Η διαχείριση της «τρίτης εντολής» αποτελεί κομβικό σημείο της στρατηγικής του Νίκου Ανδρουλάκη στον δρόμο προς τις κάλπες. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, όπως τονίζει σε συνομιλίες με τους στενούς του συνεργάτες, προτίθεται μόλις λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να πάρει «πρωτοβουλίες σύγκλισης». Οπως αναφέρουν οι επιτελείς του, «σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη που θα παραδώσει την εντολή για να κυνηγήσει την αυτοδυναμία και τον Τσίπρα που επίσης θα παραδώσει την εντολή αν δεν είναι πρώτος, αφού δεν θέλει κυβέρνηση των ηττημένων, ο Ανδρουλάκης θα σεβαστεί το Σύνταγμα και τις δυνατότητες που του δίνει για σχηματισμό κυβέρνησης».

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καθοριστεί επακριβώς το περιεχόμενο αυτών των πρωτοβουλιών. Αλλωστε πολλά θα κριθούν από δύο παράγοντες. Τις κινήσεις που θα κάνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας που θα λάβουν την εντολή νωρίτερα και, κυρίως, το ποσοστό που θα πάρει το ΠαΣοΚ στις εκλογές. Αν θα έχει το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που επιθυμεί η ηγεσία του και «επιτρέπει κινήσεις στη μετεκλογική σκακιέρα» ή αν λάβει ποσοστό «που δείχνει κατευθείαν τον δρόμο της αντιπολίτευσης».

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι η πρωτοβουλία του αρχηγού του τρίτου κόμματος για σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχει, όπως εκτιμάται, μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, «η στρατηγική της τρίτης εντολής» φαίνεται να εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, να περάσει το μήνυμα στους πολίτες ότι το ΠαΣοΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας αλλά κόμμα διακυβέρνησης. Και δεύτερον, ότι η προσφυγή σε δεύτερες κάλπες δεν είναι επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη αλλά του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Για αυτό ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

«Δεν λέμε εξ αρχής όχι σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αλλά δεν γίνεται να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση που δεν δίνει το στίγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα» αναφέρουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.