Οσα αναφέρονται παραπάνω είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην οποία δίνει τις καταθέσεις του ο Νίκος Μανιαδάκης ή «Γιάννης Αναστασίου». Η πρώτη κατάθεσή του υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα ελήφθη την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2018, διήρκεσε 5 ώρες και αποτυπώθηκε σε 2 σελίδες. Η δεύτερη ελήφθη την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, διήρκεσε 5 ώρες και 30 λεπτά και αποτυπώθηκε σε 11 σελίδες. Η τρίτη τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 ήταν διάρκειας 30 λεπτών και καταγράφηκε σε 5 σελίδες και η τέταρτη την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 ήταν 30 λεπτών και 1,5 σελίδας. Οι καταθέσεις του περιέχουν γενικόλογες αναφορές για την πολιτική φαρμάκου, διατυπώνει αιχμές για την υπερτιμολόγηση φαρμάκων, οι οποίες θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε πολιτικά πρόσωπα, και λέει ότι είδε τον πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ύστερα από μια συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορούσε να θυμηθεί, να έχει στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ.

Ωστόσο στις 8 Νοεμβρίου 2017 η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» είχε κάνει την πρώτη κατάθεση στην οποία ανέφερε τον Ν. Μανιαδάκη: «Επιπλέον θα ήθελα να σας πω ότι η Novartis υποστήριζε οικονομικά την εταιρεία της γυναίκας του Μανιαδάκη με την επωνυμία ΨΗΜΙΤΗ ΑΕ», μέσω της οποίας – κατά τη μάρτυρα – δωροδοκήθηκε ο Μανιαδάκης με 50.000 ευρώ.

Δεν φτάνει που η «Κελέση» τον ενέπλεξε στην υπόθεση ως δωροδοκούμενο από τη Novartis, σε νεότερη κατάθεσή της έλεγε ότι πήρε 200.000 ευρώ και συνεπώς ήταν ακατάλληλο πρόσωπο για να επιλεγεί ως προστατευόμενος μάρτυρας· ο Μανιαδάκης κατήγγειλε στις πρόσφατες συνεντεύξεις του πως όταν διαμαρτυρήθηκε στους εισαγγελείς για αυτή την ανακρίβεια, εκλήθη εκ νέου η μάρτυρας προκειμένου να διορθώσει την κατάθεσή της και να πει τη σωστή επωνυμία της εταιρείας της συζύγου του! Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες ο «Σαράφης» «θυμήθηκε ξαφνικά ότι πήρα από τη Novartis 120.000 ευρώ», είπε ο Μανιαδάκης. Είναι δυνατόν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς να κατηύθυναν τις καταθέσεις όχι μόνο εναντίον των πολιτικών αλλά και του ενός μάρτυρα κατά του άλλου προκειμένου να τους ασκούν πιέσεις;

Πώς γίνεται ο ίδιος μάρτυρας να καταθέτει με το πραγματικό του όνομα και με το ψευδώνυμο του προστατευόμενου μάρτυρα και τρεις εισαγγελείς να μη συγκινούνται από την προφανή παρανομία, η οποία θα τίναζε στον αέρα ολόκληρη τη δικογραφία;

Την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 οι εισαγγελείς διέταξαν έρευνα στο σπίτι του Μανιαδάκη, ένα «άδειο σπίτι» που, κατά «πηγές από το Εφετείο» τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, επιβεβαιώνει ότι «ο καθηγητής ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό». Γιατί δεν κρίθηκε αναγκαία αυτή η ενέργεια τον Νοέμβριο του 2017 με τη μαρτυρία της Κελέση ή ακόμα και όταν ο «Σαράφης» τον κατηγόρησε για το ίδιο αδίκημα, και διετάχθη έρευνα στο σπίτι του μετά τις συνεντεύξεις που έδωσε μιλώντας για τις πιέσεις που δέχθηκε προκειμένου να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα;

Τρεις φάσεις εκβιασμών

Ολη η διαχείριση του μάρτυρα Μανιαδάκη ή «Αναστασίου» από τις Αρχές πάσχει. Αν είναι αληθή όσα λέει ο ίδιος, υπέστη τρεις φάσεις εκβιασμού. Η πρώτη ήταν το 2016, όταν τον πλησίασε δικηγόρος εκ μέρους των αμερικανικών αρχών, όπως είπε, και του ζήτησε να βοηθήσει την έρευνα – στη συνέχεια κατονόμαζε τον Παύλο Σαράκη. «Αρνήθηκα. Με πλησίασε και δεύτερη φορά και αρνήθηκα» σημείωσε, παραδέχθηκε όμως ότι αργότερα μίλησε δύο φορές εθελοντικά στο FBI χωρίς να μπει σε καθεστώς προστασίας.

Η δεύτερη φάση ήταν στις αρχές του 2017, όταν ύστερα από δημοσιεύματα περί πιθανής εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis «οι Αρχές ήρθαν στο σπίτι μου και πήραν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μου και άλλο υλικό».

Και η τρίτη φάση ήταν πριν από λίγες ημέρες, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, που οι εισαγγελείς τον πίεσαν να ενοχοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα. Οταν αρνήθηκε, μετετράπη από μάρτυρας σε κατηγορούμενο για παθητική δωροδοκία και του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα. Και μάλιστα ενώ, σύμφωνα με όσα λέει, είχε ειδοποιήσει τις Αρχές για το ταξίδι του. Εισαγγελικές πηγές αμφισβητούν την αφήγηση του Μανιαδάκη και επισημαίνουν πως ένας κατηγορούμενος δικαιούται να λέει ό,τι θέλει για να ελαφρύνει τη θέση του.

Δεν εξηγούν όμως πώς η εφημερίδα «Documento» στις 13 Νοεμβρίου 2018 είχε αναλυτικό (και προφητικό) δημοσίευμα για προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση Novartis που «κινδυνεύει να χάσει την ασυλία του και να βρεθεί κατηγορούμενος για βαρύτατα κακουργήματα» επειδή «απέκρυψε από τους έλληνες εισαγγελείς σημαντικά στοιχεία που αφορούν διακίνηση μαύρου χρήματος προς πολιτικά πρόσωπα» τα οποία έδωσε στις αμερικανικές αρχές. Αν δεν αποκαλύψει όσα γνωρίζει, συνέχιζε το δημοσίευμα, οι ελληνικές δικαστικές αρχές «δύνανται να άρουν την προστασία και να τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο. «Εξαρτάται πλέον από το τι θα αποφασίσει να πράξει τη στιγμή που θα τεθεί προ των ευθυνών του».
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η σύγκρουση του Μανιαδάκη με τον Σαράκη. Ο συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων είπε ότι έχει καταθέσει ονόματα ελλήνων πολιτικών στις αμερικανικές αρχές και ότι έπαιξε διπλό παιχνίδι που γύρισε σε βάρος του. Ο Μανιαδάκης τον διέψευσε και τον κατηγόρησε ότι «έχει οικονομικό κίνητρο».

Οι έρευνες των Αμερικανών

Σε αυτές τις αλληλοκατηγορίες βρίσκεται σύμφωνα με πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν σε βάθος την υπόθεση ο μίτος στον λαβύρινθο της υπόθεσης Novartis. Οταν οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν την έρευνα κατά της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ελβετικής φαρμακευτικής με βάση τον νόμο περί πρακτικών διαφθοράς στο εξωτερικό, αναζήτησαν στοιχεία και στην Ελλάδα, όπου τα φάρμακα υπερτιμολογούνται – όχι πάντα από δόλο, όπως επισημαίνουν ειδικοί, αλλά επειδή είναι τέτοιο το σύστημα τιμολόγησης που οδηγεί σε λάθη. Αναλόγως της έκτασης του φαινομένου που θα αποκάλυπταν οι έλεγχοι, η Novartis, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρόστιμο που θα κυμαινόταν από 200 εκατ. δολάρια ως 2 δισ. δολάρια. Οσοι συνεργάζονταν και προσέφεραν ουσιώδεις πληροφορίες θα εισέπρατταν συνολικά ποσοστό 10% από το πρόστιμο, δηλαδή πολλά λεφτά. Τότε ξεκίνησε το κυνήγι εντοπισμού των κατάλληλων μαρτύρων. Και βρέθηκαν πρόσωπα με δικαστικές και φορολογικές εκκρεμότητες, ευάλωτα σε πιέσεις και σε υποσχέσεις απεμπλοκής από τα προβλήματά τους.

Ωστόσο, όπως εξελίσσονταν οι έρευνες, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι αμερικανικές αρχές διαπίστωναν ότι ούτε οι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι ούτε τα στοιχεία τους ακλόνητα ούτε οι αρμόδιες ελληνικές αρχές στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων. Και πριν από λίγο διάστημα διέκοψαν κάθε συνεργασία με την ελληνική πλευρά. Αυτή η εξέλιξη τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης, των εισαγγελέων και των μαρτύρων.

Οι μάρτυρες και οι πιέσεις

Η πίεση αυξήθηκε και τότε ζητήθηκε από τον Μανιαδάκη – ο οποίος ποτέ δεν προσφέρθηκε οικειοθελώς να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές από αίσθημα καθήκοντος, όπως λέει – να καταθέσει ότι χρηματοδότησε ο ίδιος τους τρεις πολιτικούς είτε στο χέρι είτε μέσω λογαριασμών που θα κατέθετε τους αριθμούς τους ή κακουργηματική δίωξη και ισόβια. Εκείνος αρνήθηκε και ακολούθησε η δίωξή του.

Οι δημόσιες καταγγελίες του Μανιαδάκη δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ανάλογες αντιδράσεις από τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι όπως φημολογείται δεν πήραν τα ανταλλάγματα που τους υποσχέθηκαν, δεν έχουν πλέον προσδοκία στο μερίδιο από το πρόστιμο στη Novartis και ενδέχεται να βρεθούν απροστάτευτοι απέναντι στις μηνύσεις που έχουν δεχθεί από τα πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξαν. Οι μηνύσεις τέθηκαν σε καθεστώς οριστικής αποχής επειδή είχαν χαρακτηριστεί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, αλλά αυτό δεν μπορεί πλέον να ισχύσει.