Οι εκλογές μπορεί να μην έχουν ακόμη προκηρυχθεί – και έπειτα από την επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την Τρίτη, ότι επιμένει «στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον θεσμικό τους κύκλο», να αιωρείται η εκτίμηση ότι μπορεί να σκέφτεται και τον Ιούλιο -, πάντως τον πυρήνα της στρατηγικής του προς την κάλπη ο Πρωθυπουργός δεν τον έχει κρύψει.

Διαβάστε επίσης: 

Αντιμετωπίζει την, κατά πάσα βεβαιότητα, διπλή εκλογική διαδικασία με ενιαίο τρόπο και υπό αυτό το πρίσμα, όλα είναι για εκείνον βήματα προς την επανεκλογή και την αυτοδυναμία.

Με αυτή την έννοια, η κάλπη της απλής αναλογικής είναι το κρισιμότερο βήμα και θα καθορίσει τα πάντα: την τακτική του Πρωθυπουργού από το βράδυ της αναμέτρησης, το πώς θα χειριστεί τη διερευνητική εντολή που, με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, θα λάβει πρώτος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και από ποια αφετηρία θα συνομιλήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, ή έστω με κάποιους από αυτούς.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αν η ΝΔ στις πρώτες εκλογές λάβει ένα ποσοστό το οποίο θα δικαιολογεί την αισιοδοξία, ή ακόμη τη βεβαιότητα, ότι η ενισχυμένη αναλογική θα φέρει και την αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αποδυθεί στην καλλιέργεια εντυπώσεων, ούτε και να κωλυσιεργήσει. Αν αυτό δεν συμβεί και το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, όλα θα αξιολογηθούν ούτως ή άλλως με διαφορετικά κριτήρια.

Με βάση αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται καν να συνομιλήσει στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών με τον Αλέξη Τσίπρα ή, όπως έχει ήδη δηλώσει, με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Πιθανώς όμως να μην αποφύγει μία συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αναλόγως βεβαίως και του ποσοστού που θα έχει λάβει το ΠαΣοΚ. Αν αυτό δεν φανερώνει καμία δυναμική ή δεν νομιμοποιεί καμία συζήτηση βάσει συσχετισμών, η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ θα είναι κάτι που πιθανώς θα εξεταστεί έπειτα από τις δεύτερες εκλογές, αν και σε αυτές δεν έχει επιτευχθεί αυτοδυναμία.