Πυρά κατά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το οποίο, όπως ξεκαθάρισε, η ΝΔ δεν θα ψηφίσει καθώς το θεωρεί ανεύθυνο και πρόχειρο.

«Φέρατε ένα νομοσχέδιο άρον-άρον λίγο πριν τον προϋπολογισμό σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψετε την καθολική σας αποτυχία σε όλους τους τομείς», είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον κωμικό το να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού με πρώτο τον κ. Τσίπρα που αγόρευε χθες μπροστά στα κενά έδρανα». «Τα ψευτομαθήματα να τα πείτε στους ΑΝΕΛ, στον παρτενέρ σας σε αυτό τον αλλοπρόσαλλο θίασο που παριστάνει ότι κυβερνά», πρόσθεσε ενώ σημείωσε: «Θα δούμε αν υπάρχει αρραγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεδηλωμένη».

Ο κ. Μητσοτάκης αν και τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού του φύλου κάνοντας λόγο για ανθρώπινο δικαίωμα και αυτονόητη αναγκαιότητα σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που επέλεξε να νομοθετήσει ένα τόσο ευαίσθητο και σύνθετο θέμα.

Όπως είπε «αντί η κυβέρνηση να συνεννοηθεί με τα κόμματα και να ενημερώσει υπεύθυνα την κοινή γνώμη, επέλεξε την επικοινωνιακή διαχείριση κάνοντας πολιτικό παιχνίδι εν ού παικτοίς». Και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πρόχειρο και ανεύθυνο»: «Η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει χωρίς τις αναγκαίες συναινέσεις με τα κόμματα και χωρίς να πάρει υπόψη της την άποψη της επιστημονικής κοινότητας», είπε, καταλογίζοντάς της επιπλέον, ότι επιδιώκει να προβοκάρει την Εκκλησία της Ελλάδος. «Ψάχνει άλλοθι για την πολιτική της άγριας λιτότητας. Νομοθετεί με ανεύθυνο τρόπο για να βγει από τα αδιέξοδά της», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «σόου αριστερού προοδευτισμού την ώρα που ασκείτε συντηρητική πολιτική» και αποσαφήνισε ότι «η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας». «Και όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ψηφίσουμε την δική μας πρόταση νόμου. Εσείς δεν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και τα διεμφυλικά άτομα για να ξεφύγετε από τα αδιέξοδα που έχετε βάλει την χώρα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαχρονικές νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τα διεμφυλικά άτομα. Όπως είπε «δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού» και χαρακτήρισε λανθασμένη την προσέγγιση ότι το θέμα αφορά πολύ λίγους πολίτες. «Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους. Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και με μειωμένα δικαιώματα. Μας είναι αδιάφορο αν είναι ένας ή ένα εκατομμύριο», είπε χαρακτηριστικά. Και διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε το νομικό πλαίσιο αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου».

Ωστόσο, τόνισε ότι σχεδόν σε όλες τις προηγμένες χώρες έχουν καταλήξει ότι δεν είναι μόνον ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά έχει και ιατρική διάσταση. Και υπογράμμισε ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι ενήλικος. Απαιτείται ωριμότητα που μόνο η ηλικία μπορεί να διασφαλίζει, είπε, διατυπώνοντας την διαφωνία του με το ηλικιακό όριο των 15 ετών για το δικαίωμα φυλομετάβασης που θεσπίζει το άρθρο 3 του νομοσχεδίου.

«Είναι αδιανόητο ένας 15χρονος να μην μπορεί να πιει αλκοόλ και να οδηγεί, αλλά στην ηλικία αυτή να μπορεί να προβαίνει σε μια τόσο κρίσιμη για την ζωή του απόφαση», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρότεινε η δυνατότητα αλλαγής φύλου να παρέχεται μια φορά και σε ηλικία που θα διασφαλίζει την ωριμότητα της απόφασης και να έχει διασφαλιστεί κάποια εξειδικευμένη γνώμη. Όπως είπε, χρειάζεται η ιατρική δικλείδα ασφαλείας. Και ανέφερε ένα παράδειγμα με νεαρό ο οποίος ήθελε να αλλάξει φύλο διότι όπως είπε στον ιατρό στον οποίο απευθύνθηκε, «ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπαν οι εξωγήινοι».