Το 1986, όταν δολοφονήθηκε ο γλυκός σοσιαλδημοκράτης ανθρωπιστής Ούλωφ Πάλμε, είχαμε ειρήνη στην Ευρώπη – και όλοι αναρωτιόμασταν ποιος και γιατί το έκανε· δεν μάθαμε ποτέ. Το 1963, που είχε δολοφονηθεί ο Τζον Κένεντι, είχαμε τον «ψυχρό πόλεμο» ΗΠΑ – ΕΣΣΔ· ξέρουμε ποιος τον δολοφόνησε, ξέρουμε ποιος δολοφόνησε τον δολοφόνο του, δεν μάθαμε ποτέ γιατί.

Τώρα που ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο χαροπαλεύει, έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη, ημερολόγιό μου – λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία πέφτουν οι ρωσικές βόμβες. Γνωρίζουμε ποιος τον πυροβόλησε: σεκιουριτάς, ευαίσθητος όμως, με τρεις ποιητικές συλλογές, που είχε περάσει από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις για να καταλήξει σε αυτή των δυτικόφιλων ενώ ο Φίκο ήταν ρωσόφιλος.

Οι σλοβάκοι πολιτικοί κατηγορούν οι μεν τους δε για τη «ρητορική μίσους» που καλλιεργείται στη χώρα και όπλισε το χέρι του δολοφόνου ενώ κάποιοι ήδη είπαν πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Που – αν γίνει κάτι τέτοιο – θα είναι το πρόθυρο συνολικού ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου, ημερολόγιό μου.

  • Ηδη διεξάγεται μικρός εμφύλιος με τον οποίο – εκτός από τους Γάλλους και τους διπλωμάτες των μεγάλων δυνάμεων – κανείς δεν ασχολείται: στο γαλλικό Αρχιπέλαγος της Νέας Καληδονίας μεταξύ των αυτοχθόνων Κανάκ και των υπόλοιπων Καληδονίων που έχουν εισρεύσει τους τελευταίους δύο αιώνες στα νησιά.

Οι Κανάκ πολιτικοί, παρά τα 2-3 αρνητικά δημοψηφίσματα που έχουν γίνει ως τώρα, θέλουν – όπως κάποιοι πολιτικοί της Καταλωνίας, της Κορσικής, της Σκωτίας – ανεξαρτησία· να έχουν δικό τους κράτος, πρεσβείες, αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ, μυστικές υπηρεσίες, μυστικά κονδύλια, στρατό και εξοπλισμούς και όλα τα άλλα καλούδια που έχουν τα κράτη και πολλοί τα λιγουρεύονται.

  • Και κάποιον προστάτη που να πληρώνει καλύτερα – ει δυνατόν, υπερδύναμη.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λοιπόν στη Νέα Καληδονία, οδοφράγματα, ένοπλες πολιτοφυλακές, απαγόρευση του TikTok για να σταματήσει η διασπορά του μίσους και των όπλων· μετρούν 5 νεκρούς ως τώρα.

Μοναχικός Λύκος

Και τι θέλει η Γαλλία στον Ειρηνικό; Τι να πω; Ο,τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο λίγα νησιά πιο πέρα· ό,τι οι ΗΠΑ στο Ντιέγκο Γκαρσία του Ινδικού· ό,τι η Κίνα στο Τζιμπουτί της Ερυθράς Θάλασσας. Εμένα μου φαίνεται σωστό, αφού όλοι οι άλλοι έχουν κάποιο πάτημα πέριξ της Ευρώπης, να έχει και η Ευρώπη πάτημα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

  • Είχαμε πάει με την Αννα στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας πριν από 10 χρόνια· με τρένο, από τη Βιέννη – που δεν είχε καμιά σχέση με το Eurocity που μας είχε πάει στο Σάλτσμπουργκ και έτρεχε με 210 χιλιόμετρα την ώρα. Το τρένο για την Μπρατισλάβα ήταν σαν τις θρυλικές οτομοτρίς που είχαμε κάποτε στην Πελοπόννησο – και η διαδρομή ανάμεσα σε καλαμιές, χωράφια και χαμηλά δέντρα ήταν σαν τη διαδρομή Νιοχώρι – Κυλλήνη. Κάναμε κοντά δύο ώρες για τα 70 χιλιόμετρα της διαδρομής γιατί κάπου-κάπου η οτομοτρίς σταματούσε χωρίς προφανή αιτία στη μέση του πουθενά για ώρα πολλή.

Μόλις φθάσαμε, ξέχασα την ξιπασμένη Βιέννη με τα τόσα μεγαλεία και τα τόσα νεοκλασικά μέγαρα του Θεόφιλου Χάνσεν, σαν αυτά τα λίγα της Αθήνας που ξέφυγαν, δεν κατάφεραν οι Γκάγκαροι να εμποδίσουν την οικοδόμησή τους. Επιτέλους ένιωσα σαν στο σπίτι μου στην Μπρατισλάβα: βρώμικος σταθμός γεμάτος γκράφιτι, το έδαφος κάτω ποτισμένο πετρέλαιο και λάδια σαν τους σταθμούς του Κηφισού και της Λιοσίων, λιγδερά λεωφορεία αιώνων που μύριζαν καυσαέριο, δρόμοι με άσφαλτο όλο λακκούβες, σαν οργωμένα χωράφια – όπως ακριβώς στην Αθήνα.

  • Να ήταν μόνο αυτά; Ο αριστερός, πρώην κομμουνιστής, Ρόμπερτ Φίκο συγκυβερνούσε με το ακροδεξιό κόμμα SNS – πες μου για τα λεωφορεία και τα τρένα σου, να σου πω ποιοι σε κυβερνάνε.
  • «Μοναχικός λύκος» ήταν ο δολοφόνος, δήλωσε ο σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών. O όρος υποδηλώνει κάποιον που δρα μόνος, χωρίς οργάνωση, όπως έγινε με τους δολοφόνους του πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, της υπουργού  Εξωτερικών της Σουηδίας Αννας Λιντ και του ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φορτίν.

Πάλι macédoine σαλάτα

Μακάρι να είναι έτσι· για την ακρίβεια, πρέπει να είναι έτσι, είναι υποχρεωτικό να είναι έτσι. Γιατί αλλιώς, αν υπάρχουν από πίσω οργανώσεις και μυστικές υπηρεσίες, καλύτερα ας μετακομίσουμε από τώρα σε κάποιο ξερονήσι του Ειρηνικού ή ας ανεβούμε λαθρεπιβάτες σε πύραυλο του Ιλον Μασκ που θα φεύγει για τον Αρη· να κάνει και αυτός κάτι για το καλό της ανθρωπότητας, έστω και άθελά του.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι τα σλοβακικά κόμματα θα φερθούν ψύχραιμα, δεν θα οξύνουν τη διχόνοια και την πόλωση και ας ασχοληθούμε με τα δικά μας, ημερολόγιό μου.

  • Με τη σεβαστή καθηγήτρια Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία θέλει να είναι πρόεδρος όχι μόνο της Βόρειας αλλά όλης της Μακεδονίας. Κάποιος Νίκολα Γκρούεφσκι που είχε ομοίως το όνειρο να είναι η Θεσσαλονίκη επίνειο των Σκοπίων, κρύβεται στην Ουγγαρία του Ορμπαν για να γλιτώσει τα δικαστήρια – καλύτερο, εδώ που τα λέμε, από το να σκοτώνεις γυναικόπαιδα όπως ο Νετανιάχου για τον ίδιο λόγο.
  • Η άπληστη πρόεδρος έδωσε έτσι την ευκαιρία στα «Παιδιά του Σαμαρά» Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη να ξεσπαθώσουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σωστό – γιατί σε μας ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε πολιτικά μετά από όσα διέπραξε για το «Ονομα» αλλά έγινε και πρωθυπουργός.

Τώρα που το σκέφτομαι, αναρωτιέμαι: μήπως υποβάθμισα τους Σλοβάκους γράφοντας παραπάνω ότι μας μοιάζουν;

  • Τώρα που κλείνω τις σελίδες σου, χαροπαλεύει ακόμη στην εντατική ο Ρόμπερτ Φίκο. Μακάρι να σωθεί ο άνθρωπος, το έχουμε όλοι οι Ευρωπαίοι ανάγκη.

Αλληλογραφία

«Στην τελική ευθεία» υδροδρόμια και υδροπλάνα. Αυτή η ρημάδα η ευθεία πόσα ναυτικά μίλια μήκος έχει;
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΠΕΛΠΙΣ ΥΔΡΕΠΙΒΑΤΗΣ

Χάσαμε στο ζάρι. Την επόμενη φορά με τράπουλα, καινούργια και προωθημένη: Βαλές και Ντάμα στο ίδιο φύλλο.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Δεν φέραμε εξάρες, πάντως το ρίξαμε το ζάρι. Επιστρέφουμε τώρα στο καθημερινό ζόρι. Συνεχίζει βέβαια το θεϊκό αγόρι, ο Χρόνος, πεσσούς να παίζει και να μας περιπαίζει…
ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΑΚΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χειροπιαστός και σκληρός ο φόβος για τα παιδιά στη Ράφα· αόρατος και απρόβλεπτος για τον κόσμο, από τη Χαμάς.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Τι σημασία έχει αν σε ισλαμικό κράτος αποκεφαλίζουν ή μπουντρουμιάζουν κομμουνιστές ομοφυλόφιλους και «ανυπάκουες» γυναίκες; Σημασία μόνο έχει η αντίσταση στον κακούργο δυτικό ιμπεριαλισμό.
ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ – ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

«Να αφυπνίσουμε την Ευρώπη!», το «καθαρό και σαφές μήνυμα» προοδευτικών Δημάρχων, που εκόμισε από το παρισινό «μετερίζι» ο Δούκας των Αθηνών. Ναι, αλλά πώς; Με παραδοσιακά ξυπνητήρια ή μέσω κινητών;
ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ (ΑΠΟ)ΤΡΟΠΑΙΟΝ

Αλλάζουν οι καιροί / περνούν τα χρόνια / του κόσμου το ποτάμι είναι θολό…, έγραφε ο μεγάλος Γκάτσος. Σήμερα είναι ακόμα πιο θολό, σχεδόν λάσπη. Προσδοκούμε την πλημμύρα της κάθαρσης.
ΠΟΛΙΤΗΣ Χ

«Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» παραδέχθηκε ο αγαπητός Κυριάκος απευθυνόμενος στον αγαπητό Ταγίπ. Αναρωτιέμαι αν θα αρκούσαν εκατέρωθεν χασμουρητά κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους, για να δηλώσουν τη διαφωνία τους.
ΜΗΛΙΟΣ

Ενδιαφέρον θα είχε μία συνάντηση των πρωτοκλασάτων υποψηφίων για την Ευρωβουλή, στην οποία θα συζητούσαν ευρωπαϊκά θέματα στα αγγλικά. Θα αποτελούσε κριτήριο για τις επιλογές μας. Ηδη φαντάζομαι τον Αυτιά να διαλογίζεται με τον Αρβανίτη στα αγγλικά! Μούρλια κατάσταση!
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Με ΤΑ «ερντογανικά» της γείτονος ψαχνόμαστε, με ΤΑ ευρωεκλογικά της Ευρώπης ανανεωνόμαστε και με ΤΑ άσματα της Eurovision μερακλωνόμαστε…!
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΤΑ-ΤΑ-ΤΑ

…τέλη γδάρτη και παλουκοκαύτη το Πάσχα των ρωμαιοκαθολικών, οι καιρικές συνθήκες προσομοίαζαν γλυκό ύστερο Ιούνη… αρχές μυρωδάτου, αλέγκρου και διονυσιακού Μαΐου το αντίστοιχο των ορθοδόξων, τη Διακαινήσιμο ο βασιλιάς ήλιος δυσεύρετος και οι θερμοκρασίες χειμερινές… Γρηγοριανό και Filioque μοιάζουν ήδη λυμένα…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΕΚ ΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΟΡΜΩΜΕΝΟΣ…