Η «Τηγανοκίνηση» είναι ένα εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών για μετατροπή τους από απόβλητα σε βιοκαύσιμα. Ξεκίνησε με πιλοτική εφαρμογή στην Κύπρο το 2011 από το Κέντρο Μελετών και Ερευνας Ακτή. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 εφαρμόστηκε παγκύπρια. Σήμερα έχουν εγκατασταθεί με τη βοήθεια του υπουργείου Παιδείας κάδοι ανακύκλωσης λαδιού σε περισσότερα από 400 σχολεία σε όλη την Κύπρο.

Με τη διαδικασία της «Τηγανοκίνησης», το τηγανέλαιο, τα διάφορα φυτικά έλαια δηλαδή, μετατρέπεται από βλαβερό απόβλητο σε ένα είδος βιοκαυσίμου, το λεγόμενο βιοντίζελ, με τη διαδικασία της μετεστερεοποίησης. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα καύσιμο το οποίο έχει παρόμοιες ιδιότητες με το πετρέλαιο κίνησης. Μια από τις κυριότερες διαφορές του βιοντίζελ από τα υπόλοιπα βιοκαύσιμα είναι ότι είναι πιο εύκολα βιοαποικοδομήσιμο, άρα δεν μολύνει σε τόσο μεγάλο βαθμό το περιβάλλον μετά τη διάσπασή του. Παράλληλα, δεν περιέχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι είναι καρκινογόνοι, όπως περιέχουν τα άλλα βιοκαύσιμα. Σημαντικό όφελός του είναι η μείωση των νοσηρών/βλαβερών αερίων που ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και η μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ειδικά το τηγανέλαιο, σε αντίθεση με άλλα βιοκαύσιμα, όπως τα καυσόξυλα και το ξυλοκάρβουνο, ελευθερώνει χαμηλότερα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα και δεν σπαταλά ποσότητες πρώτων υλών (δέντρα/κορμοί) όπως άλλα βιοκαύσιμα, αλλά προέρχεται από εντελώς ανακυκλώσιμα υλικά (το λάδι του τηγανιού μας!).

Η Κύπρος έχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά την ποσότητα αστικών αποβλήτων που παράγονται, καθώς και μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Η συλλογή οικιακών, χρησιμοποιημένων λαδιών και γενικότερα η υλοποίηση της διαδικασίας αυτής αποσκοπούν στη μείωση των περιβαλλοντικών ζημιών που προκύπτουν από τα απόβλητα των μαγειρικών λαδιών σε αποχετεύσεις και υπονόμους, καθώς και στη μείωση των αποβλήτων σε χωματερές. Μεγάλο όφελος της «Τηγανοκίνησης» είναι ότι αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Κύπρο (παραγωγή βιοκαυσίμων). Επιπλέον, εκπαιδεύει τους μαθητές, τους γονείς αλλά και την κοινωνία σε τεχνολογίες και πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά τους για την εξοικονόμηση ενέργειας. Κυρίως βοηθά τους μαθητές, οι οποίοι συνεργάζονται με την κοινότητα, και αναπτύσσει αισθήματα κοινής ευθύνης αλλά και αντίληψης σε ό,τι αφορά τον ρόλο μας στην προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, προωθείται η εταιρική κοινωνική ευθύνη και καθιερώνονται δίκτυα συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα στο σχολείο και σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Μέσω της συμμετοχής τους σε ημερίδες και παρόμοια προγράμματα οι μαθητές αναπτύσσονται πνευματικά και στη συνέχεια γίνονται ενεργοί πολίτες στο μέλλον. Το σχολείο μας εντάχθηκε και συμμετέχει στο πρόγραμμα της «Τηγανοκίνησης» εδώ και εννιά χρόνια. Υπάρχει κάδος ανακύκλωσης τηγανέλαιου στο σχολείο μας. Τα έσοδα έχουν διατεθεί για αγορά και τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, καλάθων ανακύκλωσης και για τη συμμετοχή μαθητών μας σε προγράμματα και διαγωνισμούς με θέμα το περιβάλλον.

Των Αναστασίας Παναγιώτου, Βαλέριας Πέτροβα, Ελένης Μπολιανίδου, Ιωάννας Τσιαλούπη, Μαργαρίτας Κολοκασίδου, Μαργαρίτας Μαϊμάρη, Μαρίας Μιχαήλ, Σοφίας Καλλή