Ολοι οι δρόμοι από αύριο οδηγούν στο Προεδρικό Μέγαρο και θα σας εξηγήσω γιατί: Οταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στις εφορευτικές επιτροπές και οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα και στο τελευταίο εκλογικό τμήμα της χώρας, πιάνει αμέσως δουλειά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει σε εφαρμογή τις διατάξεις του Συντάγματος που πάντοτε ενεργοποιούνται ύστερα από κάθε εκλογή. Και στο Προεδρικό Μέγαρο φαίνεται πως έχει προεξοφληθεί ότι δεν θα δοθεί εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης. Με την επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα (όπως προβλέπεται από το άρθρο 37 του Συντάγματος) για το τελικό αποτέλεσμα και για τη σύνθεση της νέας Βουλής, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα προσκαλέσει τον πολιτικό αρχηγό που πλειοψηφεί για την πρώτη από τις τρεις διερευνητικές εντολές. Ακολούθως θα καλέσει στην Προεδρία τον δεύτερο και μετά τον τρίτο κατά σειρά εκλογής αρχηγό. Το βασικό ωστόσο ερώτημα που απασχολεί και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι εάν θα εξαντληθεί από όλους το χρονικό όριο του τριημέρου που προβλέπει το Σύνταγμα προτού επιστραφεί η εντολή ως άκαρπη.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας πάντως έχει προεξοφληθεί ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους τρεις αρχηγούς και συνεπώς θα έχει βολιδοσκοπήσει, εάν δεν είναι βέβαιη για τις προθέσεις τους. Με το πέρας αυτού του κύκλου και εφόσον δεν έχουν ανακύψει ανατροπές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κυβερνητικές συνεργασίες, εάν δηλαδή δεν εμφανιστεί κάποιος αρχηγός που θα διαβεβαιώσει ότι οι δικές του διαβουλεύσεις φέρνουν αποτέλεσμα και επομένως η διερευνητική εντολή που έχει στα χέρια του πρέπει να μετατραπεί σε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, η Πρόεδρος θα πάρει στα χέρια της την μπαγκέτα των εξελίξεων. Πληροφορούμαι ότι με την τρίτη άκαρπη εντολή θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο όχι μόνο τους τρεις επικεφαλής των κομμάτων που προπορεύονται αλλά όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, συγκαλώντας πλέον το πρώτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στη διάρκεια της θητείας της.

Στο συμβούλιο θα εξεταστούν, όπως μου λένε πηγές της Προεδρίας, τα πάντα: από τη δυνατότητα της νέας Βουλής να στηρίξει ένα κυβερνητικό σχήμα οικουμενικού χαρακτήρα, ή ακόμα και μια κυβέρνηση που θα μπορεί να επιβιώσει με την ανοχή των άλλων. Προϋπόθεση βεβαίως είναι αυτό το σχήμα να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον 120 βουλευτών και να έχει σχετική πλειοψηφία κατά την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε διαφορετική περίπτωση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στη διάλυση της νέας Βουλής που αναμένεται μετά τις 2 Ιουνίου και θα προκηρύξει νέες εκλογές. Εφόσον έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, ο επόμενος που θα κληθεί στο Προεδρικό Μέγαρο θα είναι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ως αρχαιότερος των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, για να λάβει εντολή σχηματισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διενεργήσει το αργότερο εντός 30 ημερών τις επόμενες εκλογές.

Ολα της (δεύτερης) κάλπης δύσκολα

Τη Δευτέρα λοιπόν ξημερώνει η πρώτη μετεκλογική ημέρα, η οποία δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τις προηγούμενες. Τα αριθμητικά δεδομένα θα είναι πραγματικά και όχι δημοσκοπικά (και αμφισβητήσιμα από όσους επιμένουν να τα αμφισβητούν), όλοι θα κινηθούν με βάση αυτά και υπό αυτή την έννοια η συζήτηση θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Υπάρχει όμως μια αξιοσημείωτη διαφορά. Από τις επόμενες ημέρες και εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, συγκροτηθεί η Βουλή και ξαναδιαλυθεί για τις επόμενες εκλογές, η κυβέρνηση θα παραιτηθεί και θα αναλάβει η υπηρεσιακή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι πρωθυπουργός, οι υπουργοί θα παραιτηθούν επίσης και όλοι θα πέσουν με μανία στον αγώνα για τις δεύτερες κάλπες. Ολοι; Στο σημείο αυτό κρύβεται ίσως και ένα από τα μυστικά της δεύτερης προεκλογικής περιόδου. Ποιος θα τρέχει και πόσο, καθώς οι περισσότεροι θα έχουν εξασφαλισμένη την έδρα λόγω της λίστας. Από την άλλη, ορισμένοι από τους παλαιούς και έμπειρους στα εκλογικά επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και το γεγονός πως αν πάμε σε δεύτερες εκλογές, αυτές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου. Οι μετακινήσεις κοστίζουν, ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου ίσως θα προτιμήσει να κάνει οικονομίες εν όψει των όποιων διακοπών και ίσως τελικά όλα αυτά να επιδράσουν στην κάλπη, με τρόπο που σήμερα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια.

Τουρκικό διάβημα με… SMS

Μπορεί οι δύο υπουργοί Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ να μην τηλεφωνήθηκαν ώστε να καθορίσουν ένα νέο μορατόριουμ στο Αιγαίο, αλλά μη νομίζετε πως δεν είχαν επαφή. Υπήρξαν συγκεκριμένα δύο, αλλά μέσω… SMS. Ο Χουλουσί Ακάρ θέλησε να κάνει ένα είδος διαβήματος με… μήνυμα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, επειδή ενοχλήθηκε βλέποντας τη φωτογραφία ενός ινδού πιλότου των Σουχόι που πήρε μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος» να έχει στο σήμα της στολής του έναν αεροπόρο με… φέσι. Και ο Ινδός φαινόταν ότι κυνηγούσε τον αεροπόρο με το φέσι κάνοντας τον Ακάρ να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας. Η δεύτερη επαφή, πάλι μέσω SMS, έγινε την παραμονή των τουρκικών εκλογών, όπου και οι δύο ευχήθηκαν ο ένας στον άλλον «καλή επιτυχία στις εκλογές». Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν θα είναι πλέον υπουργός Αμυνας και έτσι ο Ακάρ, εάν παραμείνει στη θέση του, θα κάνει το τηλεφώνημα για το μορατόριουμ με τον υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον οποίο όλες οι πληροφορίες τον θέλουν διπλωμάτη. Βεβαίως πίσω από όλα αυτά αντιλαμβάνομαι ότι οι δίαυλοι Αθήνας – Αγκυρας μέσω των προσωπικών κινητών παραμένουν ορθάνοιχτοι.

Η «σκιά» του Τσίπρα

Ο βασικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ο άνθρωπος-«σκιά» του, ήταν εκεί στο Ζάππειο στη διακαναλική συνέντευξή του, και μάλιστα είχε την ευκαιρία να κάνει και επιλεγμένες επαφές με ανθρώπους των ΜΜΕ. Η αναφορά για τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος έδειξε στο Ζάππειο συγκεκριμένες προτιμήσεις σε πολιτικούς συντάκτες, με τους οποίους προφανώς και έχει καλές επαφές και ανοιχτή γραμμή. Πάντως, πέρα από την αναφορά για τον Μιχάλη Καλογήρου που έχει τοποθετηθεί στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και θα είναι στην επόμενη Βουλή, αυτό που έχει βαρύνουσα πολιτική αξία είναι ότι αποτελεί τον κεντρικό παράγοντα στο σημερινό προεδρικό σύστημα.

Πού θα δει τα αποτελέσματα ο Μητσοτάκης

Ισως να μην το πιστέψετε, αλλά έγινε κοτζάμ σύσκεψη στο Μαξίμου για το πού θα παρακολουθήσει απόψε τα εκλογικά αποτελέσματα ο Πρωθυπουργός: στο Μαξίμου ή στα γραφεία του κόμματος, στην οδό Πειραιώς; Οσοι τάχθηκαν υπέρ του Μαξίμου έλεγαν ότι ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργός, συνεπώς μπορεί να τα παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο, στην Ηρώδου Αττικού. Η πλειοψηφία όμως των συνεργατών του έλεγε πως θα πρέπει να βρίσκεται στα γραφεία του κόμματος για να υποδεχθεί τα αποτελέσματα ως πρόεδρος της ΝΔ. Τελικά «νίκησε» η πλειοψηφία. Ετσι σήμερα το βράδυ μαζί με τους συνεργάτες του και τη Μαρέβα θα βρίσκεται στην οδό Πειραιώς. Στο Μαξίμου όμως τι γίνεται; Μαθαίνω ότι έγινε μερική «πακετοποίηση» (για να χρησιμοποιήσω τη λέξη που χρησιμοποιούν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες). Τι σημαίνει αυτό; Η μετακόμιση θα ολοκληρωθεί μόλις ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά στο μεταξύ, μου λένε, το αρχείο του Πρωθυπουργού (για ευνόητους λόγους) έχει ήδη… πακεταριστεί.

Οι ατυχείς δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου (φωτογραφία) για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που τον έθεσαν εκτός εκλογικής μάχης στο παρά πέντε της κάλπης επιβεβαίωσαν τον κανόνα: ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ο καθένας πολιτεύεται με βάση την προσωπική του ατζέντα, αν αποδεχθούμε τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ότι όσα είπε αποτελούν «προσωπικές θέσεις αρχής» και όχι «κρυφή ατζέντα» του κόμματος. Επρόκειτο για «αυτογκόλ» που λόγω εκλογικού timing αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια (ακόμα) «χορηγία» προς τη ΝΔ που δικαίως επιχαίρει. Επί της ουσίας ο κ. Κατρούγκαλος υπερασπίστηκε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που φέρει το όνομά του και την οποία πλήρωσε ακριβά, μεταξύ όλων των άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έπληξε μεγάλη μερίδα της μεσαίας τάξης, στην οποία τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει εκλογικά. Στην «καυτή πατάτα», όπως έχει αποκαλέσει ο κ. Κατρούγκαλος την ασφαλιστική μεταρρύθμισή του, προστέθηκε τώρα και μια επικοινωνιακή «πατάτα» με τις επίμαχες δηλώσεις που έπεσαν ως «βόμβα» στην Κουμουνδούρου. Αν κάποιος προσθέσει σε αυτές τα περί «τοπικών νομισμάτων» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ή τα όσα έχουν ακουστεί περί του χαρακτήρα της προοδευτικής κυβέρνησης – κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση ανοχής, κυβέρνηση ειδικού σκοπού κ.λπ. -, τότε το συριζαϊκό οικοδόμημα προσομοιάζει με τη «Βαβυλωνία» του κωμωδιογράφου Δημητρίου Βυζάντιου.