Των Μαρίνας Ζαχαράκη, Βιβής Γκατζιανίδου, Κωνσταντίνας Μπουρνούτη, Αουρέλιο Κόντρα

Βουνό και θάλασσα, γαλάζιο και πράσινο, παράδοση και πολιτισμός περιγράφουν την όμορφη Χαλκιδική∙ το στολίδι της Κεντρικής Μακεδονίας που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Εχει χαρακτηριστικό σχήμα τις τρεις χερσονήσους – «πόδια της Χαλκιδικής» –, μία εκ των οποίων είναι το Αγιον Ορος, ένα από τα ιερά μέρη του χριστιανισμού. Η φυσική ομορφιά και ο πολιτιστικός πλούτος προσελκύουν κάθε χρόνο αμέτρητους τουρίστες. Το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής είναι η δημοφιλής Κασσάνδρα.

Φυσική ομορφιά συνδυασμένη με κοσμοπολίτικο αέρα. Οι παραλίες είναι πανέμορφες, με καταγάλανα νερά. Θαλάσσια σπορ, οργανωμένα καταλύματα και κάθε λογής δραστηριότητες υπάρχουν σε αυτό το μέρος. Εκτός από την πολυτελή πλευρά της βέβαια, δεν λείπουν από την Κασσάνδρα οι παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και τα ιστορικά μνημεία. Το κυριότερο αξιοθέατό της βρίσκεται στη Νέα Ποτίδαια και είναι η διώρυγα της Κασσάνδρας, που ενώνει τους δύο κόλπους, τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο.

Μια αρχαία πόλη

Ωστόσο, η Νέα Ποτίδαια έχει και άλλα πολλά να δείξει σε όσους την επισκέπτονται. Είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη με μια πλούσια ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα. Είναι γεμάτη από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που αποκαλύπτουν το πλούσιο παρελθόν της. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα από την αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική εποχή, όπως κτίρια, γλυπτά, νομίσματα και κεραμικά αγγεία. Ενας από τους σημαντικότερους χώρους είναι τα ερείπια της αρχαίας πόλης, τα οποία χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. και αποτελούν σημαντικό παράδειγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Η Τορώνη, μια αρχαία πόλη με μακρά ιστορία, βρίσκεται και αυτή στην περιοχή της Κασσάνδρας. Πολυάριθμα ευρήματα και ανασκαφές έχουν αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες για το παρελθόν της πόλης, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Ενα από τα σημαντικότερα μνημεία της Τορώνης είναι το αρχαίο θέατρο κατασκευασμένο στον 4ο αιώνα.

Στην περιοχή έχει επίσης ανακαλυφθεί ένα σημαντικό ιερό του Ποσειδώνα και ένα ιερό του Αμμωνος Διός. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει επιγραφές και αγάλματα που αποτελούν σημαντικά ευρήματα για την κατανόηση των λατρευτικών πρακτικών και της θρησκευτικής ζωής στην αρχαία Τορώνη. Επιπλέον, έχουν αποκαλυφθεί τμήματα ενός αρχαίου οικισμού, με οικίες, δρόμους και άλλες δημόσιες υποδομές.

Παράλληλα, δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο τα βυζαντινά μνημεία της Κασσάνδρας που σώζονται ως σήμερα, μεταξύ των οποίων τοιχογραφημένα ξωκλήσια του 16ου αιώνα και βυζαντινοί πύργοι.

Η Σιθωνία και οι παραλίες της

Το δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής είναι η Σιθωνία. Σε σχέση με τη Κασσάνδρα, η Σιθωνία προσφέρει εκπληκτικές παραλίες με πυκνή βλάστηση και καταγάλανα νερά, δημιουργώντας έναν παράδεισο για όσους αναζητούν την ηρεμία και την απόλαυση. Η πιο γνώστη και η πιο εντυπωσιακή είναι η παραλία που ονομάζεται «Καβουρότρυπες» με τα γαλάζια νερά της και τα εντυπωσιακά βράχια. Αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο για τους λάτρεις της φυσικής ομορφιάς.

Το νησί μας, η Αμμουλιανή

Η Χαλκιδική έχει και νησί! Η Αμμουλιανή είναι το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας και ένας από τους κορυφαίους εξωτικούς προορισμούς για πολλούς και κυρίως «ανεξάρτητους» ταξιδιώτες τα τελευταία χρόνια. Για όποιον νοικιάσει σκάφος είναι εύκολο να επισκεφτεί και το σύμπλεγμα των νησιών Δρένια (ή Γαϊδουρονήσια) με τις απίστευτες παραλίες. Το χωριό της Αμμουλιανής είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι με πανέμορφες κεραμοσκεπές, αυλές γεμάτες ανθισμένα λουλούδια και μικρά σοκάκια ιδανικά για βόλτες.

Ο πνευματικός πόλος του Αγίου Ορους

Εκτός από τις παραλίες, η Χαλκιδική φημίζεται και για το τρίτο «πόδι», το Αγιον Ορος. Εναν πνευματικό πόλο που προσελκύει πιστούς και περιηγητές από όλον τον κόσμο. Τα μοναστήρια που βρίσκονται εκεί αποτελούν κέντρα εσωτερικής ειρήνης και πνευματικής ανάπτυξης, ενώ η αρχιτεκτονική τους και το πνεύμα της θρησκευτικής αφοσίωσης αναδεικνύουν την πλούσια ορθόδοξη παράδοση της περιοχής.

Και τα ίχνη του Αριστοτέλη

Επιπλέον, η Χαλκιδική είναι η γενέτειρα του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη, ο οποίος άφησε το ανεξίτηλο στίγμα του στην αρχαία φιλοσοφία και τον πολιτισμό του κόσμου. Η γνώση και η σοφία που προέκυψαν από τις σκέψεις του Αριστοτέλη εξακολουθούν να επηρεάζουν την ανθρώπινη σκέψη και την κοινωνία μέχρι και σήμερα. Οι σταθμοί είναι δύο: το πάρκο του Αριστοτέλη και τα αρχαία Στάγειρα, η γενέτειρα του σπουδαίου φιλοσόφου. Το πάρκο του Αριστοτέλη ή αλλιώς το «άλσος του Αριστοτέλη» είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο στη Χαλκιδική, σε υψόμετρο 500 μέτρων, με θέα τον κόλπο της Ιερισσού. Το άλσος προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στα αρχαία Στάγειρα.

Κοντά στη γενέτειρα του Αριστοτέλη, ανάμεσα στα Νέα Ρόδα και την Τρυπητή, η αρχαία ιστορία έχει αφήσει τα σημάδια της. Ο λόγος γίνεται για τη Διώρυγα του Ξέρξη. Ο Ξέρξης κατασκεύασε τη διώρυγα το 480 π.Χ., κατά την περίοδο των Περσικών Πολέμων, γιατί ήθελε να αποφύγει τον περίπλου του Αθω, καθώς την τελευταία φορά που το επιχείρησε είχε βυθιστεί ο στόλος του.

Το σπήλαιο των Πετραλώνων αποτελεί έναν ακόμα θησαυρό της Χαλκιδικής, με εντυπωσιακά σχηματισμένους σταλαγμίτες και σταλακτίτες που μαγεύουν τους επισκέπτες με την ομορφιά τους. Η εξερεύνηση αυτού του υπόγειου κόσμου αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία, που αποκαλύπτει τον πλούτο της φυσικής δημιουργικότητας της φύσης.

Η Ολυνθος και η Ανθεμούντα

Η Ολυνθος είναι μία ακόμα σημαντική πόλη της Χαλκιδικής με μια ιστορία που ξεκινά από τον 7ο αιώνα π.Χ. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Η πόλη ήταν χτισμένη σε δύο λόφους, τον Νότιο και τον Βόρειο. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι, νομίσματα και ψηφιδωτά. Στο νότιο τμήμα της πόλης εντοπίστηκαν τα ερείπια της αρχαίας αγοράς. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως καταστήματα, εργαστήρια και άλλες εγκαταστάσεις που αποτελούσαν τμήμα της ζωντανής οικονομικής δραστηριότητας της πόλης. Το ανακτορικό συγκρότημα της αρχαίας Ολύνθου ήταν ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης.

Τέλος, μία ακόμα πόλη της Χαλκιδικής που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων είναι η Ανθεμούντα. Η Ανθεμούντα υπήρξε κέντρο πολιτισμού και εμπορίου στην περιοχή. Τα ερείπια και τα αρχαιολογικά ευρήματα που διασώζονται μέχρι σήμερα αποτελούν πολύτιμα στοιχεία. Στην κορυφή ενός λόφου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Στο κέντρο της Ανθεμούντας βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας αγοράς. Εξω από τα τείχη της πόλης, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μια εντυπωσιακή αρχαία νεκρόπολη. Τα ταφικά μνημεία και οι ταφικές πρακτικές που έχουν έρθει στο φως αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για τις πεποιθήσεις και τον πολιτισμό των κατοίκων της Ανθεμούντας.