Με αφορμή τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών υπουργών για την τραγωδία στα Τέμπη, στον δημόσιο διάλογο τέθηκε και πάλι το μείζονος σημασίας θέμα των προανακριτικών επιτροπών.

Των επιτροπών, που έχουν κατά το Σύνταγμα ρόλο εισαγγελέα, κάνουν έρευνα, αποδίδουν ευθύνες, στοιχειοθετούν κατηγορίες και στέλνουν τους ελεγχόμενους πολιτικούς στη Δικαιοσύνη.

Στην πράξη όμως εδώ και χρόνια η σημαντική αρμοδιότητα της Βουλής για ποινικό έλεγχο των κυβερνητικών παραγόντων έχει ευτελιστεί με ευθύνη όλων των κομμάτων.

Οσες φορές χρειάστηκε να διερευνηθεί ποινική ευθύνη για κάποιον υπουργό, η προανακριτική επιτροπή θύμιζε παλαίστρα με οξείες αντιπαραθέσεις, επιφανειακές έρευνες, πολιτικές κόντρες χωρίς νόημα, διερεύνηση στοιχείων μόνον για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους και βέβαια όλες οι καταθέσεις πριν προλάβουν να ολοκληρωθούν δίνονταν στη δημοσιότητα.

Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας πολιτικός που να θεωρεί ότι οι προανακριτικές επιτροπές λειτούργησαν για χρόνια όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Αλλωστε το γεγονός ότι τα πορίσματά τους ποτέ δεν ήταν μόνον ένα, αλλά το κάθε κόμμα έφτιαχνε και το δικό του, είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας στη λειτουργία της εν λόγω επιτροπής. Θύμιζε δηλαδή φοιτητικές εκλογές.

Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πολύ χειρότερα, αν γίνει λόγος για τις εξεταστικές επιτροπές. Εκεί πολιτικός καβγάς, κουβέντα να γίνεται και κανένα αποτέλεσμα επί της ουσίας. Το τελευταίο παράδειγμα Εξεταστικής που συγκροτήθηκε για τα Τέμπη, κινήθηκε ακριβώς στις ίδιες ράγες, προκαλώντας απογοήτευση στους πολίτες και οργή στους συγγενείς των θυμάτων.

Και φθάσαμε στο σήμερα, όπου πια οι προανακριτικές απαξιωμένες όπως είναι, ουσιαστικά γίνονται για να γίνονται.

Η περίπτωση για την τραγωδία των Τεμπών με ελεγχόμενο τον Χρήστο Τριαντόπουλο, καθιέρωσε ένα νέο μοντέλο προανακριτικής επιτροπής, εξαιρετικά σύντομης, μία ή δύο συνεδριάσεις και στη συνέχεια παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Οπως όλα δείχνουν, το μοντέλο Τριαντόπουλου πιθανότατα να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή, ελεγχόμενου υπουργού πάλι για την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά για σοβαρότερες παραλείψεις σε σχέση με την υπόθεση Τριαντόπουλου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, που έχει εκ των πραγμάτων και την πλειοψηφία στην προανακριτική επιτροπή, αν τελικά κινηθεί στην εφαρμογή του μοντέλου Τριαντόπουλου και για την έρευνα για τον Κώστα Καραμανλή, ουσιαστικά θα οδηγήσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη χωρίς η Βουλή να εκτελέσει τα καθήκοντα του εισαγγελέα, ως έχει αρμοδιότητα από το Σύνταγμα.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε καλύτερα στη Δικαιοσύνη, μιας και οι Προανακριτικές είναι απαξιωμένες. Δεν πάει όμως έτσι. Οι Προανακριτικές και οι Εξεταστικές είναι πράγματι απαξιωμένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα δεν οφείλουν να συμβάλουν στην ανάκτηση του κύρους της Βουλής, όταν καλείται να εκτελέσει καθήκοντα ποινικής έρευνας για υπουργούς.

Αλλιώς ας καταργηθούν οι εν λόγω επιτροπές με την επικείμενη αναθεώρηση και υπάρξουν άλλες προβλέψεις. Ομως η εικόνα των χαοτικών συνεδριάσεων, των πολιτικών αντιπαραθέσεων χωρίς νόημα και ουσία, πράγματι έχουν αφαιρέσει κάθε έννοια κύρους από τις επιτροπές αυτές της Βουλής. Ας μη συνεχιστεί όμως η κατρακύλα…