Η Αγκυρα είναι μια αναθεωρητική δύναμη με παγκόσμιες φιλοδοξίες και επιδιώκει να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία, συνάγεται στο κείμενο πολιτικής με τίτλο «Η Τουρκία σε αναζήτηση Στρατηγικής Αυτονομίας» που δημοσίευσε το ΕΛΙΑΜΕΠ και υπογράφεται από τον αντιναύαρχο ε.α. και πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλοκαι τον βοηθό ερευνητή Νίκο Στουρνάρα.
Η εμπεριστατωμένη ανάλυση 40 σελίδων ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και «απαντά» επακριβώς στο ποιοι είναι οι στόχοι, τα εργαλεία και η «λογική» της Αγκυρας στα επιμέρους πεδία και πώς αυτά συνάπτονται μεταξύ τους. Οι πυλώνες της τουρκικής στρατηγικής είναι τρεις: «Ο ναυτικός μετασχηματισμός προς μια δύναμη ανοικτής θαλάσσης, οι νέες εκστρατευτικές ικανότητες του στρατού και με την ικανότητα υποστήριξης της ανάπτυξης αντιπροσώπων και η δημιουργία προωθημένων επιχειρησιακών βάσεων σε όλη την επεκτεινόμενη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας». Μέσω αυτών η Αγκυρα υιοθετεί μια συνεχώς αυξανόμενη επιθετική και αναθεωρητική εξωτερική πολιτική, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan).

«Αυτό που πρέπει να καταστεί αντιληπτό είναι ότι πιθανή εφαρμογή της «Γαλάζιας Πατρίδας» συνιστά μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφάλειας, όχι μόνο για την Ελλάδα» σημειώνει στο «Βήμα» ο κ. Διακόπουλος. Εξάλλου, μέσω της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία επιχειρεί να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, «υποχρεωτικό σημείο διέλευσης των εμπορικών οδών που συνδέουν την Ευρώπη με τον Ινδικό Ωκεανό και κατ’ επέκταση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας». Ετσι, θα ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ προς την Κεντρική Μεσόγειο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πολιτικά και οικονομικά. «Η Τουρκία επιθυμεί να διαπραγματεύεται με τις μεγάλες δυνάμεις ως ισότιμη, όπως έκανε κάποτε στην ακμή της η Οθωμανική Αυτοκρατορία» επισημαίνεται.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω