Βραδιά ποίησης φέτος στο σχολείο μας: Η ιστορική Σεβέρειος Βιβλιοθήκη του Παγκυπρίου Γυμνασίου υποδέχεται έναν εφηβικό έρωτα. Υπό τους ήχους της μουσικής αναβιώνουμε τον πλατωνικό έρωτα του ήρωα-μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη με τη συμμαθήτριά του Λήα Χατζηαδάμου, όπως ο ίδιος τον αποτύπωσε στην αλληλογραφία του, αλλά και στην ποίησή του. Η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη διευρύνεται για να χωρέσει η Κύπρος και η ανθρώπινη πλευρά ενός ήρωα… Ο χώρος είναι ιδανικός, γιατί είναι συνυφασμένος με τους μαθητές. Μαθητής ήταν τότε και ο Ευαγόρας, ένας ρομαντικός, ονειροπόλος έφηβος που γέμισε το «κόκκινο τετράδιό του» με στίχους για τη Λήα και την Ελλάδα.

Εμείς ως έφηβοι μαθητές που συμμετείχαμε στο θεατρικό αναλόγιο «Η λιμνούλα του ονείρου. Από την ποίηση στην αθανασία» ταυτιστήκαμε με τον ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, συνειδητοποιώντας έτσι τη σημασία της θυσίας του στην τρυφερή ηλικία των 18 χρόνων, στην ηλικία μας δηλαδή.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης είναι μια σημαντική προσωπικότητα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Στο Ιακώβιο Γυμναστήριο της Πάφου ο δεκαπεντάχρονος τότε Ευαγόρας κατέβασε και έσκισε την αγγλική σημαία που είχε αναρτηθεί εν όψει των εορτασμών των αγγλικών αποικιών για τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ, δίνοντας με την πράξη του αυτή το έναυσμα για επέκταση των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την πόλη. Σε ηλικία 17 χρόνων εντάσσεται στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Συλλαμβάνεται στα τέλη του 1956 για οπλοκατοχή και καταδικάζεται σε θάνατο διά απαγχονισμού. Παρ’ όλες τις πανεθνικές προσπάθειες να ματαιωθεί η θανατική ποινή, εκτελείται στις 14 Μαρτίου 1957 και περνά στο πάνθεο των ηρώων.

Οι στίχοι του έφηβου Παλληκαρίδη, του αιώνιου έφηβου, γεμάτοι αγνό έρωτα και αγάπη για την ελευθερία, την πανανθρώπινη αυτή αξία, τα λόγια του που διαβάσαμε και τραγουδήσαμε μας θύμισαν πως νέοι της ηλικίας μας έγιναν με τη θυσία τους παράδειγμα προς μίμηση διδάσκοντάς μας πως θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία.

Των Αντώνη Ζαχαριάδη, Ερνέστου Κωνσταντίνου