Το «Πυθαγόρειο» Γενικό Λύκειο Σάμου θα ήθελε με μεγάλη χαρά να σας ταξιδέψει στο νησί της Σάμου, το επονομαζόμενο και νησί του Πυθαγόρα. Η ίδρυση του σχολείου θα μπορούσε χρονικά να τοποθετηθεί το 1855, κατά την περίοδο της Ηγεμονίας, με ηγεμόνα τον Ιωάννη Γκίκα, ο οποίος όπως αναφέρει ο Ιωάννης Δ. Βακιρτζής στην «Ιστορία της Ηγεμονίας της Σάμου 1834-1912» είναι και ο «νονός» του σχολείου.

Ετσι λοιπόν το σχολείο αποκτά το όνομα του ενδοξότερου, σύμφωνα με τον Γκίκα, ανθρώπου που έδωσε το νησί. Το πρώτο κτίριο, στο οποίο στεγάστηκε, οικοδομήθηκε το 1882 βόρεια του Αρχαιολογικού Μουσείου επί της οδού Γυμνασιάρχου Κατεβαίνη, όταν ήταν ηγεμόνας ο Κ. Αδοσίδης. Στην πρόσοψη του κτιρίου και πάνω από την κεντρική είσοδο είναι χαραγμένη πάνω σε λευκό μάρμαρο ανάγλυφη η μορφή του Πυθαγόρα με την επιγραφή «Πυθαγόρας Σαμίων» και στο κτίριο αυτό σήμερα στεγάζονται το 1ο Δημοτικό και 1ο Νηπιαγωγείο της πόλης της Σάμου.

Από το 2002 έως και σήμερα το σχολείο μας στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο τεχνολογικά κτίριο στη δυτική πλευρά της πόλης, ανήκει στη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελεί ημερήσιο γενικό λύκειο, το μοναδικό στον Δήμο Ανατολικής Σάμου και είναι το μεγαλύτερο σχολείο του νησιού τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και μαθητικό δυναμικό.

Η παρουσία όμως ενός σχολείου δεν καθορίζεται μόνο από το κτίριο και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά κυρίως από τις γενιές μαθητών και εκπαιδευτικών που έχουν αφήσει και συνεχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Το σχολείο μας αγκαλιάζει όλους τους μαθητές στο σύνολό τους και κάθε έναν ξεχωριστά με σκοπό να τους προετοιμάσει για ένα σταθερό ξεκίνημα σε μια κοινωνία που οι ίδιοι θα εξελίξουν προσπαθώντας να την κάνουν καλύτερη από ό,τι την παρέλαβαν. Η ιστορία του σχολείου αντικατοπτρίζεται σε όλους εκείνους τους μαθητές που φοίτησαν σε αυτό και αποτελούν ενεργά μέλη πια της σαμιακής και ελληνικής κοινωνίας.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά «Το Βήμα» για τη μεγάλη τιμή που μας έκανε δίνοντάς μας την ευκαιρία να προβάλουμε τον τόπο μας και να σας ευχηθούμε… καλωσορίσατε στη Σάμο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ευστρατίου ήταν διευθυντής του «Πυθαγορείου» Γενικού Λυκείου Σάμου την περίοδο συγγραφής της εφημερίδας.