Οταν μου ζητήθηκε ευγενώς να γράψω με περίπου 800 λέξεις τι σημαίνει για εμένα η ναυτιλία και κυρίως ποιο μήνυμα θα ήθελα να διαβάσουν όποιοι θα έχουν τον χρόνο και τη διάθεση, όπως κάνετε εσείς που διαβάζετε την τοποθέτησή μου (τουλάχιστον μέχρι αυτό το σημείο), μου ήρθε στο μυαλό το ρητό «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».

«Το μεγαλείο της ελληνικής ναυτιλίας και οι αναρίθμητες άγνωστες στην Ελλάδα ευκαιρίες της». Αυτό θα έγραφα λακωνικά.

Η ναυτιλία από μόνη της λέει πολλά και η ελληνική ναυτιλία ακόμα περισσότερα. Η ναυτιλία όμως δεν είναι μόνο τα πλοία της. Είναι όλοι οι κλάδοι επαγγελματικών κατηγοριών που σχετίζονται με τα πλοία τόσο με την καριέρα στη θάλασσα όσο και στη στεριά.

Εάν βάζατε μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, να είστε σίγουροι πως θα βρισκόσασταν σε μια ουτοπία. Ενώ βάσει ποσοστών είμαστε αδιαμφισβήτητα η πρώτη δύναμη στον κόσμο, τα ποσοστά επίγνωσης των ευκαιριών στις ελληνικές οικογένειες της επικράτειας που προσφέρει η ναυτιλία είναι απογοητευτικά χαμηλά.

Θυμάμαι, πριν η ναυτιλιακή κοινότητα μου δώσει την τιμή και την ευθύνη να με εκλέξει αντιπρόεδρο του ΝΕΕ, πήγαινα πριν από επτά-οκτώ χρόνια στα σχολεία να μιλήσω για τη ναυτιλία και η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών (και σίγουρα και των οικογενειών τους) δεν ήξερε… Τα άκουγαν για πρώτη φορά κι εγώ ένιωθα πως τους κορόιδευα, γιατί τα παιδιά είχαν σχεδόν χαράξει την πορεία που θα ακολουθούσαν, μια και μιλούσα σε παιδιά του Λυκείου.

Στα 30 παιδιά κάθε τάξης ζήτημα να ήξεραν τα πέντε, συνήθως λιγότερα. Και όλα αυτά στην Αθήνα. Εάν εξαιρέσεις κάποια νησιά με ναυτική παράδοση, είμαι σίγουρος πως στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια θα υπάρχουν τάξεις που ίσως να μην ξέρει ούτε ένα παιδί…

Προφανώς όλες και όλοι μας που ασχολούμαστε με τη ναυτιλία, και δη σε θεσμικά όργανα, είμαστε υπεύθυνοι. Μακριά από εμάς το να τάζουμε. Αντε να τάξεις σε ένα παιδί ότι θα βρει δουλειά στη ναυτιλία και να μη βρίσκει. Πώς θα νιώσουμε; Ομως αποτελεί υποχρέωσή μας και φυσικά όλων μας, όπως κράτους/ ενώσεων/φορέων/εταιρειών/ΜΜΕ/ πανεπιστημίων/ιδιωτών, να μεταφέρουμε και να κοινοποιήσουμε σε κάθε σπίτι, σε κάθε ελληνίδα και έλληνα πολίτη τις ρεαλιστικές ευκαιρίες που προσφέρει δυνητικά η ναυτιλία καθώς και τις ρεαλιστικές συνθήκες εργασίας.

Ηρθε η στιγμή να μιλήσουμε και να δημοσιοποιήσουμε ευρέως τον φανερό μας θησαυρό και να ενημερωθεί κάθε οικογένεια στην Ελλάδα για τις δυνατότητες και τα οφέλη της ναυτιλίας. Γιατί όπως στο μυαλό μας με πρώτη σκέψη στο άκουσμα Ελλάδα φαντάζομαι μας έρχονται έννοιες όπως καλός καιρός, ωραία νησιά, καλό φαγητό, έτσι θα πρέπει στις πρώτες σκέψεις να έρχεται και η ναυτιλία.

Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι λυπηρό να μη γνωρίζει η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών μας για τη ναυτιλία στη χώρα μας, διότι η ναυτιλία αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας και έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό μας. Η άγνοια για τη ναυτιλία συνεπάγεται την απώλεια μιας σημαντικής πτυχής της ελληνικής ταυτότητας και την αμέλεια προς έναν κλάδο που συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

Η ναυτιλία αποτελεί μέρος της παράδοσης και της ιστορίας της Ελλάδας. Από την αρχαιότητα, οι Ελληνες ήταν γνωστοί για τις ναυτικές τους ικανότητες και την εξερεύνηση των θαλασσών. Η ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά συνδέεται στενά με τη θάλασσα και τη ναυτιλία, και η άγνοια για αυτή την κληρονομιά μειώνει τον σεβασμό προς την ιστορία και την παράδοσή μας.

Η ναυτιλία παρέχει ποικίλες ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Είναι ένας κλάδος με πολλές δυνατότητες και προοπτικές για καινοτομία και ανάπτυξη. Η γνωστοποίηση αυτών των προοπτικών στην ελληνική επικράτεια ενθαρρύνει την υποστήριξή τους σε επενδύσεις και καινοτομικά έργα στον κλάδο της ναυτιλίας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της θέσης της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας.

Η ναυτιλία προσφέρει ευκαιρίες για μια καριέρα στη θάλασσα και μετέπειτα στη στεριά, καθώς οι νέοι μπορούν να εργαστούν σε πλοία που πλέουν σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές ακόμα και κοντά στα σπίτια τους, αν δεν θέλει κάποιος να κάνει καριέρα στα ποντοπόρα.

Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές βιομηχανίες στον κόσμο, αποτελεί έναν στρατηγικό κλάδο για τη χώρα και συμβάλλει στην ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου και στη διατήρηση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας.

Επιγραμματικά, ο κλάδος αυτός προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες με πάνω από 100 κατηγορίες επαγγελμάτων σε όλον τον κόσμο και επιτρέπει στους νέους να εργαστούν και να ζήσουν είτε στην Ελλάδα είτε σε διάφορες χώρες και πολιτισμούς. Η έλλειψη ενημέρωσης για αυτόν τον κλάδο σημαίνει χαμένες ευκαιρίες απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης για τους νέους.

Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε.

Οι ευκαιρίες δεν περιμένουν. Η ναυτιλία προσφέρει πολλές και πρέπει να τις γνωστοποιήσουμε όλες χωρίς αναβολές.

Ο κ. Γιώργος Αλεξανδράτος είναι αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά.