Ενας φημισμένος ιρλανδός πολιτικός του 19ου αιώνα, ο Ντάνιελ Ο’ Κόνελ, συνήθιζε να λέει ότι «τίποτα δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό αν είναι ηθικά λάθος». Πόσο αταίριαστος δείχνει όμως αυτός ο κώδικας αξιών στην πολύ σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών.

Υπό το βάρος των ραγδαίων αποκαλύψεων ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απομακρύνει το alter ego του, και για πολλούς τον άνθρωπο που είχε τον απόλυτο έλεγχο της κυβερνητικής λειτουργίας, Γρηγόρη Δημητριάδη. Ηταν 5 Αυγούστου του 2022 όταν ο ανιψιός του Πρωθυπουργού εγκατέλειψε άρον άρον το Μέγαρο Μαξίμου.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η κυβερνητική παράταξη προσπάθησε να συγκαλύψει τις πτυχές της υπόθεσης που προκάλεσε σάλο όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και εξέθεσε την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί το σχετικό πόρισμα της Δικαιοσύνης προκειμένου να μάθει η κοινή γνώμη για ποιον λόγο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα παρακολουθούνταν από κέντρα και παράκεντρα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι πολίτες ενημερώθηκαν ξαφνικά από τα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γευμάτισε με τον Γρηγόρη Δημητριάδη σε γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει ότι ο Πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να συναντά τους συγγενείς του. Αδιαμφισβήτητα, ναι.

Ωστόσο την ίδια ώρα οποιοσδήποτε μπορεί επίσης να αντιληφθεί ότι ο ιδιαίτερα καλά εκπαιδευμένος στην επικοινωνία Πρωθυπουργός, αν ήθελε να έχει κρατήσει αυτή την επικοινωνία ιδιωτική, θα την είχε κρατήσει και όχι να δώσει την εντύπωση πως ενορχήστρωσε τη διαρροή των φωτογραφιών. Ή μήπως να περάσει το μήνυμα;

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η υπόθεση των υποκλοπών παραμένει ανοιχτή ως προς την ποινική της διερεύνηση. Την πολιτική ευθύνη του κ. Δημητριάδη στο «σκάνδαλο», όπως χαρακτήρισε την υπόθεση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο debate απαντώντας σε ερώτηση του Mega, την αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό και τον απέπεμψε.

Αρα με τη δημοσιοποίηση της συνάντησης, τι μήνυμα λαμβάνουν οι δικαστικοί που εξετάζουν την υπόθεση; Τι μήνυμα λαμβάνουν οι υπουργοί που ενημερώθηκαν και επίσημα ότι υπήρξαν θύματα παρακολούθησης; Δικαιούται κανείς να αναρωτηθεί μήπως αυτό ήταν μια προαναγγελία επιστροφής του «πολύτιμου» κ. Δημητριάδη στα εσωτερικά της κυβέρνησης.

Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια για μια υπόθεση που παραπέμπει σε λατινοαμερικάνικες πρακτικές του υποκόσμου και καθόλου σε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ο Ο’ Κόνελ παραμένει επίκαιρος. Το «πολιτικά ορθό» πρέπει να ταυτίζεται με το «ηθικό», είτε αυτό μάς συμφέρει είτε όχι…