μάλλον θα στηριχθεί ο Ηλίας Λυγερός (υποψήφιος και το 2014) και στον Βόλο μάλλον – από κοινού με το ΚΙΝΑΛ – ο Απόστολος Παπαδούλης. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει και πάλι νυν δημάρχους του, όπως π.χ. τον Γιάννη Σταθόπουλο (Αγία Παρασκευή), την Τίνα Καφατσάκη (Ζωγράφου), τον Σίμο Ρούσσο (Χαλάνδρι) και τον Γιώργο Ιωακειμίδη (Νίκαια).