Το εκρηκτικό κοκτέιλ των πληθωριστικών πιέσεων, του ενεργειακού κόστους που αυξάνεται και της επερχόμενης αύξησης των επιτοκίων, η οποία επηρεάζει σημαντικά το κόστος δανεισμού ιδιωτών και επιχειρήσεων, αναμφίβολα θα επηρεάσει τις μελλοντικές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Παρά ταύτα, η δυναμική των deals που καταγράφηκε το 2021 συνεχίζεται και εφέτος, με τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να εξακολουθούν να αναζητούν συμφέρουσες συμφωνίες. Ενδιαφέρουσες συναλλαγές λαμβάνουν χώρα στην ενέργεια, στα καταναλωτικά προϊόντα και σε πολλά άλλα industries.

Motor Oil: Την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Ελίν Verd ανακοίνωσε ο όμιλος Motor Oil. Η Verd ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων.

Στο πακέτο της εξαγοράς, που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των εποπτικών αρχών, συμπεριλαμβάνονται η εταιρεία με το εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ στον Βόλο, καθώς και η θυγατρική της, Πράσινο Λάδι ΑΕΒΕ, που συλλέγει για λογαριασμό της τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια.

Το Πράσινο Λάδι συλλέγει ετησίως περίπου 25.000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους σήμερα ανακυκλώνει, χρησιμοποιώντας τους για την παραγωγή πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Με την εξαγορά της Verd, ο όμιλος Motor Oil πρωτοπορεί στις επενδύσεις και στη δραστηριοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Με βάση την πλατφόρμα της Verd και του Πράσινου Λαδιού και σε συνδυασμό με το δίκτυο, την παραγωγική βάση αλλά και την ευρύτερη υποστήριξη και παρουσία του ομίλου, σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας περιφερειακός ηγέτης στον χώρο των ανανεώσιμων καυσίμων αλλά και της κυκλικής οικονομίας.

Το 2021 η Verd είχε κύκλο εργασιών 27,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 2,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί 67 εργαζομένους.

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Σε ηγέτη του κλάδου των γαλακτοκομικών σε ολόκληρη τη Βαλκανική εξελίσσεται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα ανακοίνωσε δύο εξαγορές.  Μετά την υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή του θεσσαλικού ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της κυπριακής Κουρούσιης, ο μεγαλύτερος παίκτης της χώρας, από άποψη τζίρου, «χτύπησε» στη Βουλγαρία εξαγοράζοντας το 100% των μετοχών της United Milk Co., θυγατρικής εταιρείας της Δέλτα (Vivartia).

Το deal πραγματοποιήθηκε μέσω της TYRBUL S.A., μέλους του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων στη Βουλγαρία, και φέρνει την ελληνική βιομηχανία, στην πρώτη θέση στην αγορά της γειτονικής χώρας.

Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός όμιλος έχει σοβαρό οικονομικό αποτύπωμα και στη Ρουμανία.

ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Οι ανακατατάξεις που συντελούνται στην κατηγορία των μικρομεσαίων παικτών της οργανωμένης λιανικής καλά κρατούν.

Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ανακοίνωσε την  εξαγορά του ομίλου σουπερμάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ και την ένταξη στο δυναμικό της των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου, αλλά και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ηλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το ευρύτατο δίκτυο των 300 καταστημάτων τους.

Πρόκειται για την 5η εξαγορά σε διάστημα μιας 5ετίας, που «ανεβάζει» την Κρητικός στο top 5 των αλυσίδων σουπερμάρκετ (εάν εξαιρεθεί η εκπτωτική αλυσίδα Lidl, η οποία δεν δημοσιεύει οικονομικά αποτελέσματα), καθώς η «δύναμη πυρός» της φθάνει πλέον στα 500 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά στην αλυσίδα Γαλαξίας.

Παπουτσάνης: Η Παπουτσάνης ανακοίνωσε την εξαγορά της σαπωνοποιίας Αρκάδι. Με τη συμφωνία αυτή η εισηγμένη εισέρχεται στις αγορές φροντίδας ρούχων και καθαριστικών γενικής χρήσεως, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο.

Ο τζίρος της «Γ. Μαλικούτης Εμπόριο Βιοτεχνία Σάπωνος Ανώνυμη Εταιρεία», που παράγει τα προϊόντα με το brand «Αρκάδι», κατά τη χρήση του 2020 παρουσίασε αύξηση 39,12% στα 2,46 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους ήταν 98.219,41 ευρώ.

Nέα εκπτωτική αλυσίδα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

Η πολωνική Pepco που διαθέτει σήμερα 2.922 καταστήματα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, από τον Οκτώβριο θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της και την ελληνική αγορά. Το πρώτο κατάστημα Pepco ξεκινά τη λειτουργία στο Piraeus Retail Park, επισφραγίζοντας τη στρατηγική συνεργασία της με την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, εταιρεία του ομίλου Fourlis.Καταστήματα Pepco πρόκειται να ανοίξουν και στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα ακολουθήσει περαιτέρω επέκταση και στην υπόλοιπη χώρα. Η Pepco δραστηριοποιείται στην πώληση ρούχων, αξεσουάρ μόδας, καλλυντικών, παιχνιδιών, ειδών οικιακού εξοπλισμού και ειδών διακόσμησης με τιμές χαμηλού κόστους.

Πέρασε στην Italgas η ΔΕΠΑ Υποδομών

Εναν χρόνο μετά την ανακήρυξη της Italgas ως προτιμητέου επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η εταιρεία άλλαξε χέρια την περασμένη Πέμπτη. Η Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΠΑ Υποδομών διόρισε στην προεδρία τον κ. Νούντσιο Φερούλι και το 5μελές ΔΣ (Νούντσιο Φερούλι, Μπάρμπαρα Μοργκάντε, Πίτερ Ντουράντε, Θεόδωρος Πανάγος και Σπυρίδωνας Φλογαΐτης). Ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ, το οποίο διόρισε την κυρία Μπάρμπαρα Μοργκάντε ως διευθύνουσα σύμβουλο.