Πριν από μία εβδομάδα έφυγε από τη ζωή ένα αγγελούδι, ο μόλις 6 ετών Θωμάς από τα Γρεβενά, προδομένος από την καρδιά του. Οι γονείς του, απέναντι στον μεγαλύτερο πόνο που μπορεί να νιώσει άνθρωπος, αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του για να χαρίσουν τη ζωή σε άλλα παιδάκια.

Υποκλιθήκαμε όλοι βαθιά στη δύναμή τους. Λίγες ώρες μετά μάθαμε ότι ιταλοί γιατροί έφταναν στη χώρα μας για να παραλάβουν την καρδιά, το ήπαρ και τους  πνεύμονες του Θωμά προκειμένου να τα μεταμοσχεύσουν σε τρία μικρά παιδιά στη δική τους χώρα.

Η ζωή ενός μικρού παιδιού, οπουδήποτε στον πλανήτη, έχει ανεκτίμητη αξία. Αλλά εδώ άραγε δεν υπήρχαν αντίστοιχες ανάγκες; Ηρθε τότε για πολλούς από εμάς η τρομακτική αποκάλυψη. Στη χώρα μας, εν έτει 2023, δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις σε παιδιά για κανένα όργανο. Δεν γίνονταν δε ποτέ μέχρι σήμερα. Η μόνη μεταμόσχευση που γίνεται είναι των νεφρών, κι αυτή σε εφήβους άνω των 14 ετών. Μάλιστα, τα προγράμματα που τις επιτρέπουν εγκρίθηκαν πολύ πρόσφατα και «τρέχουν» μόνο στο Λαϊκό στην Αθήνα και στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση υπάρξει διαθέσιμο μόσχευμα από παιδί για άλλο παιδί, τότε είτε η μεταμόσχευση θα πρέπει να γίνει στη γειτονική Ιταλία είτε το μόσχευμα θα «απορροφηθεί» από ένα παιδί στη γειτονική χώρα, κι αυτό γιατί με την Ιταλία, εξαιτίας των δικών μας αδυναμιών, έχουμε υπογράψει μια ειδική διακρατική συμφωνία. Σοκ.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Η απάντηση ήταν ότι δεν έχουμε στην Ελλάδα εξειδικευμένους γιατρούς στις μεταμοσχεύσεις παιδιών. Δεν έχουμε γιατρούς γιατί δεν θέλουν να εκπαιδευτούν; Γιατί δεν υπάρχουν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης; Γιατί δεν δίνονται τα κίνητρα; Μένουμε με τα ερωτήματα. Την ίδια ώρα όμως, οι πολίτες σπάζουν τις προκαταλήψεις και αυξάνονται ραγδαία οι δηλώσεις δωρεάς οργάνων. Μετά τον θάνατο της Εμμας στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο, μέσα σε 2 εβδομάδες 2.000 πολίτες δήλωσαν δωρητές οργάνων, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Δεν είναι αδιανόητο για την πολιτεία, αντί να είναι οδηγός να παραμένει ουραγός;

ΥΓ.: Ηταν μόλις στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο που πήραν το «πράσινο φως» οι βασικές παράμετροι νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την εκπαίδευση γιατρών στις μεταμοσχεύσεις. Αν μην του δώσουν κάποια από εκείνες τις νομοτεχνικές ονομασίες. Ας το πουν «Στο όνομα του Θωμά και της Εμμας»…