Οι δικαστικές αρχές είχαν ζητήσει να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σοβαρή και κατεπείγουσα η έρευνα για τη «διαρροή» των συνομιλιών της τραγωδίας των Τεμπών, ήδη επτά ημέρες πριν από το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για τη «μονταζιέρα»! Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει τώρα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τις 16 Μαρτίου 2024 (και ενώ το φύλλο της εφημερίδας με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα κυκλοφόρησε στις 24 Μαρτίου) είχε παρέμβει σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. – που είχαν…  ξεχασμένο μέχρι τότε τον σχετικό φάκελο – προκειμένου να επιταχυνθεί και να επεκταθεί η έρευνα για την παράνομη υφαρπαγή των συνομιλιών από το σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα είχε ξεκινήσει με βάση παλαιότερες σχετικές καταγγελίες σιδηροδρομικών. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν, μόλις λίγα 24ωρα έπειτα από αυτή τη δικαστική παρέμβαση, ότι το σχετικό δημοσίευμα, που επισήμανε το ίδιο ζήτημα, είναι… «ψευδές και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες».

Υπενθυμίζεται ότι το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στη θέση «Ευαγγελισμός», στα Τέμπη, τα αρχεία των συνομιλιών των σιδηροδρομικών «βγήκαν» από τα δύο συστήματα καταγραφών του ΟΣΕ σε Αθήνα, Λάρισα. Και λίγες ώρες μετά, τμήματά τους μεταδόθηκαν μονταρισμένα, από ΜΜΕ. «Το Βήμα» βρήκε και ανέδειξε το γεγονός, ενώ μία εβδομάδα μετά αποκάλυψε και το εξώδικο που είχαν στείλει, ήδη από τον Μάρτιο του 2023, συνδικαλιστές του ΟΣΕ σχετικά με την πρόωρη αφαίρεση των ίδιων ηχητικών (λίγες ημέρες μετά την παραδέχθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης), όταν και διατάχθηκε έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ωστόσο στην πορεία ο φάκελος φαίνεται να χάθηκε – επί μήνες – σε δικαστικά γραφεία, χωρίς να αναζητηθεί.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν, μόλις λίγα 24ωρα έπειτα από αυτή τη δικαστική παρέμβαση, ότι το σχετικό δημοσίευμα, που επισήμανε το ίδιο ζήτημα, είναι… «ψευδές και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες»

Τελικώς η σχετική παραγγελία έφθασε στο Τμήμα Ασφαλείας Αμπελοκήπων στα τέλη Ιανουαρίου 2024 (με καθυστέρηση εννέα μηνών), το οποίο όμως δεν είχε καμία σχετική αρμοδιότητα, αφού στον τομέα εποπτείας του δεν υπήρχε εγκατάσταση του ΟΣΕ. Στη συνέχεια, ο φάκελος παραδόθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας στις 13 Μαρτίου 2024 και τρεις ημέρες αργότερα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Νίκος Καραχάλιος, ζήτησε να πάρει τη μορφή του κατεπείγοντος και να διευρυνθεί. Μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας Καραχάλιος, υπό την εποπτεία του οποίου διενεργείται η προκαταρκτική εξέταση, ζήτησε να διαπιστωθεί:

  1. Ποια πρόσωπα είχαν πρόσβαση στο επίμαχο αρχείο.
  2. Ποια πρόσωπα μπήκαν στα γραφεία του Οργανισμού τις πρώτες ώρες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.
  3. Αν υπάρχει καταγραφή της εισόδου τους σε οικεία βιβλία της υπηρεσίας.
  4. Να ζητηθεί αν υπάρχει πόρισμα εσωτερικού ελέγχου του Οργανισμού για τη «διαρροή» των ηχογραφημένων συνομιλιών.

Αίτημα και για καταθέσεις

Επιπλέον ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις από υπαλλήλους που είχαν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο και να διερευνηθεί αν υπήρξε – όπως έχει ήδη υποστηρίξει ο κ. Τερεζάκης – αποστολή με mail του συγκεκριμένου ψηφιακού αρχείου σε διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ. Ο στόχος; Σε δεύτερη φάση να εντοπιστεί – αν είναι εφικτό – και ποιοι τελικά έκαναν τη σχετική «συρραφή» συνομιλιών μηχανοδηγών διαφορετικών αμαξοστοιχιών.

Πλέον η δικογραφία βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη 16 Απριλίου στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας που καλείται – μαζί με τα εκατοντάδες συμβάντα κλοπών, διαρρήξεων κ.λπ. που χειρίζεται καθημερινά – με τα… ελάχιστα μέσα που διαθέτει και το ελλιπές προσωπικό του να διερευνήσει κι αυτή την τόσο σύνθετη υπόθεση. Και να δώσει απαντήσεις στα τόσα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στη χώρα μας.

Εισαγγελία Αρείου Πάγου

Πειθαρχική έρευνα με φόντο το «μπάζωμα»

Η έρευνα για το επονομαζόμενο «μπάζωμα» του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας παίρνει νέες διαστάσεις μετά την παραγγελία για τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας που ζήτησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Αφορά την εισαγγελέα Πρωτοδικών, η οποία εξέδωσε προσφάτως απορριπτική διάταξη για τη μήνυση που είχαν υποβάλει συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη. Στη συγκεκριμένη μήνυση οι συγγενείς υποδείκνυαν ως πιθανό υπεύθυνο τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο στον οποίο φαίνεται να επικεντρώνεται εκ νέου το σχετικό ενδιαφέρον. Και όλα αυτά μετά τις αρνήσεις υπηρεσιακών παραγόντων της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας ότι είχαν δώσει τη σχετική εντολή. Ο κ. Τριαντόπουλος, στον οποίο απευθύνθηκε «Το Βήμα», εξακολουθεί να μην απαντά σε σχετικά ερωτήματα που του έχει θέσει.