Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι στις μικρές πόλεις οι ευκαιρίες για ενασχόληση με τις τέχνες είναι από λίγες έως ελάχιστες και για να είμαι ειλικρινής, δεν θα διαφωνήσω. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις και μια από αυτές είναι η πόλη της Σάμου που κατάφερε παρά τις όποιες δυσκολίες να δημιουργήσει πριν από αρκετά χρόνια μία θεατρική ομάδα την οποία διατηρεί έως και σήμερα. Η Θεατρική Ομάδα Σάμου δραστηριοποιείται στο νησί χαρίζοντας σε όλους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το θέατρο.
Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της έχουν υπάρξει μοναδικές παραστάσεις, γεμάτες ενέργεια και γέλιο, πράγμα που οφείλεται κυρίως στην αφοσίωση όλων των συμμετεχόντων. Με δεδομένη τη σταθερά ανοδική της πορεία στα όρια του νησιού η Θεατρική Ομάδα Σάμου αποφασίζει να ανοίξει τα φτερά της ή καλύτερα να… σαλπάρει για να σας συναντήσει και να σας διηγηθεί την ιστορία της. Σε αυτό το «ταξίδι» θα είναι καπετάνιος μας ο πρόεδρός της κ. Γιάννης Μανδουραράκης. Ο κ. Μανδουραράκης είναι εκπαιδευτικός τριάντα τρία χρόνια και τα τελευταία δεκαοκτώ έχει τη θέση του διευθυντή στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου. Ο ίδιος είναι μέλος της Θεατρικής Ομάδας Σάμου από το 1997 και έχει αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.
Η ιστορία της ομάδας
Η Θεατρική Ομάδα ιδρύθηκε το 1985 από μία ομάδα ερασιτεχνών με κύριους συντελεστές τους κυρίους Στέλιο Μάρκου, Αντώνη Βογιατζή, Κώστα Φώτεινα, τις κυρίες Μαρία Βενέτη, Φιλιώ Αλεξοπούλου και άλλους. Συνολικά έχουν υπάρξει περίπου εβδομήντα παραγωγές και κάποιες από αυτές έχουν γίνει σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου και άλλους πολιτιστικούς συλλόγους. Τα φετινά έργα του θιάσου είναι οι «Φυλακισμένες» των Ignacio del Moral και Veronica Fernandez και «Το Βέλος που δεν πληγώνει» του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Η πρώτη ήταν η κύρια παράσταση, η οποία ερμηνεύτηκε από είκοσι δύο ηθοποιούς και αρκετά βοηθητικά μέλη, ενώ η δεύτερη αντίστοιχα ήταν η παιδική, στην οποία έλαβαν μέρος δώδεκα ηθοποιοί, μερικοί από τους οποίους ήταν κάτω από δεκαοκτώ ετών. Οι παραστάσεις ανέβηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η θεατρική ομάδα με την κύρια παράστασή της συμμετείχε στην 34η ετήσια συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που διοργανώθηκε στη Σύρο.
Σύμφωνα με τον κ. Μανδουραράκη η μεγαλύτερη επιτυχία της Θεατρικής Ομάδας της Σάμου είναι ότι κατάφερε να φέρει τον κόσμο στα θέατρα της πόλης. «Ο αριθμός των ανθρώπων που παρακολουθεί την ομάδα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια» θα πει ο κ. Μανδουραράκης, καθώς η εξαιρετική ποιότητα που προσφέρουν τα έργα της σε συνδυασμό με το ακούραστο κέφι των ηθοποιών έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερο κόσμο στην ενασχόλησή τους με το θέατρο. Σε ένα από τα πρόσφατα έργα τους «Ποια Ελένη;» των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα περίπου 2.700 θεατές παρακολούθησαν την παράσταση μόνο στο νησί της Σάμου. Να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογη επιτυχία είχε η συγκεκριμένη παράσταση και στο νησί της Λέσβου, όταν η ομάδα συμμετείχε στην 33η ετήσια συνάντηση Ερασιτεχνικών Ομάδων Αιγαίου τον Οκτώβρη του 2022.
Η ομάδα του σχολείου μας
Και αφού το θέατρο μπήκε στη ζωή των κατοίκων της Σάμου, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την εξέλιξη και η μαθητική κοινότητα της πόλης μας. Το σχολείο μας έχει δική του θεατρική ομάδα και κάθε χρόνο ανεβάζει παραστάσεις για τα σχολεία της πόλης. Επειτα από τρία χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας, η θεατρική ομάδα του σχολείου ανασυγκροτείται και με τη βοήθεια και τη στήριξη των υπεύθυνων καθηγητριών Αλίκης Μαμουλή, Ειρήνης Λεκκού και Κωνσταντίνας Βαμβάτσικου ανέβασε φέτος τη θεατρική παράσταση «Αμοίρου Οδύσσεια» του Ν. Σπυρόπουλου.
Οπως θα πει η κυρία Μαμουλή στον εναρκτήριο λόγο της στην πρεμιέρα της παράστασης, το θέατρο δεν προσφέρει στα παιδιά μόνο διασκέδαση, που αδιαμφισβήτητα την έχουν ανάγκη, αλλά τους διδάσκει πράγματα. «Μέσα από το θέατρο τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι υποχρέωση, τι είναι υπευθυνότητα, τι είναι ευθύνη, τι είναι συμπερίληψη, τι είναι συλλογικότητα, αλλιώς μας έρχονται και αλλιώς μας φεύγουν».
Είναι σημαντικό για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους να ασχολούνται με ποιοτικές και δημιουργικές δραστηριότητες και να εξοικειώνονται με τις τέχνες. Είμαστε πολύ τυχεροί που στο νησί μας μάς δίνεται αυτή η δυνατότητα, καθώς υπάρχει η αγάπη για το θέατρο και άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό.