Σε πολυεθνικό ενεργειακό όμιλο εξελίσσεται η ΔΕΗ έχοντας ολοκληρώσει την εξαγορά της Enel Ρουμανίας έναντι 1,240 δισ. ευρώ και έχοντας μπροστά της δύο ακόμα deals στα Βαλκάνια. Ειδικότερα, η δημόσια εταιρεία αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για την ανάθεση του έργου κατασκευής και εκμετάλλευσης του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren ισχύος 333 MW καθώς και την εκμετάλλευση του επίσης υδροηλεκτρικού έργου Tikves ισχύος 116 MW στον ποταμό Crna της βαλκανικής χώρας. Η ΔΕΗ στον διαγωνισμό συμμετείχε με την Archirodon Group.

Αιολικά πάρκα

Την ίδια στιγμή η ελληνική εταιρεία βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης δύο ή τριών έργων ΑΠΕ στη Βουλγαρία, λένε οι ίδιες πληροφορίες. Εντός των επόμενων εβδομάδων δεν αποκλείεται να υπάρξουν νεότερα, ως προς την επιλογή ενός εξ αυτών των αιολικών πάρκων. Η έξοδός της εκτός συνόρων σηματοδοτεί τον ολικό μετασχηματισμό της σε πολυεθνική δύναμη αλλά κυρίως την οδηγεί τάχιστα στην επίτευξη των στόχων της για την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της και αυτό καθώς δυναμώνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των έργων πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του ομίλου ΔΕΗ, οι επενδύσεις την πενταετία 2022-2026 θα ανέλθουν σε 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 15% θα κατευθυνθούν εκτός Ελλάδας. Η εξαγορά της Enel Ρουμανίας αντανακλά αυτές τις επενδύσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο της επέκτασης του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εργα 1,6 GW

Συνολικά, η ΔΕΗ στοχεύει στην ανάπτυξη ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 5 GW καθαρής ενέργειας το 2026, με τα τρέχοντα συνολικά κατασκευασμένα, υπό σχεδιασμό και υπό κατασκευή έργα να αγγίζουν πλέον τα 1,6 GW που αντιστοιχούν περίπου στο 30% του στόχου αυτού. Στις 23 Ιανουαρίου 2024 ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γιώργος Στάσσης, και τα μέλη της διοίκησης αναμένεται να παρουσιάσουν στους αναλυτές το επικαιροποιημένο business plan της περιόδου 2023-2027. Η εξαγορά της Enel στη Ρουμανία έχει πολλά ακόμη οφέλη και περαιτέρω δυνατότητες δημιουργίας αξίας για τη ΔΕΗ.

Τα οφέλη από συνέργειες περιλαμβάνουν ένα πλήθος δυνατοτήτων, όπως θέματα επενδύσεων, λειτουργικού κόστους, προμηθειών και άλλων οικονομικών τομέων μέχρι τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση ενέργειας, τη διανομή, τον εφοδιασμό και τα πληροφοριακά συστήματα. Με μια συντηρητική προσέγγιση, οι συνέργειες μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Κορυφαία εταιρεία

Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις θέλουν τα EBITDA του ομίλου να εκτοξεύονται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ισως το σημαντικότερο όφελος για τη ΔΕΗ είναι η αναπτυξιακή προοπτική που της προσδίδει η εξαγορά μιας καθιερωμένης και αξιόπιστης εταιρείας εκτός συνόρων στην πορεία της να γίνει κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αξίζει να τονιστεί ότι η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας.

Είναι πρώτη σε μερίδια στις ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ. Η Enel Ρουμανίας έχει 8 αιολικά πάρκα στις περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα και 5 φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας.

Κατέχει επίσης την πρωτιά στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με την εταιρεία να έχει πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Διανομή ενέργειας

Στη διανομή, κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ. δικτύου, ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα μετονομαστεί σε PPC Romania (ΔΕΗ Ρουμανίας), μεγαλώνει τον ελληνικό όμιλο και σηματοδοτεί όχι απλά την ολική επαναφορά του από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας στη φάση της ανάπτυξης και της κερδοφορίας, αλλά και της μεγέθυνσης των οικονομικών του μεγεθών και της εξωστρέφειας των δραστηριοτήτων του.

Ο Ομιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW.