Το ξέφρενο ανοδικό ράλι στις τιμές των αγροτικών προϊόντων τους τελευταίους 15 μήνες αφενός μεν σκορπίζει χαμόγελα αισιοδοξίας στους αγρότες, αφετέρου προβληματίζει τους καταναλωτές. Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Αιτία η πανδημία, ο παγκόσμιος πληθωρισμός που τη συνοδεύει και ο οικονομικός προστατευτισμός που επιστρέφει ύστερα από μια περίοδο πλήρους απελευθέρωσης του παγκόσμιου εμπορίου.

Η εκτίναξη της τιμής των σιτηρών (πάνω από τα 25 λεπτά το μαλακό και κοντά στα 30 λεπτά το σκληρό) έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 30% των αλεύρων, γεγονός που οδηγεί σε ανάλογη αύξηση των αρτοσκευασμάτων και του ψωμιού. Ανάλογες αυξήσεις υπάρχουν και στο καλαμπόκι και στις ζωοτροφές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κτηνοτροφία μας. Η μηδική έφτασε στα 22 λεπτά το κιλό και το κριθάρι στα 25, ενώ το καλαμπόκι πάει για τα 27 με 30 λεπτά. Εκρηκτική άνοδο σημείωσαν και τα φρούτα και λαχανικά (κεράσι, ροδάκινο, ντομάτα κ.λπ.), αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στη μειωμένη εφέτος παραγωγή λόγω των ανοιξιάτικων παγετών, ενώ σχεδόν μηδενική αναμένεται η παραγωγή αμυγδάλου εξαιτίας των θεομηνιών.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω