Νέοι, ερευνητές, επενδυτές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε εταιρείες και οργανισμούς, επενδυτές, εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων και νεοσύστατες επιχειρηματικές ομάδες από όλη την Ευρώπη: Ένα ποικιλόμορφο κοινό, μπολιασμένο με ισχυρές δόσεις ενθουσιασμού και δημιουργικότητας, που συγκεντρώθηκε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας σε μια διήμερη «γιορτή» για την ενίσχυση του αθηναϊκού οικοσυστήματος, το «Start For Future Summit 2024: the Athenian Nexus». Η επιτυχημένη εκδήλωση έγινε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανάπτυξη λύσεων για τη βελτίωση του αθηναϊκού οικοσυστήματος με ευρωπαϊκή προοπτική, πάνω στους άξονες του DeepTech, της Κυκλικής Οικονομίας και του Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους εξέχοντες καλεσμένοι, διακεκριμένοι ομιλητές και προσωπικότητες του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Όπως ανέφερε και ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, πλέον τα πανεπιστήμια έχουν αποκτήσει επιχειρηματική κουλτούρα, τόσο μέσα από τα μαθήματα όσο και με τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (startups) και τεχνοβλαστών (spin-offs). Παράλληλα, ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Δημήτριος Μπουραντώνης, επισήμανε τη συμβολή του Πανεπιστημίου ως μέλους της κοινότητας του δικτύου Start For Future, καθώς και τις ευκαιρίες για σχεδιασμό κοινών δράσεων των συμμετεχόντων πάνω σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Παράλληλα, η πρώην Υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Βουλγαρίας και ιδρυτικό μέλος του Start For Future Milena Stoycheva υπογράμμισε πως το «Athenian Nexus Summit» εστιάζει στην ανάληψη κοινών ευθυνών και ενεργειών που στοχεύουν στη συνδιαμόρφωση λύσεων και συνεργασία φορέων για τη δημιουργία τοπικών «κοιλάδων» καινοτομίας.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών και επικεντρώθηκε στην ενίσχυση του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ευρώπη. Βασικά σημεία των δύο πρώτων πάνελ ήταν η σημασία των στοχευμένων πολιτικών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ο καίριος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι διάφοροι φορείς στην προώθηση και προαγωγή της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια, η προσοχή μετατοπίστηκε στις προκλήσεις της προώθησης των spin-offs, της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της δημιουργίας γεφυρών μεταξύ των εθνικών και περιφερειακών οικοσυστημάτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Πολυαναμενόμενο γεγονός ήταν το Investor Day, κατά τη διάρκεια του οποίου 30 νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσίασαν την καινοτομία τους στην επενδυτική κοινότητα και σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών θερμοκοιτίδων (incubators). Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να προσελκύσουν χρηματοδοτήσεις και να αναπτύξουν συνεργασίες με κορυφαίους επενδυτές του κλάδου τους, ενισχύοντας την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και την ουσιαστική αξιοποίηση της έρευνας.

Η δεύτερη μέρα έλαβε χώρα στους χώρους του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACE) του ΟΠΑ, όπου και πραγματοποιήθηκε το Co-Creation Workshop. Στόχος του ήταν να εστιάσει στη συνεργατική ανάπτυξη ιδεών, πολιτικών και λύσεων για την ενίσχυση του οικοσυστήματος της καινοτομίας, με την παροχή συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων μέτρων για την αντιμετώπιση της μεσογειακής κρίσης. Με την ολοκλήρωση του workshop, διεξήχθη συζήτηση με θέμα την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τις δυνατότητες του εθνικού και περιφερειακού οικοσυστήματος, με ομιλητές εκπροσώπους ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACE) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αφιερωμένο στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνητικών δραστηριοτήτων και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Λειτουργεί 10 χρόνια ως μια αυτόνομη δομή μέσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ πρόσφατα κατέλαβε την 69η θέση ανάμεσα στους 125 καλύτερους επιταχυντές και θερμοκοιτίδες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το «Europe’s Leading Startup Hubs 2024» που πρόσφατα δημοσιεύτηκε από τους «Financial Times» και το Statista.

Οι βραβεύσεις σε 21 ομάδες

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το International Startup Competition: The «Athenian Agora» Awards όπου 21 επιχειρηματικές ομάδες παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις τους και έλαβαν μοναδικά βραβεία. Οι ομάδες που διακρίθηκαν είναι οι Cordia, Kooti Agrivoltaics, Athletopia, Aegean Cargo Sailing & Find your Coach. Το «Athenian Nexus Summit» φιλοδοξεί να γίνει θεσμός που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση αποτελώντας γιορτή για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Ένα δυναμικό hub

Το Start For Future είναι ένα από τα πιο δυναμικά και ταχύτερα αναπτυσσόμενα hubs καινοτομίας στην Ευρώπη, που προωθεί την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία φέρνοντας σε επαφή τα διαφορετικά ενδιαφερόμενα μέρη του οικοσυστήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στον κόμβο αυτόν συμμετέχουν περισσότερες από 25 ακαδημαϊκές κοινότητες, ενώ έχουν υποστηριχθεί εκατοντάδες νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες από όλη την Ευρώπη. Αυτή ήταν η τέταρτη ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Start For Future.

Η κυρία Αγγελική Καραγιαννάκη είναι Επικεφαλής Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΟΠΑ.