Το ολομέταξο μαντίλι στους τόνους του εκρηκτικού πορτοκαλί ταίριαζε απόλυτα με τα πλατινέ μαλλιά της Εσθήρ. Μία από τις πλούσιες μπούκλες της προσπαθούσε να «δραπετεύσει» μέσα από το εντυπωσιακό, κλασικό δημιούργημα του Hermes, ζωγραφισμένο στα αγαπημένα, αισιόδοξα χρώματα του ιστορικού οίκου. Η παιδική μου φίλη έκανε τη συνηθισμένη της βόλτα στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Πέρασε μπροστά από το Trump Tower και σταμάτησε στο εμβληματικό κατάστημα Tiffany’s.

Κοίταξε το είδωλό της στις τεράστιες βιτρίνες «τυλιγμένες» στα γαλάζια χρώματα. Σκέφθηκε ότι ο στυλίστας που είχε «ανακαλύψει» στην exclusive boutique Versace και απευθυνόταν μόνο σε κορυφαίου οικονομικού επιπέδου πελάτισσες είχε πετύχει απόλυτα το λατρεμένο της στυλ.

Μια στυλιστική επιλογή που θύμιζε τη μυθική σταρ στην ταινία «Πρόγευμα στο Tiffany’s». Ενα little black dress, φλατ παπούτσια (μπαλαρίνες από τη Chanel), το μαντίλι δεμένο γύρω από τα μαλλιά της, μια μικροσκοπική κροκό Birkin τσάντα του Hermes και μαύρα τεράστια γυαλιά του Tom Ford είχαν δημιουργήσει ένα look πραγματικά tres chic. Αυτό της Οντρεϊ Χέπμπορν. Λίγο αργότερα στο εσωτερικό του καταστήματος η τουρκικής καταγωγής πωλήτρια προσπαθούσε να τη βοηθήσει στις αγορές της.

Κατάστημα Tiffany’s – Νέα Υόρκη

Κίτρινο διαμάντι, Ελληνες και Τούρκοι

Το βλέμμα της έπεσε στο ογκώδες κίτρινο διαμάντι που είχε φορέσει στο ντεκολτέ της η Μπιγιονσέ στη φωτογράφιση για το promotion του Tiffany’s. Η σκέψη της κύλησε πάνω στον χρόνο, όταν μερικά χρόνια πριν είχε συναντήσει την Εμινέ Ερντογάν μέσα στο Tiffany’s. Η σύζυγος του προέδρου της Τουρκίας κοιτούσε τότε ένα κατακίτρινο διαφορετικής όμως κοπής διαμάντι που τελικά δεν αγόρασε. Το προηγούμενο βράδυ η Εσθήρ είχε απολαύσει το δείπνο της με τούρκους billionaires (έχουν εγκαταλείψει τις βίλες τους στον Βόσπορο και ζουν μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας) οι οποίοι συζητούσαν γύρω από τις εξελίξεις στις επιχειρήσεις, την ενέργεια, την τρομερή άνοδο των πωλήσεων των έργων τέχνης στους οίκους δημοπρασιών του Big Apple και τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού στην ελληνική πρωτεύουσα. Οι τούρκοι και έλληνες επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στον πύραυλο Tayfun που ο Ταγίπ λέει ότι η Αθήνα είναι στην εμβέλειά του. Η πτωχή, αθώα, άσχετη με τις πολιτικές εξελίξεις Εσθήρ νόμισε ότι ο Tayfun είναι κάποιο νέο πιάτο της «βαριάς» αλλά γοητευτικής τουρκικής κουζίνας! Εσπευσε μάλιστα να παραγγείλει το πιάτο κάνοντας τους συνδαιτυμόνες της να γελούν κοροϊδευτικά πίσω από τις καλοσιδερωμένες πετσέτες και τα βαρύτιμα κρύσταλλα…

Μυθικές αγορές στο Πόρτο Χέλι, γαλαζοαίματοι, Αντίπαρος

Γλυπτό των Λαλάν

Η Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες και το Μαϊάμι βρίσκονται στο επίκεντρο ανθρώπων της ανώτερης οικονομικής τάξης αυτή την εποχή. Πάρα πολύς κόσμος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αγοράζοντας τρελά έργα τέχνης, αργότερα θα «πεταχτούν» στο Λος Αντζελες και τελικά θα καταλήξουν στο Μαϊάμι για την Art Basel. Η δημοπρασία Λαλάν βρέθηκε στο επίκεντρο με τα «κομμάτια» που κληρονόμησε η Ντόροθι Λαλάν. Οι εμβληματικοί γλύπτες απασχολούν πολύ έλληνες κολεξιονέρ οι οποίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε αυτούς, με πρώτους και καλύτερους στις αγορές πολλών-πολλών χιλιάδων ευρώ τρεις επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες mansions στο Πόρτο Χέλι και στις Σπέτσες. Η Εσθήρ άκουγε με προσοχή τους τούρκους μεγιστάνες του πλούτου να υποστηρίζουν ότι ο Αγιος Μηνάς στα Ζαγοροχώρια αποτελεί έναν εκπληκτικό, «εναλλακτικό» προορισμό τον οποίο επιλέγουν οι ισχυροί του χρήματος. Μέσα σε όλους αυτούς και κάποια τρανταχτά πολιτικά ονόματα. Πολύ γνωστός πάντως βιομήχανος, ο οποίος μας τηλεφώνησε από το Μόντε Κάρλο μετά το τέλος της συναυλίας της Βανέσα Παραντί (πρώην κυρίας Τζόνι Ντεπ), μας πληροφόρησε ότι η είδηση για την υπέροχη φύση του Αγίου Μηνά έχει φθάσει μέχρι τα αφτιά του ελληνολάτρη πρίγκιπα Αλβέρτου. Ο μονεγάσκος γαλαζοαίματος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Αντίπαρο λόγω της στενής φιλίας του με τον Αλεξ Κιοσέογλου.

Members’ clubs, downtown Athens, μια old money κυρία

Την επομένη, καθισμένοι όλοι στο αγαπημένο μας members’ club Zero Bond, που το προτιμούν όλοι οι επιφανείς επιχειρηματίες και το fashion world της Νέας Υόρκης, συζητούσαμε για ένα κάλεσμα μόνο για φίλους που έκανε γνωστή γκαλερίστα (μέλος της δεύτερης γενιάς μιας ιστορικής οικογένειας στον χώρο της τέχνης) με αφορμή τα γενέθλιά της. Το birthday party έγινε στο Σερσέ λα Φαμ, downtown Athens. Πολύ κοντά βρίσκεται και το σπίτι της ταλαντούχου κυρίας της τέχνης, καθώς αποφάσισε να εγκαταλείψει κάποια άλλη περιοχή της πόλης και κατοικεί πλέον στο κάτω μέρος της πολύβουης Ερμού. Σε δημοφιλές resto που επιλέγουν αυτοί που κινούνται στο downtown εμφανίστηκε γυναικεία εμβληματική μορφή στον χώρο του shipping και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας μια μικρή γλυκιά ταραχή πάνω από τα ποτήρια με το κόκκινο κρασί και τις φλόγες από τα κεριά που τρεμόπαιζαν στον νυχτερινό αέρα… Ο γάμος του υιού του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου (από τον γάμο του με την κομψή Λίζυ) και το λαμπερό δείπνο που ετοιμάζει στις 15 Νοεμβρίου το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Metropolitan της Νέας Υόρκης είναι οι ειδήσεις που απασχολούσαν μεγάλη συντροφιά ελλήνων επιχειρηματιών σε dinner στο Westchester…

Το άγγιγμα της πέρλας και του Φρόιντ

Οι γυναίκες «τυλιγμένες» σε black lama, με τις πέρλες της Οντρεϊ στον λαιμό, είναι αυτές που κινούν σε υψηλά επίπεδα τα ιδιωτικά δείπνα και τα θέματα τέχνης στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Ιστορικός τέχνης μεγάλης ηλικίας συζητούσε με σύζυγο εφοπλιστή, λάτρη της τέχνης, η οποία είχε μαζί της δύο νεαρές κοπέλες. Οι νεαρές με λαμπρές σπουδές στο art world εργάζονται ως σύμβουλοι τέχνης στην οικογένεια του πλοιοκτήτη. Οι δύο κοπέλες ενδεδυμένες ως… καλόγριες (η σύζυγος πλοιοκτήτη δεν επιτρέπει οι γυναίκες που κυκλοφορούν κοντά τους να έχουν ακάλυπτο το δέρμα τους) μιλούσαν για τις πολύ υψηλές τιμές που χτυπάνε τα έργα του Λούσιεν Φρόιντ, η μεγάλη όμως σε ηλικία συνάδελφός τους προτιμούσε να ομιλεί για τη… Μαρία Κάλλας. Η αδικοχαμένη ντίβα της όπερας, επιτέλους θα «φιλοξενείται» στο νόμισμα των δύο ευρώ, έλεγε συνέχεια με υπερηφάνεια. Μην ξεχνάμε ότι η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, την πόλη η οποία τη «μύησε» στα μυστικά της όπερας. Ενα χρυσαφένιο σύννεφο μοιάζει να τυλίγει τα πάντα. Το «Cartier» είναι τυλιγμένο σε έναν κατακόκκινο γιορτινό φιόγκο, το «Harry Winston» βγάζει μια εκτυφλωτική λάμψη. Τα Χριστούγεννα είναι ήδη εδώ.