Με τα όσα δραματικά συμβαίνουν στη Γάζα με κίνδυνο να εξελιχθούν σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, έχει σχεδόν λησμονηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και έπαψε ξαφνικά να είναι περιζήτητος ως τηλεοπτικός αστέρας ο πρόεδρός της Ζελένσκι. Βεβαίως οι μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών δεν σταμάτησαν, αλλά η απουσία θεαματικών εξελίξεων σχεδόν μηδένισε το σχετικό ενδιαφέρον των μέσων δημοσιότητας, ενώ καταφανώς έχουν κουράσει και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Μία αξιοπρόσεκτη εκτίμηση των εξελίξεων στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας διατύπωσε ο διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Σακς («Καθημερινή», 29/10). Θεωρεί εν πρώτοις ότι η Ουκρανία έχει καταστραφεί στο πεδίο της μάχης με τρομακτικές απώλειες. Και η Ρωσία κερδίζει στον πόλεμο φθοράς. Ταυτόχρονα διαπιστώνει φθίνουσα υποστήριξη της Ευρώπης στη στρατηγική των Αμερικανών περικύκλωσης της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από το ΝΑΤΟ. Ηδη έπαψαν να συνομιλούν με την Ουκρανία πέραν της Ουγγαρίας και η Πολωνία και η Σλοβακία, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ Μακρόν, Μελόνι, Σάντσεθ, Σολτς και Σούνακ συγκεντρώνουν πλέον ποσοστά αποδοκιμασίας υψηλότερα απ’ ό,τι αποδοχής.

Στα αρνητικά των εξελίξεων για το Ουκρανικό προστίθεται ήδη και η περικοπή της οικονομικής στήριξης από τις ΗΠΑ. Και ήδη η Ουκρανία κινδυνεύει με οικονομική, δημογραφική και στρατιωτική κατάρρευση. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι απώλειές της σε μάχιμους και μη και τείνει να εξαντληθεί το πυροβολικό της, η αεράμυνα και τα άρματα μάχης. Με αυτά τα δεδομένα ο καθηγητής Σακς θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τα οποία προέβλεπαν περικύκλωση της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Κατά τον αρθρογράφο ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να ενημερώσει τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και να έρθει μαζί του σε νέα συμφωνία για τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχθεί ρωσικές επεμβάσεις στα υφιστάμενα κράτη της συμμαχίας. Η νέα συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει και τους πυρηνικούς εξοπλισμούς.

Ιδιαίτερα δύσκολο για την πλευρά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αλλά και απόλυτα αναγκαίο θα καταστεί να πείσουν την Ουκρανία να συμφωνήσει σε νέα σύνορα, τα οποία άλλωστε έχουν σχεδόν διαμορφωθεί από τα εδάφη που ήδη ελέγχει η Ρωσία. Αυτά περιλαμβάνουν τη συντριπτικά εθνοτικά ρωσική Κριμαία και τις έντονα εθνοτικές περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Οι αλλαγές των συνόρων θα πρέπει να συνοδευθούν από εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία και από πλευράς Ρωσίας και από πλευράς ΝΑΤΟ. Αυτονόητα θα αρθούν όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και θα αποκατασταθούν οι εμπορικές, οικονομικές, πολιτιστικές και τουριστικές σχέσεις τους.

Και όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Σακς, «ήρθε η ώρα να ακούσουμε και πάλι Κραχμάνινοφ και Τσαϊκόφσκι». Και έτσι πληροφορούμαστε ότι η αντιρωσική υστερία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα τουλάχιστον στις ΗΠΑ, ώστε να έχουν απαγορευθεί οι συναυλίες με έργα ρώσων συνθετών ακόμα και παγκόσμιου σεβασμού και εκτίμησης.

Ευτυχώς αυτή η απαγόρευση δεν επεβλήθη σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και έτσι στην Ελλάδα συνεχίσαμε να απολαμβάνουμε τις συνθέσεις ρωσικής κλασικής μουσικής, όπως πρόσφατα το περίφημο δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ στο Μέγαρο Μουσικής.