Η πρεμιέρα της νέας Βουλής δεν επεφύλαξε κάτι συγκλονιστικό. Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης κινήθηκε σε τόνους ήπιους. Έτσι είναι οι πρεμιέρες. Άπαντες αποφεύγουν με το καλημέρα να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Υπάρχει χρόνος, μια ολόκληρη τετραετία μπροστά.

Ωστόσο, η τριήμερη συζήτηση στη έδειξε τους «πολέμους» της νέας Βουλής. Τα μέτωπα έχουν ήδη ανοίξει. Νέοι ρόλοι έχουν ανατεθεί. Συγκρούσεις δεν θα γίνουν μόνο στην κορυφή, ένα μεγάλο μέρος των πρώτων τροχιοδεικτικών βολών αφορούσε τον εμφανή ανταγωνισμό των «μικρών» κομμάτων.

Ο «νέος ρόλος» Βορίδη

Την παράσταση κατά την τελευταία μέρα της συζήτησης έκλεψε ο υπουργός Επικρατείας που έλαβε το λόγο πριν την καταληκτική ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Για την ρητορική δεινότητα και την παραστατικότητα του κ. Βορίδη δεν χωράνε πολλές συζητήσεις. Φάνηκε και ο «νέος του ρόλος».

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να είναι στην αίθουσα όταν τον λόγο είχαν οι αρχηγοί των μικρών κομμάτων του δεξιού τόξου. Και δεν φαίνεται διατεθειμένος να απαντά στον κ. Στίγκα και στον κ. Νατσιό. Ούτε καν στον Κυριάκο Βελόπουλο. Το ρόλο του αναχώματος στις επιθέσεις που θα δέχεται από τα δεξιά η κυβερνητική πλειοψηφία θα τον έχει ο κ. Βορίδης.

«Το ξέρει ο Κασιδιάρης;»

Ο υπουργός Επικρατείας εκφώνησε μια ομιλία σχεδόν «παθιασμένη» η οποία καταχειροκρτήθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ καθώς, εκτός των άλλων, εμπεριείχε ήχους σκληρού ροκ κυρίως για τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη. «Εντυπωσιάστηκα με τους Σπαρτιάτες. Άκουσα για το συνταγματικό πατριωτισμό, το είπατε 3-4 φόρες» είπε απευθυνόμενος στον κ. Στίγκα και υπογράμμισε: «Πατέρας του συνταγματικού πατριωτισμού ήταν ο Γιούγκερν Χάμπερμας. Ανέπτυξε τη θεωρία του ως αντίβαρο στις ναζιστικές ιδέες τότε στην Γερμανία. Ωραία το είπατε. Ο Κασιδιάρης το ξέρει; Πήρατε άδεια; Περάσαμε από τον Κασιδιάρη στον Χάμπερμας;», ήταν η αναφορά που αποθεώθηκε από την ΚΟ της ΝΔ και έστειλε μήνυμα στα δεξιά έδρανα της Βουλής.

«Δεν μιλάτε στην παρέα σας!»

Μετά τους Σπαρτιάτες ήλθε η ώρα του μαθήματος για τη Νίκη. Ο κ. Νατσιός πέραν της ανησυχίες τους για τις νέες ταυτότητες εξέφρασε την ανησυχία του για το αν η ΝΔ έχει σκοπό να αφαιρέσει από την προμετωπίδα του Συντάγματος την αναφορά στην Αγία Τριάδα. «Καλώς ήρθατε! Εδώ όμως δεν μιλάτε μονοί σας στην παρέα σας. Το άρθρο 3 ετέθη για αναθεώρηση όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας ήθελε ουδετερότητα και τον σταμάτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Εδώ είναι κοινοβούλιο. Θα έρχεστε ξέροντας τι υπάρχει και τι όχι» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νίκης. Ο κ. Βορίδης εξαπέλυσε πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο έδειξε στα δεξιά της ΝΔ ποιον θα έχουν αντίπαλο στη Βουλή.

Η «ελληναρομαχία» στα δεξιά της ΝΔ

Κατά την χθεσινή συζήτηση συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες στα δεξιά της ΝΔ και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι σύντομα θα ξεσπάσει πόλεμος τον οποίο χαρακτηρίζουν «ελληναρομαχία». Πρωταγωνιστές σε αυτή τη μάχη θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Βασίλης Στίγκας.

Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» ξεκίνησε την ομιλία του επιτιθέμενος στον αρχηγό των Σπαρτιατών. «Πολλοί βούρκωσαν αλλά δεν υπέγραψαν την εξεταστική μας για την τραγωδία στα Τέμπη. Πολλοί επικαλούνται τον θεό, άλλοι τη δημοκρατία, άλλοι τον δικαιωματισμό, αλλά δεν υπέγραψαν την εξεταστική» είπε ρίχνοντας στο γάντι στην πλευρά των «Σπαρτιατών». Το σήκωσε αμέσως, μόλις ανέβηκε στο βήμα, ο Βασίλης Στίγκας. «Εξεταστικές δεν κάνεις μέσω facebook και email. Γίνονται σε γραφείο και αποφασίζονται από κοινού από τα ενδιαφέροντα μέλη. Δεν μπορούν κάποιοι να απειλούν με μηνύσεις και απειλές. Δεν φοβήθηκα και ούτε τώρα θα φοβηθώ», είπε.

Όλα αυτά, όπως λέγεται, είναι οι πρώτες σκηνές ενός πολέμου που θα κλιμακωθεί. Τρόπαιο η εκπροσώπηση ενός κοινού που μοιράζεται την ανησυχία ότι ήδη έχουν συμφωνηθεί, μυστικά, οι «Πρέσπες του Αιγαίου» και ότι σύντομα τα τουρκικά γεωτρύπανα θα φτάσουν έξω από το Καστελόριζο.

Μητσοτάκης εναντίον Ανδρουλάκη εν αναμονή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στα πυρά που δέχθηκαν από τα δεξιά οι προγραμματικές του δηλώσεις αλλά σε αυτή τη φάση επέλεξε αντίπαλο. Τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, Νίκο Ανδρουλάκη στον οποίο επεφύλαξε αρκετές προσωπικές αναφορές και φυσικά κριτική, όπως αυτή για τον αριθμό των 150 χιλιάδων κοινωνικών και το κόστος κατασκευής τους.

«Είστε μηχανικός. Μιλάτε για 150 χιλιάδες κατοικίες. Με τι κόστος το μέτρο. 1500 ευρώ; 1000; Για υπολογίστε το κόστος. Λέτε απίστευτα πράγματα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Τέτοιου είδους κόντρες θα δούμε και στο μέλλον. Τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί στη Βουλή ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.