Το θέατρο μπαίνει δυνατά στη νέα χρονιά με πρεμιέρες, έργα και πρόσωπα που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα επιλογών. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι η παρουσία της Comedie Francaise στην Επίδαυρο με νέα παραγωγή, η πολυαναμενόμενη κάθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο αρχαίο θέατρο και η επάνοδος του Σταμάτη Φασουλή στην επιθεώρηση με μια μεγάλη παραγωγή στο Αλσος. Μια πρώτη καταγραφή αποδεικνύει ότι το θέατρο δεν γνωρίζει ούτε από δίσεκτες χρονιές ούτε από εποχές – είναι και παραμένει παντός καιρού.

Οι πρεμιέρες του χειμώνα

Μετά την επιτυχημένη «Αντιγόνη» του Ανουίγ, η Μαρία Πρωτόπαππα κατεβαίνει και πάλι τα σκαλιά του Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν για «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Χρήστος Στέργιογλου θα ερμηνεύσει την Μπερνάρντα Αλμπα, τη γυναίκα που μετά τον θάνατο του άντρα της επιβάλλει 8ετές πένθος στο σπίτι και στις κόρες της. Η επιλογή του ηθοποιού έρχεται σε συνέχεια της εξαιρετικής του ερμηνείας στον ρόλο της Δήμητρας της Λέσβου το περασμένο καλοκαίρι στην Πειραιώς 260, στο έργο «Το ρόδο είναι ρόδο». Τις κόρες της θα υποδυθούν οι Αννα Καλαϊτζίδου, Ευγενία Αποστόλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Ελένη Σπετσιώτη – τη διανομή ολοκληρώνει ο Δημήτρης Μαργαρίτης. Πρεμιέρα 24 Ιανουαρίου 2024.

Στη σκηνή του Κοτοπούλη – Ρεξ θα ανέβει στις αρχές Φεβρουαρίου «Η προξενήτρα» του Θόρντον Ουάιλντερ, σε μετάφραση – σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Η ιστορία της παμπόνηρης Ντόλι, που έχει μεταφερθεί και στη σκηνή και στη μεγάλη οθόνη ως μιούζικαλ, θα ζωντανέψει στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Παίζουν: Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ράνια Οικονομίδου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Θανάσης Δήμου, Πάνος Παπαδόπουλος, Σίμος Κακκάλας κ.ά. (από 9.2.2024).

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετά τον Γερμανό Πέτερ Στάιν και τον Αμερικανό Μποπ Ουίλσον, υποδέχεται τον ρώσο σκηνοθέτη Αντολφ Σαπίρο, ο οποίος και θα ανεβάσει Αντον Τσέχοφ και συγκεκριμένα τον «Πλατόνοφ». Και είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί αυτό το πρώιμο έργο του ρώσου συγγραφέα, που βρέθηκε μετά τον θάνατό του και χωρίς τίτλο – γι’ αυτό και καταχωρίστηκε με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα. Παίζουν: Γιώργος Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή, Ομηρος Πουλάκης κ.ά. Από 21.2.

Ο Στάθης Λιβαθινός συνεχίζει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων με μια νέα παραγωγή: Είναι το έργο του Τομ Στόπαρντ «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» σε μετάφραση του Μίνου Βολανάκη με το δίδυμο Βασίλη Ανδρέου – Νίκου Καρδώνη και φυσικά όλη την υπόλοιπη ομάδα του σκηνοθέτη (πρεμιέρα τον Φεβρουάριο).

Οι παραστάσεις της άνοιξης

Η αληθινή και αποτρόπαιη ζωή του οίκου των Τσέντσι (1599) γίνεται στα χέρια του άγγλου ποιητή Πέρσι Σέλεϊ (1792-1822) ένα έμμετρο ελισαβετιανό δράμα: είναι «Οι Τσέντσι», το έργο που έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την άνοιξη και φέρνει στη σκηνή μια ιστορία παιδοκτονίας, αιμομιξίας και πατροκτονίας με στόχο να αναδείξει την ποιητική διάσταση ακόμα και των πιο ακραίων και εγκληματικών πράξεων.

Σε μετάφραση και διασκευή του Γιάννη Νταλιάνη, δραματουργική επεξεργασία μαζί με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου, η οποία και υπογράφει τη σκηνοθεσία. Παίζουν: Γιάννης Νταλιάνης, Ελίζα Σκολίδη, Ελένη Ζαραφίδου κ.ά. Πρεμιέρα στις 06/03.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται τη νέα χρονιά με γέλιο: Ανάμεσα στις νέες παραγωγές ξεχωρίζει το έργο «Οι κωμικοί» σε κείμενο του Δημήτρη Πιατά και του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία του Δ. Πιατά. Αφιερωμένο στους πρώτους έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου, επικεντρώνεται στον λεγόμενο, τότε, έλληνα Σαρλό, τον ηθοποιό Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ, ο οποίος και αποτελεί την πρωταγωνιστική περσόνα (Ιανουάριος 2024).

Στη Θεσσαλονίκη θα ανέβει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης για το έργο «Ο κύριος Λιν και το παιδί» (πρωτότυπος τίτλος «La petite fille de Monsieur Linh») του Γάλλου Φιλίπ Κλοντέλ σε σκηνοθεσία του Γκι Κασιέρ. Πρόκειται για τη σκηνική μεταφορά του μυθιστορήματος που γράφτηκε το 2005 και πραγματεύεται με περισσή ευαισθησία την περιπέτεια ενός παππού με την εγγονή του που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν μια νέα ζωή. Η παράσταση έχει αφηγηματικό χαρακτήρα και τον ρόλο του αφηγητή έχει αναλάβει ο Μαρκουλάκης – η πρεμιέρα θα δοθεί στο ΚΘΒΕ (συμπαραγωγή με τη Λυκόφως) τον Μάρτιο του 2024.

Στο πρόγραμμα του ΚΘΒΕ ξεχωρίζουν ακόμα: «Οι ληστές» του Φρίντριχ Σίλερ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση (Φεβρουάριος 2024) και «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε μετάφραση Αννυς Κολτσιδοπούλου και σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (Απρίλιος 2024).

Τον Μάιο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σταθμός Μάνος Καρατζογιάννης θα σκηνοθετήσει την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, περίπου σαράντα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης. Μελετητής του έργου και της δραματουργίας της, ο σκηνοθέτης προτείνει τη δική του ματιά. Παίζουν: Γιώργος Δεπάστας, Βάσω Καμαράτου, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Ερμίνα Κυριαζή, Σταύρος Μερμήγκης, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιάννης Τσουμαράκης.

Οι εκπλήξεις του καλοκαιριού

Ο Σταμάτης Φασουλής επιστρέφει στο θεατρικό είδος που γνωρίζει τόσο καλά και ετοιμάζει μια νέα πλούσια παραγωγή για το προσεχές καλοκαίρι με μια καινούργια επιθεώρηση. Η νέα δουλειά του καλλιτέχνη θα παιχθεί στο Αλσος με τον τίτλο «Τότε, τώρα, πάντα». Τι θα είναι; «Μια παράσταση εναντίον όλων και υπέρ των πάντων».

Ο Θόδωρος Τερζόπουλος συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο. Ο διεθνούς φήμης έλληνας σκηνοθέτης θα σκηνοθετήσει την «Ορέστεια». Η τριλογία του Αισχύλου, η μόνη σωζόμενη του αρχαίου δράματος, εντάσσεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Εναν χρόνο πριν από τα 70ά του γενέθλια – το καλοκαίρι του 2025 το Φεστιβάλ με παραστάσεις και εκδηλώσεις προετοιμάζει τον επίσημο εορτασμό του. Να προσθέσουμε ότι η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού στην Επίδαυρο είναι οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Η Comedie Francaise, ύστερα από πρόσκληση του Φεστιβάλ και της Κατερίνας Ευαγγελάτου, θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο μια παράσταση εμπνευσμένη από την «Εκάβη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν Τιάγκο Ροντρίγκες. Αυτή η «Εκάβη» θα παιχθεί στο τέλος Ιουλίου, αφού θα έχει μόλις κάνει πρεμιέρα στην Αβινιόν

Και δύο επέτειοι…

Για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Λευτέρη Βογιατζή (2.5.2013) έχει προγραμματιστεί μεγάλη έκθεση βασισμένη στο αρχειακό υλικό που έχει περάσει στα χέρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης – με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, εκεί και θα φιλοξενηθεί.

Για τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο της Ελλης Λαμπέτη (3.9.1983), το θέατρο Σταθμός ετοιμάζει ένα αφιέρωμα στη μνήμη της ξεχωριστής ελληνίδας ηθοποιού.