Είναι πλέον γνωστό πως η τάση των νέων να εγκαταλείπουν τη γενέτειρά τους αυξάνεται. Αυτή η γενική τάση υπάρχει και στον Πολύγυρο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως δεν ικανοποιεί τις ψυχαγωγικές τους ανάγκες; Μήπως δεν ικανοποιεί τις βιοποριστικές τους ανάγκες; Μήπως; Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να αναφερθώ σε όλες τις περιοχές, αλλά σίγουρα μπορώ να αναφερθώ στον δικό μου τόπο, τον Πολύγυρο!

Θα ήθελα να αναφερθώ στους λόγους για τους οποίους θεωρώ πως υποβαθμίζεται η περιοχή, καθώς και να παρακινήσω τους νέους να δημιουργήσουν, να χτίσουν, να αναπτύξουν και να αναπτυχθούν στον τόπο μας. Είναι ο Πολύγυρος ιδανικό μέρος κατοικίας για ανθρώπους κάθε ηλικίας; Οι απόψεις μπορεί να διίστανται. Η δική μου, όμως, είναι μία και απαράλλαχτη.

Φυσικά και είναι! Ο Πολύγυρος πληροί και με το παραπάνω τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί πόλη-δορυφόρος. Για όσους δεν γνωρίζουν, πόλη-δορυφόρος ονομάζεται μια περιοχή η οποία βρίσκεται σχετικά κοντά στη μεγαλούπολη και πολύ κοντά σε παραθαλάσσια και ορεινή περιοχή. Ετσι, λοιπόν, είναι φανερό πως ο τόπος διαθέτει ποικίλα θετικά χαρακτηριστικά (αγροτικά, τουριστικά και όχι μόνο), τα οποία βέβαια δεν έχουν αξιοποιηθεί στο μέγιστο.

Κατά την προσωπική μου άποψη, εκτός από τις παλαιότερες γενιές που κατοικούν ήδη στην περιοχή, οι νεότερες είναι αυτές που μπορούν να φέρουν τη διαφορά και να δημιουργήσουν αναπτύσσοντας αυτά τα χαρακτηριστικά. Ως νέος μπορώ να παραδεχτώ πως τα θέματα που αφορούν τη νεολαία του Πολύγυρου βρίσκονται σε αδράνεια και κυρίως η ψυχαγωγία των νέων έχει σχεδόν παραμεληθεί. Λύση είναι τελικά να εγκαταλείψουν τον τόπο; Για αρκετούς όντως είναι αυτή, δεν θα έπρεπε όμως.

Οι δυσκολίες υπάρχουν για να τις αντιμετωπίζουμε. Σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και άλλους φορείς, η νεολαία μπορεί να πετύχει την αναβίωση του τόπου. Με τη δημιουργία κέντρου ψυχαγωγίας, την αναδιαμόρφωση των αθλητικών κέντρων και τη συμμετοχή του δήμου σε προγράμματα και δράσεις που αφορούν τους νέους είναι πιθανό να αντιστραφεί η κατάσταση που επικρατεί.

Καταλήγω έτσι με τις σκέψεις ότι ο Πολύγυρος θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτιστικό, βιοποριστικό καθώς και τουριστικό κέντρο σύμφωνα με την πληθώρα θετικών γεωγραφικών και όχι μόνο χαρακτηριστικών που διαθέτει. Η εκμετάλλευση αυτών των χαρακτηριστικών σε συνδυασμό με την εμπορική ανάπτυξη του τόπου θα μπορούσε να προσελκύσει και να παρακινήσει τους νέους της περιοχής να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τα κάλλη που διαθέτει.